Åh nej, hunden måste säljas! Så här omplacerar du

Under coronaåren var det en boom av hundköp. Nu är det många som inte kan ha kvar sin hund längre. Hur gör man då? Här är experternas fem steg till ett nytt, bra hem för din älskling!

sälja eller omplacera hunden

Många som längtat efter hund fick under coronaåren möj­lighet att köpa en, då hemarbete underlättade för inskolning och promenader. Nu märker flera aktörer av ett behov av att omplacera en del av dessa hundar. 

– Vi har ett högt tryck på omplaceringar. Många är väldigt ledsna och gråter när de måste lämna sin hund. De skäms ibland över att de satt sig i den här sitsen. Men vi säger att nu tar de ansvar genom att vända sig till oss. De vill ju sin hunds bästa, säger Frida Larsson, stallchef på Hundstallet som ompla­cerar hundar.

Skälen är lite olika, somliga har först kunnat ha med hunden till kontoret, men så har det blivit för många hundar där. Vissa arbetsplatser säger tvärt nej och för vissa är hunddagis för dyrt.

– En del har inte ensamhetstränat hunden på grund av hemarbete under corona och nu klarar hunden inte alls av att vara ensam, säger Frida Larsson. 

Det nya ekonomiska läget påverkar också möjligheten att ha kvar vovven. 

– Folk har inte råd att betala veterinärkostnader och andra utgifter. Kommer man till oss tar vi hand om hunden tills vi hittar en köpare. Vi tar referenser och intervjuar, och kollar så att köparen inte har en anmälan hos länsstyrelsen. De flesta hundar är omplacerade efter drygt en månad. Än så länge har alla omplaceringsbara hundar hittat ett nytt hem, säger Frida Larsson.

sälja hunden

Läs också: 6 anledningar: Därför slickar din hund på allt

5 steg för dig som funderar på omplacering

1. Uttömt alla möjligheter? 

Kolla med släkt och vänner, kan de hjälpa till, eller prata med din arbetsgivare om hunden kan följa med till jobbet. Kika också på hunddagis i närheten, sök t ex på sajten Sverigeshundforetag-are.se och på appar som ”Dogs”. 

2. Här kan du omplacera

Om hunden är en valp, hör av dig till uppfödaren. 

– Många hundrasers klubbar förmedlar omplaceringar via sina hemsidor, säger Janina Pfalzer på Svenska Kennelklubben.

Hundstallet är störst i Sverige på att omplacera hundar och finns i Stockholm, Alingsås och Staffanstorp. Dit kommer hundägare från hela landet för att lämna sina hundar.

Det går också att lägga upp en annons på t ex sajten Skaffahund.se. Alla köpare behöver logga in sig via bank-ID. 

3. Hitta rätt köpare

När du pratar med potentiella köpare så leta efter ett långsiktigt hem som har de förutsättningar du inte hade. Var ärlig med hundens för- och nackdelar. Berätta hur den funkar ihop med andra djur och med barn. Säkerställ att hunden inte behöver vara ensam i det nya hemmet. Fråga gärna köparen vad den har för erfarenhet av hundar, och av just din hundras.

– Då minimerar man risken för felaktiga förväntningar och ytterligare omplaceringar, säger Janina Pfalzer.

4. Bra med prövotid

Även om allt känns rätt kan det vara bra att ha en prövotid för att se så att allt funkar. Då är det klokt att skriva ett inackorderingsavtal (det finns färdiga blanketter på t ex Skk.se). På avtalet skriver du ”betalning 0 kr”.

Om prövotiden går bra och du ska överlämna hunden permanent, se till att den är veterinärbesiktigad och att köparen försäkrar hunden direkt. Enklast brukar vara att ta över den tidigare försäkringen. Sedan gör ni ett köpeavtal, mallar finns på nätet, t  ex Blockets kostnadsfria köpeavtal för hund. Lämna över hundens dokument till köparen, som registre­ringsbevis, pass och vaccinationskort. 

5. Registrera ägarbytet

När allt är klart och hunden har bytt ägare, gör en ägarregistrering på Jordbruksverket och skriv in ägarbytet i Svenska Kennelklubbens ägarregister Djur-ID.

omplacera hunden

Läs också: Hundcoachen Fredrik Steen: ”6 viktigaste sakerna du bör lära din hund”

Akuthjälp!

Kontakta närmaste djurhem. Men gör det bara i absoluta nödfall, de flesta djurhem är fullbelagda och kan ha svårt att hjälpa djur som har en ägare.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar