Airedaleterriern en livlig hund

Airedaleterriern anses vara terrierhundarnas kung och kan vara en fantastisk lekkamrat till sina ägare. Här har vi samlat den information du behöver om airedaleterriern.  

 

Airedaleterriern som familjehund

Airedaleterriern är en älskad hund både som arbetshund och familjehund. Detta tack vare sin mångsidighet.

Airedaleterrierns egenskaper

 • Terrierhundars naturliga instinkt är att gräva, samt att jaga små djur och är högljudda hundar.
 • Airedaleterriern är känd för att samla saker så som strumpor, leksaker och andra saker från hemmet som hunden hamstrar i sina gömmor.
 • Rasen anses även vara en arbetshund som kräver en hel del motion för att hålla dem aktiva och i mental och fysiskt form.
 • Tuggande kan vara ett problem med dessa hundar, särskilt när de är uttråkade eller lämnas ensamma under en längre stund.
 • De är kända för att vara självständiga men trivs även i människors sällskap.
 • Airedaleterriern är känd för att vara en god kompanjon för barn och anses ofta vara en pålitlig barnvakt. De bör ändå inte lämnas ensamma med barn utan uppsikt.
 • Skötsel är nödvändig för denna hundras.
 • Hunden kräver tidig socialisering och träning för att göra dem till balanserade och väluppfostrade vuxna hundar.

Airedaleterrierns historia

Airedlateterriern utvecklades ursprungligen år 1853 då en strävpälsad svart och brun terrier korsades med en utterhund, med förhoppningen om att få en hund som kunde jaga både på vatten och land. Resultatet som avlades fram upplevde förväntningarna, och kallades waterside eller bingley terrier. Rasen var en populär terrier för sport.

På grund av rasens uppkomst i Airedale, en dal i West riding i Yorkshire, döptes hunden om från bingley terrier till airedaleterrier. Namnet sägs ha föreslagits av Dr. Gordon Stables. Det var år 1886 som den engelska kennelklubben erkände airedaleterrier som rasens officiella namn.

In 1900, the Airedale Club of America was established. The dog was widely used during World War 1 as messengers, carriers of food and ammunition, sentries, scouts, ratters and the likes. During the war, the breed has been regarded as brave and loyal that they became popular for their designated roles. In 1949, the Airedale Terrier ranked 20thin popularity by the American Kennel Club, unfortunately, because of the rise of the use of German Shepherds during that time, the popularity of the Airedale Terrier declined.

Airedaleterrierns temperament

Airedaleterriern är atletisk, självständig och hårt arbetande hund. De är aktiva hundar och kräver motion och lek för att frigöra den energi som hunden har. Rasen älskar att gräva, jaga och skälla, de typiska egenskaperna hos en terrier. Hunden har en tendens att bli destruktiv, i synnerhet när de är uttråkade eller lämnade ensamma under långa stunder. Repetitiva aktiviteter är tråkigt för airedaleterriern som behöver varierande aktiveiteter och belöningar. De svarar väl på positiv uppfostran och positiva träningsmetoder.

Hunden är även känd för att vara en god och pålitlig vakthund och är en stolt försvarare av familjen. Trots detta kan hunden vara vänlig med familj och vänner.

Precis som andra hundraser påverkas airedaleterrierns temperament av många faktorer så som arv, träning och socialisering. Därför krävs det att de tränas och socialiseras tidigt för att de ska bli balanserade vuxna hundar.

Hälsa och häslorelaterade frågor att vara medveten om

Airedaleterriern är generellt sett en hälsosam hundras. Dock finns vissa sjukdomar som ägare och tränare bör vara medvetna om så att de kan behandlas eller botas om nödvändigt:

 • Höftledsdysplasi – ett ärvt tillstånd där höftbenet inte passar in perfekt i höftleden vilket orsakar smärta och artrit när hunden åldras.
 • Allergier – en vanlig sjukdom hos hundar vilket kan orsakas av mat, kemikalier, och luftburna partiklar.
 • Hypotyreos – störning av sköldkörteln vilket kan orsaka epilepsi, håravfall, övervikt, slöhet och hudsjukdomar.
 • Progressiv retinalatrofi  (PRA) – ögonsjukdom som orsakar en stegvis förstörelse av ögats näthinna vilket orsakar nattblindhet och så småningom synförlust.
 • Navelbråck – medfött tillstånd där bukfett eller organ trycker mot bukväggen vid naveln.
 • Von Willebrands sjukdom – koagulationssjukdom
 • Hemoragisk gastroenterit – kräkningar och diarré av eget eller nedsvalt blod. Orsaken är okänd.
 • Cancer
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar