Abessinier en populär familjekatt

Abessiniern är en tam korthårig katt som har tickad päls, vilken kännetecknar rasen. Det finns många goda anledningar till att flera föredrar denna kattras. Här har vi listat den information du behöver om abessiniern.

Abessiniern som kattkompanjon

Abessiniern anses vara kattvärldens clown på grund av sin aktiva natur och hur de busar när de leker. Inte undra på att många älskar denna kattras i hemmet. Det är en ras som är enkel att sköta och rolig att vara med.

Några av abessinierns egenskaper

  • Abessiniern är en av de äldsta kattraserna i värden och tros härstamma från de heliga katterna i Egypten.
  • Katten har ännu kvar några av den vilda kattens egenskaper som alla tama katter tros härstamma från.
  • Den kännetecknande pälsen är agoutitecknad
  • Abessiniern är en av de smartaste kattraserna och kan med enkelhet tränas.
  • De är mycket energiska, lekfulla och vänliga men vill inte kela lika mycket som vissa andra raser.

Abessinierns historia

Genetiska undersökningar av katten visar att rasen härstammar från Indiska oceanen och delar av Sydostasien. Handelsmän kan ha tagit med katten från Indiens hamnar och Indonesiens öar till sina respektive länder. Namnet abessinier kommer från en katt vid namn Zula som sägs ha importerats från Abessinien, nuvarande Etiopien. Zula troddes vara den direkta förfadern till moderna abessiniern, och togs med från Abyssinien av brittiska soldater år 1868. Tyvärr finns inga uppgifter som länkar  den moderna abessiniern med Zula. Man tror att abessiniern som vi känner den idag är ett resultat av de brittiska soldaternas korsavel.

Abyssinian cat was first mentioned on January 27, 1872 when Harper’s Weekly printed an article about the breed of cat which won 3rdplace in the Crystal palace show in December 1871.

Den första abessiniern som nådde USA kom under tidigt 1900-tal och avelsprogrammen startade inte förrän i slutet av 1930-talet. Endast några få abessinier överlevde andra världskriget, men tack vara ansträngningarna av avelsprogram i Nordamerika räddades rasen från total utrotning.

Abessinierns personlighet

Abessiniern sägs vara en katt som lever livet till fullo. Katten tycker om att klättra högt, hoppa långt och leka tufft. Ägare till denna kattras kan finna det både underhållande och utmanande att äga en abessinier. Det är nödvändigt att hålla jämna steg med katten på grund av dess intensitet vid lek och dess nyfikenhet. Abessiniern är en lekfull, ihärdig ras som älskar att vara i centrum och gör allt för att behålla denna position.

Eftersom kattens aktivitetsnivå är hög rekommenderas det att ägarna har kattleksaker redo för att hålla katten sysselsatt. Leksaker kan vara pingpongbollar, kapsyler eller vad som helst som håller katten mentalt stimulerad.

Kattrasen är perfekt för familjen och kan passa alla miljöer så länge den får tillräckligt med uppmärksamhet och tid.

Abessinierns hälsa och hälsorelaterade problem

Denna kattras har varierande grad av hälsorelaterade problem, de flesta av genetisk natur. Här är några av de vanliga sjukdomar som abessiniern kan drabbas av. Att känna till och förstå dessa sjukdomar kan hjälpa dig förhindra, behandla, och hantera dem:

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar