Abacoberberhästen är en tålig ökenhäst

Abacoberbern är en utrotningshotad kolonial spansk häst som lever på Great Abaco Island i Bahamas. De är tåliga hästar med oberäknelig personlighet. Här har vi listat det du behöver veta om Abacoberberhästen.


Abacoberbern utrotningshotad

Abacoberbern anses vara en utrotningshotad stam av den spanska berberhästen och lever på Great Abaco Island i Bahamas. Hästen sägs härstamma från de hästar som blev skeppsbrutna under den spanska kolonisationen av Amerika och Karibien. Det sägs att antalet Abacoberber som går fria på ön är runt 200. De finns bland annat i färger som skäck, konstantskimmel, fux, och svart.

Abacoberberns historia

Abacoberbern anses härstamma från den spanska berberhästen. De spanska berberhästarna föddes upp på Barbareskkusten i Nordafrika och fördes in i Europa av morerna. Spanska upptäckare förde sedan rasen till Amerika på 1400-talet. Man tror att Christopher Columbus en gång ägde ett stuteri på Kuba.

Ett skogsavverkningsföretag tog ett antal hästar från Kuba till Abaco på 1800-talet. Hästarna döptes därav till Abacoberber som en referens till den nya hemvisten. Till skillnad från sina förfäder, de spanska berberhästarna, har Abacoberbern endast fem ländkotor, medan den typiska hästen har sex.

År 2002 blev hästen erkänd som en egen ras av Horse of America Registry.

Abacoberberns utseende

Abacoberbern är en mindre hästras som avlades fram för uthållighet och styrka. De är kända för din stamina, och kan gå långa sträckor även med minimal föda och vätska. Rasen har en kraftig och bred kropp, platta och upprätta bogblad, stort huvud med bred panna, spetsiga öron och hårda ben med smala och tåliga hovar. Hästens bakdel är rund, med en lågt sittande lång svans, och tjock och lång man. Abacoberbern kommer i flera färger samt i vitt spräckligt mönster, vilket är ovanligt bland andra raser.

Abacoberberns inflytande

Abacoberberns inflytande kan ses i den argentinska criollon, den amerikanska quarterhästen, mustangen, och Appaloosan.

I jämförelse med det arabiska fullblodet är inte Abacoberbern vitt erkänd. Detta på grund av rasens bristande drag och mindre imponerande utseende.  Men vad gäller stamina och uthållighet har de likheter med araben.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar