7 vanliga hundsjukdomar

Orolig för att hunden ska bli sjuk? Här är sju vanliga hundsjukdomar som är bra att ha koll på för dig som hundägare.

1.  Noskvalster

Noskvalster är små parasiter som bara sätter sig i hundnosar. 

Symptom: Hunden nyser och fnyser, och får försämrat luktsinne. Tittar du riktigt noga kan du se kvalstren krypa på nosen. De är ljusgula, ovala och upp till 1,5 mm långa.

Behandling: Noskvalster behandlas med tabletter. Finns det flera hundar i huset bör alla behandlas för att undvika smitta.

2. Öroninflammation

Ett problem som till exempel kan dyka upp om det finns fukt kvar i öronen efter att hunden har badat. Är det återkommande kan det vara tecken på allergi, men det kan också bero på hängande öron och trånga hörselgångar.  

Symptom: Örat är rött, kladdigt inuti och luktar illa. 

Behandling: Öronen rengörs med vaxlösande medel och receptbelagda örondroppar.

hundsjukdomar
Är hunden ovanligt trött och hängig? Det kan bero på flera olika saker. 

3. Klåda

Klåda är ett vanligt problem bland hundar. Det kan bero på till exempel parasiter, infektioner, eller allergi. Det kan ta tid att bli av med, så vänta inte med att gå till veterinären!

Symptom: Hunden kliar sig mer än vanligt, slickar pälsen, rullar runt och biter sig i tassarna. 

Behandling: Behandlingsmetoderna varierar beroende på orsaken till klådan. Klådstillande medel och pälstvätt brukar dock vara bra för att mildra besvären.  

Läs också: Giftiga inomhusväxter för hund och katt

4. Analsäcksinflammation

I hundens analsäckar finns ett sekret som vanligtvis töms ut när hunden bajsar eller när den blir riktigt rädd. Ibland fungerar dock inte tömningen som den ska, och blir analsäckarna överfulla leder det till stor smärta för hunden. 

Symptom: Sprängfyllda analsäckar ser ut som små kulor på vardera sida om analöppningen. Vid en infektion uppstår bölder som kan spricka om inte analsäcken töms. Hunden får analklåda, börjar kana på bakdelen och slicka sig runt analområdet. 

Behandling: Veterinären tömmer och spolar ur analsäckarna. Vid återkommande problem kan analsäckarna behöva opereras bort. 

5. Akut kräkning och diarré

Det finns många tänkbara orsaker till att en hund drabbas av kräkningar eller diarré. Hunden kan ha ätit något olämpligt eller svalt ett föremål som fastnat i magen. Men det kan också vara ett tecken på bland annat allergi, bakterier, virus eller en sjukdom i andra organ, såsom i levern, njuren eller bukspottsskörteln. 

Symptom: Rikliga kräkningar och diarré under ett hastigt förlopp.

Behandling: Symptomen orsakar vätskebrist och rubbningar i saltbalansen hos hunden, och håller det i sig kan hunden bli uttorkad. Det kan bli livshotande, så uppsök djursjukhus om det inte upphör. Vill hunden inte dricka självmant kan du försöka spruta i vatten eller vätskeersättning (som även innehåller salt) i munnen.
Vid lindriga besvär kan man se till att hunden inte äter på ett par timmar, så att magsäcken får vila, och därefter ge miniportioner med lättsmält mat varannan timme. 

hundsjukdomar
Hundar kan drabbas av smärtsam artros i lederna, på samma sätt som människor.

6. Artros

Artros är en vanlig hundsjukdom, och gör att ledbrosket bryts ned successivt. Den går tyvärr inte att bli fri ifrån men det finns sätt att minska smärtan. 

Symptom: Hunden haltar till och från, och är stel när den vaknar på morgonen. Den verkar inte längre så sugen på att gå på promenad. Beteendet kan förändras, som att den kan bli mer retlig eller vill dra sig undan, medan andra blir mer kontaktsökande. Värken blir ofta värre när det är kallt och fuktigt. 

Behandling: Hunden kan behöva gå på rehab för att få hjälp att ändra sitt rörelsemönster och lösa upp spänningar i kroppen. Den får ofta även smärtstillande medicin och kosttillskott.

7. Juvertumörer

Äldre tikar som har kastrerats sent i livet, eller inte alls, drabbas oftast av juvertumörer. Det är den tredje vanligaste tumörformen hos hundar, och många gånger är de elakartade.  

Symptom: Du hittar en eller flera knölar i juvret, som kan variera i storlek och form. Oftast sitter de vid de bakre spenarna. Är hunden ovanligt trött och hostar, kan det vara tecken på att tumören har spridit sig till andra organ. 

Behandling: Operation, då man tar bort tumören eller hela juverdelar. 

Källa: Agria, Evidensia, Moderna djurförsäkringar, Anicura

Läs också: Så väljer du rätt hund – 10 populära hundraser!




Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar