American bobtail en härlig katt

American bobtail är en ovanlig huskatt som avlades fram på 1960-talet. Den korta svansen är det utmärkande draget hos american bobtail. Katten är lekfull, aktiv, vänlig och intelligent. Här har vi samlat det du behöver veta om american bobtail. 

 

Kort om American bobtail

American bobtail är en vänlig, aktiv och intelligent kattras. Det sägs att rasen är smart nog att kunna rymma från både stängda rum och burar. De är inte uppmärksamhetskrävande och har inte ett särskilt högljutt beteende, och de klänger inte på sina ägare. Rasen sägs vara en av lastbilsförares favoriter förutsatt att katten blivit introducerad till fordon tidigt i livet. Det finns många fler egenskaper hos american bobtail som du kommer tycka om. 

American bobtails egenskaper

Här är några av kattens egenskaper som du bör känna till om du funderar på att skaffa dig en american bobtail.

  • Regelbunden skötsel av pälsen är rekommenderat för att rasen ska hålla pälsen i fint skick. Borstning kan ta bort både lös päls och smuts. Borstning kan även stimulera blodcirkulationen.
  • Det finns några hälsoproblem som american bobtail kan drabbas av och det är bra att känna till dessa sjukdomar för att förstå hur man bäst förhindrar, behandlar och botar dessa.
  • American bobtail är inte överdrivet högljudd och det rekommenderas att man undviker att stimulera beteende som kan göra katten mer högljudd.
  • Rasen kräver endast en viss mängd uppmärksamhet och är inte särskilt uppmärksamhetskrävande. 
  • American bobtail är en mycket aktiv huskatt och det rekommenderas att ägarna spenderar minst 10-15 minuter på att aktivera och motionera katten dagligen.
  • Katten fungerar vanligtvis väl med vuxna, barn och äldre.

American bobtails historia

Den korta svansen hos american bobtail är ett resultat av den genetiska mutation som observerades i Japan och Isle of Man. Rasen är ättling till den kortsvansade kattunge som John och Brenda Sanders skaffade under deras semester i Arizona. De döpte kattungen till Yodi och Yodi blev förfader till rasen när han korsades med en katthona vid namn Mishi. Även kattungarna hade kort svans vilket visade att genen var dominant. Tillsammans med Mindy Shoultz avlades kattungarna med andra kortsvansade katter och utvecklade rasen vidare genom att göra rasen stor och kraftig med ett karakteristiskt vilt utseende, men med ett mjukt temperament. 

Rasen accepterades av International Cat Association år 1989 och blev fullt erkänd 2002. American bobtail blev även erkänd av Cat Fancier Association och American Cat Fancier Association.

Du kommer att älska american bobtails temperament

Många uppfödare och ägare av american bobtail jämför dess temperament med en golden retrievers. American bobtail har ett mjukt temperament och är tillgiven sina ägare. Rasen älskar att leka och välkomnar gäster med öppna armar. Bildligt talat förstås.

Resande uppskattar kattens sällskap då den är anpassningsbar. Långtradarförare och resande tycker katten är ett utmärkt resesällskap. Rasen anses även vara en god psykoterapeut då de känner av sina ägares stress och gör sig till för att underhålla sina ägare. 

Att ta hand om en american bobtail

Pälsen hos en american bobtail brukar inte bli tovig så länge som den borstars regelbundet. Borsta kattens tänder för att förhindra sjukdomar i tänder eller tandkött. Trimma försiktigt kattens klor vid behov för att undvika skador på tillhörigheter och kontrollera ögon och öron för att upptäcka onormala vätskor.

Det rekommenderas även att hålla katten inne för att undvika att de drabbas av sjukdomar spridda av andra djur och från skador som kan uppstå vid möte med andra djur. 

American bobtail är perfekt för en familj med barn, men bör ändå hållas under uppsikt då katten möter barn för att förhindra att skador uppstår från vardera parter.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar