Allt du behöver veta om vattensköldpaddan som husdjur

Vattensköldpaddan och den delvis vattenlevande sköldpaddan är populära husdjur. Den vanligaste förekommande sorten är antagligen den rödörade vattensköldpaddan, men det är bara en av många sorters vattensköldpaddor som man kan ha som husdjur.

Hur vattensköldpaddan blev ett populärt husdjur

Det har länge varit populärt att ha sköldpaddor som husdjur. Unga rödörade vattensköldpaddor fanns att köpa billigt överallt för många år sen, vilket tyvärr resulterade i många försummade sköldpaddor då de blev, och ibland fortfarande blir, hemskickade endast i en liten plastskål med ett litet plastträd.

Utan filtrationssystem och utan plats att växa, hade dessa unga sköldpaddor liten chans att överleva.

Under 1970-talet uppmärksammade den amerikanska regeringen sambandet mellan sköldpaddor och salmonella, i synnerhet bland barn, och förbjöd försäljningen av sköldpaddor mindre än 10 cm. Anledningen till förbudet var inte att mindre sköldpaddor bär på mer salmonella än större sorter, utan att barn oftare håller i och rör vid mindre sköldpaddor, eller till och med stoppar dem i munnen.

Tyvärr säljs många sköldpaddor än till ägare som inte anar hur mycket skötsel en sköldpadda kräver. Det de behöver är följande: stora terrarium, särskild ljussättning, bra filtrering, och regelbunden rengöring. Än värre är att djuren ibland delas ut som pris på marknader och andra tillställningar. Alldeles för ofta dör vattensköldpaddor av stress och försummelse. Ibland hjälper det inte ens att en ny ägare erbjuder en ideell livsmiljö för en sköldpadda, då den kan ha utsatts för så mycket illa hantering innan den kommer till sitt nya hem att den ändå inte överlever.

Varför? Kanske den utsatts för stress i trånga burar, försummelse vid transport mellan olika försäljare, felaktig skötsel i djuraffärer eller på marknader och att den på så sätt blivit mycket sjuk.

Vattensköldpaddor och barn

Vattensköldpaddor är inte det perfekta husdjuret för barn. De är inte enkla husdjur att sköta och de bär ofta på salmonellabakterien, vilket kan smitta barn som är för små för att klara av vikten av god hygien.

Många barn har inte intresse av eller möjligheten at erbjuda korrekt skötsel och den rengöring som en vattensköldpadda kräver, vilket betyder att föräldrarna måste ta på sig ansvaret för att sköta husdjuret när barnet så småningom tappar intresset.

Vattensköldpaddans storlek och livslängd

Många inser inte hur stora vattensköldpaddor kan bli. Den rödörade vattensköldpaddan och ett par andra vanliga sköldpaddor att hålla som husdjur kan växa till att bli 25-30 cm långa och därför kräva stora inhägnader att bo och röra sig på. Alla sköldpaddor har möjlighet att leva i många årtionden om de sköts på rätt sätt.

En vattensköldpaddas bostad

Vattensköldpaddan kräver en ganska komplex bostad. Den behöver regelbundet bli utsatt för ultraviolett (UV) ljus, varför speciella glödlampor med UVA och UVB-ljus som utvecklats för bruk i reptilterrarier bör användas i alla terrarier där sköldpaddor bor. Utan detta ljus kan sköldpaddan drabbas av metabolisk bensjukdom (mjukt skalsyndrom).

 

Vattensköldpaddor smutsar ner och deras terrarium behöver därför regelbundet rengöras, och välfungerande filtrering är viktigt för att vattnet ska hållas i gott skick. De bör ha vatten som är djupt nog för att kunna simma i, samt en plats på land där de kan ligga och sola under en värmelampa.

Det är viktigt att alltid bibehålla korrekt temperatur i både luft och vatten.

Att mata vattensköldpaddor

Trots att foder för vattensköldpaddor har förbättrats under åren rekommenderas de inte som uteslutande föda. De flesta vattensköldpaddor är omnivorer och trots att deras preferenser för vissa livsmedel kan ändras under deras livstid är det bästa att alltid erbjuda dem en variation av olika livsmedel i dieten. Sköldpaddor slafsar när de äter så det är en god idé att mata dem i en separat bur och inte i sitt hemterrarium vilket gör att matslafset blir mindre och rengöring enklare. Detta låter även ägarna att kontrollera hur mycket mat som sköldpaddan äter om flera sköldpaddor lever i samma terrarium.

Är vattensköldpaddor bra husdjur?

Trots allt det som sagts ovan finns det även positiva sidor med att ha sköldpaddor som husdjur. För rätt person som har tillräckligt med engagemang är sköldpaddor vackra, fascinerande och roliga husdjur.

De första stegen för att bli en god ägare av en vattensköldpadda är att läsa på om de olika sorterna vattensköldpaddor och den skötsel som krävs för den specifika sorten du är intresserad av. De grundläggande behoven är liknande för alla sorter men blivande ägare bör vara noga med att undersöka de specifika krav som finns vad gäller miljö och föda för sorten, innan köp sker.

För nybörjare rekommenderas de mer tåliga sorternas sköldpaddor, så som den rödörade vattensköldpaddan, pseudemys concinnan, kinosternon eller sternotherus odoratus. Kom ihåg att den rödörade vattensköldpaddan och pseudemys concinnan kan nå över 30 cm vid vuxen ålder, medan sternotherus odoratus och kinosternon oftast brukar bli kring hälften så stora. Graptemys geographica och den målade guldsköldpaddan, samt vissa av de mindre kända arterna, är något mindre tåliga som husdjur. Den kinesiska lädersköldpaddan och snappsköldpaddan har ett rykte av att vara stora, aggressiva och svårare att sköta, vilket gör att de inte rekommenderas för oerfarna ägare.

Förutom att ge vattensköldpaddan en passande miljö och diet behöver de inte mycket uppmärksamhet, men regelbunden interaktion kan resultera i en tam och social sköldpadda, och detta gäller i synnerhet graptemys geographica. I alla fall är de underbara husdjur som, om de sköts korrekt, kan bli en del av din familj under många år.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar