Allt du vill veta om undulater

Den lilla undulaten är en av de mest populära husdjuren i världen, och slås endast i popularitet av hundar och katter. Detta är inget som förvånar ägare av undulater. Denna tillgivna och söta fågel är liten och kostar inte mycket i drift. Om den tränas korrekt kan den imitera mänskligt språk. Ursprunget till dess formella namn - Budgerigar - är ett mysterium, men vilket namn den än kallas vid är denna fågel ett charmigt sällskap för de flesta husdjursägare. Undulater är dock inte alltid helt lätta att hantera så innan du köper en bör du vara medveten om vad som kommer krävas av dig. Detta är vad du bör veta om undulater.


Alla undulater är papegojor men alla papegojor är inte undulater.

Vissa kallar undulater vid deras fulla namn (Budgerigars) medan andra kallar dem för papegojor. Detta är inte felaktigt men inte heller 100% korrekt. Det finns många olika sorters papegojor, och de kommer i många olika färger, former och storlekar. Vissa papegojor, som papegojan Indian Ringneck blir mycket stora och kan nå 40 cm från huvud till svanstipp, medan undulater är mycket mindre. På grund av dessa stora skillnader i storlek och annat, är det betydligt mer korrekt att hänvisa till dessa fåglar vid dess korrekta namn.

Undulater är en av de minsta sorternas papegojor

De är inte de minsta papegojorna, det är den lilla parrotletten, men även undulater är ganska små. De flesta undulater som lever i fångenskap är mellan 17 och 20 cm från näbb till svanstippen. Undulater som lever i det vilda i sin naturliga miljö i Australien är än mindre.

Det finns två olika slags undulater

Få vet om att det finns två olika sorters undulater – den traditionella Budgerigar, som kommer från Australien och den större engelska undulaten, som utvecklats i England specifikt för utställning och som husdjur. Trots att båda är uppenbara undulater finns det skillnader när man jämför dem bredvid varandra. De engelska undulaterna är vanligtvis några centimeter längre än sin australienska motsvarighet och har utmärkande större huvuden och fluffigare fjädrar kring huvud och krona.

Undulater kan lära sig att imitera tal bättre än vissa större papegojor

Det går inte att garantera att din undulat, eller någon annan papegoja kommer lära sig att ”prata”. Men undulater har definitivt en talang när det kommer till imitation och de talar ofta med ett bredare vokabulär än vissa större papegojor som aror eller kakaduor.

Trots att undulaten har en mer tystlåten och grusigare stämma har de en imponerande förmåga att lära sig mänskliga ord och fraser, och även att använda dem i korrekt sammanhang ibland. De är ett utmärkt val för oerfarna fågelägare som vill ha en pratande papegoja.

Grön är den enda naturliga färgen hos undulat

Trots att de flesta är vana vid att se en mängd olika färger på undulater som säljs i djuraffärer, är den naturliga färgen hos undulater endast den gulgröna varianten. Alla andra undulater, vilket inkluderar blåa och vita undulater, är mutationer som avlats fram specifikt för husdjurshandeln. Det är inget fel på dessa fåglar, men förvänta dig inte att se dessa färger hos undulater i det vilda.

Undulater behöver mer än frön i sin diet

Då de är små till storleken är det ganska billiga i drift vad gäller skötsel och föda. Men i motsats till vad många tror är en diet som endast består av frön inte rekommenderat för fåglar så små som undulater, och kan till och med orsaka hälsoproblem. Istället rekommenderar veterinärer att undulaters diet inkluderar pellets och färska frukter och grönsaker, vilket inkluderar gröna bladgrönsaker. Det går bra att ge undulater frön som en del av deras diet, så länge de får tillräckligt med näringsämnen från andra livsmedel.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar