Alpenländische dachsbracke som familjehund

Den alpenländische dachsbracken är en liten spårhund som har sitt ursprung i Österrike och avlades fram för att hjälpa till vid jakt av hjort, räv, vildsvin och hare. Här har vi samlat det du behöver veta om alpenländische dachsbracken. 

 

Det finns många anledningar att älska alpenländische dachsbracke som familjehund. Dessa för dess många goda egenskaper.

Rasens utseende

Den alpenländische dachsbracke har likheter med en dachshund. Rasen har liknande korta ben och lång kropp. Hunden har tät, kort, mjuk päls förutom på svansen och nacken. De har även runda livliga ögon. Deras kropp är robust och kroppshyddan stor. Rasens vanliga färg är mörkröd med svarta hår.

En alpenländische dachsbrackes normala höjd är mellan 33 och 40 cm med en normal vikt mellan 15 och 18 kg.

Alpenlädische dachsbrackes temperament

Alpenlädische dachsbracken utvecklades främst som jakthund och kan överleva klimat på höga höjder så som i alperna. Hunden är en orädd jägare och outtröttlig när det kommer till arbete. Hunden har även en förmåga att underhålla sina ägare vilket gör den till en ras som är älskad av många.

De är vänliga av naturen och kan vara bra med barn. De är delvis dachshund vilket betyder att de är sociala, livliga och fulla av energi. De kan vara reserverade vid möten vid främlingar till att börja med, men kan mjukna upp efterhand när de blir vana vid främlingens närvaro. 

De fungerar väl ihop med andra husdjur och djur, men deras naturliga jaktinstinkt kan vara en fara för mindre djur så som gnagare och harar. De är inte kända för att vara territoriella så länge de blivit ordentligt tränade och socialiserade.

Precis som hos alla andra hundraser beror deras temperament på flera faktorer så som arv, träning och socialisering, samt miljöfaktorer. För att få en väluppfostrad och balanserad vuxen hund kräver rasen träning och socialisering.

Generellt sett är alpenlädische dachsbracke en utmärkt, social, kärleksfull och vänlig hundras. Även som fullvuxen hund behåller den sitt valplika beteende till många hundägares förtjusning, vilket resulterar i en utmärkt familjehund som kan glädja både stora och små.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Eftersom alpenlädische dachsbrackes är en ovanlig hundras har inga hälsoproblem rapporterats för rasen. Men, precis som hos dachshunden, gör deras långa kropp och korta ben att de är benägna att få ryggproblem och skador så som intervertebral disc diseases, sjukdom i ryggens kotor. Detta kan leda till smärta för hunden eller förlamning. Krävande aktiviteter så som hoppande samt överdriven motion kan förvärra problemen.

Alpenlädische dachsbrackens päls är kort vilket gör den enkel att sköta. Pälsen kräver endast minimal borstning för att minska fällning och ta bort den lösa päls. Ett bad en till två gånger i månaden är tillräckligt, mer än så kan förstöra de naturliga oljorna i pälsen.

Det rekommenderas att köpa sin alpenlädische dachsbracke från en välkänd uppfödare så att rasens kvaliteter bibehålls.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar