Alpenländische dachsbracke som familjehund

Den alpenländische dachsbracken är en liten spårhund som har sitt ursprung i Österrike och avlades fram för att hjälpa till vid jakt av hjort, räv, vildsvin och hare. Här har vi samlat det du behöver veta om alpenländische dachsbracken.   


Det finns många anledningar att älska alpenländische dachsbracke som familjehund. Dessa för dess många goda egenskaper.

Rasens utseende

Den alpenländische dachsbracke har likheter med en dachshund. Rasen har liknande korta ben och lång kropp. Hunden har tät, kort, mjuk päls förutom på svansen och nacken. De har även runda livliga ögon. Deras kropp är robust och kroppshyddan stor. Rasens vanliga färg är mörkröd med svarta hår.

En alpenländische dachsbrackes normala höjd är mellan 33 och 40 cm med en normal vikt mellan 15 och 18 kg.

Alpenlädische dachsbrackes temperament

Alpenlädische dachsbracken utvecklades främst som jakthund och kan överleva klimat på höga höjder så som i alperna. Hunden är en orädd jägare och outtröttlig när det kommer till arbete. Hunden har även en förmåga att underhålla sina ägare vilket gör den till en ras som är älskad av många.

De är vänliga av naturen och kan vara bra med barn. De är delvis dachshund vilket betyder att de är sociala, livliga och fulla av energi. De kan vara reserverade vid möten vid främlingar till att börja med, men kan mjukna upp efterhand när de blir vana vid främlingens närvaro. 

De fungerar väl ihop med andra husdjur och djur, men deras naturliga jaktinstinkt kan vara en fara för mindre djur så som gnagare och harar. De är inte kända för att vara territoriella så länge de blivit ordentligt tränade och socialiserade.

Precis som hos alla andra hundraser beror deras temperament på flera faktorer så som arv, träning och socialisering, samt miljöfaktorer. För att få en väluppfostrad och balanserad vuxen hund kräver rasen träning och socialisering.

Generellt sett är alpenlädische dachsbracke en utmärkt, social, kärleksfull och vänlig hundras. Även som fullvuxen hund behåller den sitt valplika beteende till många hundägares förtjusning, vilket resulterar i en utmärkt familjehund som kan glädja både stora och små.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Eftersom alpenlädische dachsbrackes är en ovanlig hundras har inga hälsoproblem rapporterats för rasen. Men, precis som hos dachshunden, gör deras långa kropp och korta ben att de är benägna att få ryggproblem och skador så som intervertebral disc diseases, sjukdom i ryggens kotor. Detta kan leda till smärta för hunden eller förlamning. Krävande aktiviteter så som hoppande samt överdriven motion kan förvärra problemen.

Alpenlädische dachsbrackens päls är kort vilket gör den enkel att sköta. Pälsen kräver endast minimal borstning för att minska fällning och ta bort den lösa päls. Ett bad en till två gånger i månaden är tillräckligt, mer än så kan förstöra de naturliga oljorna i pälsen.

Det rekommenderas att köpa sin alpenlädische dachsbracke från en välkänd uppfödare så att rasens kvaliteter bibehålls.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar