Abessinier en populär familjekatt

Abessiniern är en tam korthårig katt som har tickad päls, vilken kännetecknar rasen. Det finns många goda anledningar till att flera föredrar denna kattras. Här har vi listat den information du behöver om abessiniern.


Abessiniern som kattkompanjon

Abessiniern anses vara kattvärldens clown på grund av sin aktiva natur och hur de busar när de leker. Inte undra på att många älskar denna kattras i hemmet. Det är en ras som är enkel att sköta och rolig att vara med.

Några av abessinierns egenskaper

  • Abessiniern är en av de äldsta kattraserna i värden och tros härstamma från de heliga katterna i Egypten.
  • Katten har ännu kvar några av den vilda kattens egenskaper som alla tama katter tros härstamma från.
  • Den kännetecknande pälsen är agoutitecknad
  • Abessiniern är en av de smartaste kattraserna och kan med enkelhet tränas.
  • De är mycket energiska, lekfulla och vänliga men vill inte kela lika mycket som vissa andra raser.

Abessinierns historia

Genetiska undersökningar av katten visar att rasen härstammar från Indiska oceanen och delar av Sydostasien. Handelsmän kan ha tagit med katten från Indiens hamnar och Indonesiens öar till sina respektive länder. Namnet abessinier kommer från en katt vid namn Zula som sägs ha importerats från Abessinien, nuvarande Etiopien. Zula troddes vara den direkta förfadern till moderna abessiniern, och togs med från Abyssinien av brittiska soldater år 1868. Tyvärr finns inga uppgifter som länkar  den moderna abessiniern med Zula. Man tror att abessiniern som vi känner den idag är ett resultat av de brittiska soldaternas korsavel.

Abyssinian cat was first mentioned on January 27, 1872 when Harper’s Weekly printed an article about the breed of cat which won 3rdplace in the Crystal palace show in December 1871.

Den första abessiniern som nådde USA kom under tidigt 1900-tal och avelsprogrammen startade inte förrän i slutet av 1930-talet. Endast några få abessinier överlevde andra världskriget, men tack vara ansträngningarna av avelsprogram i Nordamerika räddades rasen från total utrotning.

Abessinierns personlighet

Abessiniern sägs vara en katt som lever livet till fullo. Katten tycker om att klättra högt, hoppa långt och leka tufft. Ägare till denna kattras kan finna det både underhållande och utmanande att äga en abessinier. Det är nödvändigt att hålla jämna steg med katten på grund av dess intensitet vid lek och dess nyfikenhet. Abessiniern är en lekfull, ihärdig ras som älskar att vara i centrum och gör allt för att behålla denna position.

Eftersom kattens aktivitetsnivå är hög rekommenderas det att ägarna har kattleksaker redo för att hålla katten sysselsatt. Leksaker kan vara pingpongbollar, kapsyler eller vad som helst som håller katten mentalt stimulerad.

Kattrasen är perfekt för familjen och kan passa alla miljöer så länge den får tillräckligt med uppmärksamhet och tid.

Abessinierns hälsa och hälsorelaterade problem

Denna kattras har varierande grad av hälsorelaterade problem, de flesta av genetisk natur. Här är några av de vanliga sjukdomar som abessiniern kan drabbas av. Att känna till och förstå dessa sjukdomar kan hjälpa dig förhindra, behandla, och hantera dem:

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar