Airedaleterriern en livlig hund

Airedaleterriern anses vara terrierhundarnas kung och kan vara en fantastisk lekkamrat till sina ägare. Här har vi samlat den information du behöver om airedaleterriern.    


Airedaleterriern som familjehund

Airedaleterriern är en älskad hund både som arbetshund och familjehund. Detta tack vare sin mångsidighet.

Airedaleterrierns egenskaper

 • Terrierhundars naturliga instinkt är att gräva, samt att jaga små djur och är högljudda hundar.
 • Airedaleterriern är känd för att samla saker så som strumpor, leksaker och andra saker från hemmet som hunden hamstrar i sina gömmor.
 • Rasen anses även vara en arbetshund som kräver en hel del motion för att hålla dem aktiva och i mental och fysiskt form.
 • Tuggande kan vara ett problem med dessa hundar, särskilt när de är uttråkade eller lämnas ensamma under en längre stund.
 • De är kända för att vara självständiga men trivs även i människors sällskap.
 • Airedaleterriern är känd för att vara en god kompanjon för barn och anses ofta vara en pålitlig barnvakt. De bör ändå inte lämnas ensamma med barn utan uppsikt.
 • Skötsel är nödvändig för denna hundras.
 • Hunden kräver tidig socialisering och träning för att göra dem till balanserade och väluppfostrade vuxna hundar.

Airedaleterrierns historia

Airedlateterriern utvecklades ursprungligen år 1853 då en strävpälsad svart och brun terrier korsades med en utterhund, med förhoppningen om att få en hund som kunde jaga både på vatten och land. Resultatet som avlades fram upplevde förväntningarna, och kallades waterside eller bingley terrier. Rasen var en populär terrier för sport.

På grund av rasens uppkomst i Airedale, en dal i West riding i Yorkshire, döptes hunden om från bingley terrier till airedaleterrier. Namnet sägs ha föreslagits av Dr. Gordon Stables. Det var år 1886 som den engelska kennelklubben erkände airedaleterrier som rasens officiella namn.

In 1900, the Airedale Club of America was established. The dog was widely used during World War 1 as messengers, carriers of food and ammunition, sentries, scouts, ratters and the likes. During the war, the breed has been regarded as brave and loyal that they became popular for their designated roles. In 1949, the Airedale Terrier ranked 20thin popularity by the American Kennel Club, unfortunately, because of the rise of the use of German Shepherds during that time, the popularity of the Airedale Terrier declined.

Airedaleterrierns temperament

Airedaleterriern är atletisk, självständig och hårt arbetande hund. De är aktiva hundar och kräver motion och lek för att frigöra den energi som hunden har. Rasen älskar att gräva, jaga och skälla, de typiska egenskaperna hos en terrier. Hunden har en tendens att bli destruktiv, i synnerhet när de är uttråkade eller lämnade ensamma under långa stunder. Repetitiva aktiviteter är tråkigt för airedaleterriern som behöver varierande aktiveiteter och belöningar. De svarar väl på positiv uppfostran och positiva träningsmetoder.

Hunden är även känd för att vara en god och pålitlig vakthund och är en stolt försvarare av familjen. Trots detta kan hunden vara vänlig med familj och vänner.

Precis som andra hundraser påverkas airedaleterrierns temperament av många faktorer så som arv, träning och socialisering. Därför krävs det att de tränas och socialiseras tidigt för att de ska bli balanserade vuxna hundar.

Hälsa och häslorelaterade frågor att vara medveten om

Airedaleterriern är generellt sett en hälsosam hundras. Dock finns vissa sjukdomar som ägare och tränare bör vara medvetna om så att de kan behandlas eller botas om nödvändigt:

 • Höftledsdysplasi – ett ärvt tillstånd där höftbenet inte passar in perfekt i höftleden vilket orsakar smärta och artrit när hunden åldras.
 • Allergier – en vanlig sjukdom hos hundar vilket kan orsakas av mat, kemikalier, och luftburna partiklar.
 • Hypotyreos – störning av sköldkörteln vilket kan orsaka epilepsi, håravfall, övervikt, slöhet och hudsjukdomar.
 • Progressiv retinalatrofi  (PRA) – ögonsjukdom som orsakar en stegvis förstörelse av ögats näthinna vilket orsakar nattblindhet och så småningom synförlust.
 • Navelbråck – medfött tillstånd där bukfett eller organ trycker mot bukväggen vid naveln.
 • Von Willebrands sjukdom – koagulationssjukdom
 • Hemoragisk gastroenterit – kräkningar och diarré av eget eller nedsvalt blod. Orsaken är okänd.
 • Cancer

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar