Affenpinschern som följeslagare

Affenpinschern är en hundras som ursprungligen avlades fram som råttångare och senare blev en damkompanjon. Idag är det en glad och busig följeslagare. Här har vi listat det du behöver veta om affenpinschern.  


Affenpinschern tillhör en av de äldre hundraserna och är älskad av många. Deras många goda egenskaper gör dem till en god kompanjon. För att inte nämna deras fysiska egenskaper som adderar till deras komiska natur.

Affenpinscherns egenskaper

  • Affenpinschern är en dvärghund som kan vara utmanande att pott-träna, vilket är varför burträning starkt rekommenderas.
  • Hunden fäller, så de behöver borstas minst två gånger i veckan för att undvika tofsar och tovor i pälsen.
  • Då de är avlade som råttfångare tenderar de att jaga mindre djur så som råttor, hamstrar och illrar.
  • Hunden är inte rekommenderad till hushåll med små barn, men de är utmärkta med vuxna och äldre barn som kan hantera dem korrekt.
  • Affenpinschern är en ovanlig ras.
  • De kan fungera bra ihop med andra hundar.

Affenpinscherns historia

The Affenpinscher can be traced back to 17thcentury, however recorded information about the dog can be seen in the late 19thcentury.

Rasens utvecklades i Tyskland och användes över hela Europa som råttfångare i stall, affärer, bondgårdar och hem. Den mindre affenpinschern blev populär som kompanjon till damer. Det tros att hunden kan ha korsats med mops och tysk pinscher. Affenpinschern användes också för att utveckla raser som griffon bruxellois och dvärgschnauzer.

The Berlin Lapdog Club började beskriva rasens standard år 1902 och slutförde arbetet 1913. Affenpinschern erkändes officiellt i American Kennel Club Stud Book år 1936. Dock upphörde aveln av hunden under andra världskriget. Avel av affenpinschern upptogs endast på nytt under 1950-talet.

Affenpinschern anses ännu idag vara en ovanlig ras, men de har blivit populär bland många och till och med nått visst kändisskap i flera tävlingar och vid utställningar.

Affenpinscherns temperament

Affenpinschern är tillgiven, alert och nyfiken. Hunden är lojal mot sin familj och skyddar dem från faror. De kan fungera ihop med andra hundar och husdjur. Affenpinschern har en tendens att vara envis men lekfull och vid gott mod.

Temperamentet kan påverkas av flera faktorer så som arvsanlag, träning och socialisering samt påverkan av omgivningen. Precis som andra hundraser kräver de tidig träning och socialisering för att försäkra att de blir väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Affenpinschern är generellt sett frisk men kan ändå bli drabbad av vissa hälsoproblem. Det är viktigt att vara medveten om dessa sjukdomar så att de kan hanteras och/eller behandlas på korrekt sätt.

  • Armbågsurvridning – sker när de tre delarna som bygger upp armbågen inte ligger korrekt vilket skapar slapphet i benet eller onormal gång.
  • Legg-Perthes sjukdom – en sjukdom som drabbar små hundar där en missbildning av höftleden kan leda till smärta och artrit när hunden åldras. Sjukdomen uppstår oftast vid sex till nio månaders ålder.
  • Höftdysplasi – ett ärftligt tillstånd där höftbenet inte passar in i höftleden vilket leder till smärta och artrit när hunden åldras.
  • Blåsljud på hjärtat – orsakas av störningar i blodtillförseln till hjärtats kammare. Detta är ett tecken på att det kan finnas en underliggande sjukdom eller ett underliggande tillstånd och att hjärtat bör behandlas eller hållas under uppsikt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar