Achaltekeern är en fantastisk hästras

Det finns mycket för hästentusiaster och uppfödare att älska med achaltekeern. Hästen är känd för sin snabbhet och uthållighet, samt för sin intelligens och sin metalliskt glänsande päls. Här har vi samlat/listat det du behöver veta om achaltekeern.  

 

Achaltekeern är en hästras från Turkmenistan, där de anses vara en nationell symbol. Deras snabbhet, uthållighet, intelligens och utseende har gjort rasen populär. Rasen har smeknamnet ”Golden Horse” tack vare sin glänsande päls av palominos och bork. De är kända för att klara svåra väderförhållanden och anses vara en av de äldsta hästraserna i världen. Det finns endast runt 6600 achaltekeer på jorden och flest av dem i Turkmenistan och Ryssland.

Achaltekeerns historia

Det tros att achaltekeerns förfäder kan spåras tillbaka till en hästras som levde för 3000 år sen. Dessa hästar kallades niseans. Dock kan inte ett exakt ursprung enkelt spåras då hästraser inte existerade innan 1600 f.Kr. 

Achaltekeern är mycket lik turkomanhästen, som man tror sig veta vara den direkta förfadern till achaltekeern. Trots att turkomanhästen tros vara utdöd, kan den avlas idag genom en relaterad gren hästar. Bland turkomanhästens ättlingar finns jomudhästen, goklanhästen och nokhorlihästen.

Folkstammar i Turkmenistan använde achaltekeern vid räder. Hästen var en av de mest kära ägodelarna då den behövdes för inkomst och överlevnad. Folkstammarna avlade hästen selektivt och stamtavlor bevarades genom den muntliga traditionen. Hingstar var bundna nära männens tält medan ston och föl gick fria och betade. Hingstarna täcktes med filt från topp till tå för att hålla pälsen kort och glänsande.

I Ryssland kallades hästen argamaks då den ansågs gudomlig eller helig. Den värdesattes av sina ägare som uppskattade hästens snabbhet, uthållighet samt lojala natur.

Turkmenistan blev en del av det ryska riket år 1881, vilket ledde till krig mellan stamfolken och tsaren. Tyvärr förlorade de i en strid där Kurotpatkin, en rysk general, blev förtjust i hästarna efter att ha sett dem i strid. Han grundade ett stuteri efter kriget och döpte om hästen till ”Akhal-Teké”. 

Rasen bidrog till genetiken hos flera raser så som det engelska fullblodet, trakehnaren, turkmen-atti, donhästen, budjonnin, karabairhästen och karabaghhästen.

Rasen minskade drastiskt i antal när Sovjetunionen krävde hästens kött. Idag använder Turkmenistans regering hästarna som gåva till diplomater likväl som ett sätt att få medel till förbättringar för hästens avelsprogram.

Achaltekeerns utseende

Achaltekeern kommer i palomino, brun, svart, fux, och grå. Hästentusiaster beskriver ofta hästens färg som ett camouflage i öknen. Hästen har ett elegant huvud med rakt eller konvex profil. De har långa öron och mandelformade ögon. Man och svans är vanligtvis tunn. Deras långa rygg är något muskulös, korset platt och halsen är lång och upprätt. Hästen har sluttande bogar och tunt skinn. Rasen anses tålig och uthållig tack vare hur den tvingats anpassa sig till det tuffa klimatet i Turkmenistan. Achaltekeern är även känd för sitt sätt och elegans vid hoppning.

Med rasens fysiska egenskaper kan de bli duktiga sporthästar vid dressyr, hoppning, fälttävlan och distansritt.

Hälsa och hälsorelaterade problem hos achaltekeern

Achaltekeern är känd för att ha flera genetiska åkommor som är av de främsta bekymren hos uppfödare och veterinärer idag. Här är några av de åkommor som observerats hos rasen:

  • Naked Foal Syndrome eller nakenfölssyndrom – fölen föds utan någon päls, man eller svans.
  • Ärftlig kryptorkism
  • Wobblersyndrom
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar