American bobtail en härlig katt

American bobtail är en ovanlig huskatt som avlades fram på 1960-talet. Den korta svansen är det utmärkande draget hos american bobtail. Katten är lekfull, aktiv, vänlig och intelligent. Här har vi samlat det du behöver veta om american bobtail.   


Kort om American bobtail

American bobtail är en vänlig, aktiv och intelligent kattras. Det sägs att rasen är smart nog att kunna rymma från både stängda rum och burar. De är inte uppmärksamhetskrävande och har inte ett särskilt högljutt beteende, och de klänger inte på sina ägare. Rasen sägs vara en av lastbilsförares favoriter förutsatt att katten blivit introducerad till fordon tidigt i livet. Det finns många fler egenskaper hos american bobtail som du kommer tycka om. 

American bobtails egenskaper

Här är några av kattens egenskaper som du bör känna till om du funderar på att skaffa dig en american bobtail.

  • Regelbunden skötsel av pälsen är rekommenderat för att rasen ska hålla pälsen i fint skick. Borstning kan ta bort både lös päls och smuts. Borstning kan även stimulera blodcirkulationen.
  • Det finns några hälsoproblem som american bobtail kan drabbas av och det är bra att känna till dessa sjukdomar för att förstå hur man bäst förhindrar, behandlar och botar dessa.
  • American bobtail är inte överdrivet högljudd och det rekommenderas att man undviker att stimulera beteende som kan göra katten mer högljudd.
  • Rasen kräver endast en viss mängd uppmärksamhet och är inte särskilt uppmärksamhetskrävande. 
  • American bobtail är en mycket aktiv huskatt och det rekommenderas att ägarna spenderar minst 10-15 minuter på att aktivera och motionera katten dagligen.
  • Katten fungerar vanligtvis väl med vuxna, barn och äldre.

American bobtails historia

Den korta svansen hos american bobtail är ett resultat av den genetiska mutation som observerades i Japan och Isle of Man. Rasen är ättling till den kortsvansade kattunge som John och Brenda Sanders skaffade under deras semester i Arizona. De döpte kattungen till Yodi och Yodi blev förfader till rasen när han korsades med en katthona vid namn Mishi. Även kattungarna hade kort svans vilket visade att genen var dominant. Tillsammans med Mindy Shoultz avlades kattungarna med andra kortsvansade katter och utvecklade rasen vidare genom att göra rasen stor och kraftig med ett karakteristiskt vilt utseende, men med ett mjukt temperament. 

Rasen accepterades av International Cat Association år 1989 och blev fullt erkänd 2002. American bobtail blev även erkänd av Cat Fancier Association och American Cat Fancier Association.

Du kommer att älska american bobtails temperament

Många uppfödare och ägare av american bobtail jämför dess temperament med en golden retrievers. American bobtail har ett mjukt temperament och är tillgiven sina ägare. Rasen älskar att leka och välkomnar gäster med öppna armar. Bildligt talat förstås.

Resande uppskattar kattens sällskap då den är anpassningsbar. Långtradarförare och resande tycker katten är ett utmärkt resesällskap. Rasen anses även vara en god psykoterapeut då de känner av sina ägares stress och gör sig till för att underhålla sina ägare. 

Att ta hand om en american bobtail

Pälsen hos en american bobtail brukar inte bli tovig så länge som den borstars regelbundet. Borsta kattens tänder för att förhindra sjukdomar i tänder eller tandkött. Trimma försiktigt kattens klor vid behov för att undvika skador på tillhörigheter och kontrollera ögon och öron för att upptäcka onormala vätskor.

Det rekommenderas även att hålla katten inne för att undvika att de drabbas av sjukdomar spridda av andra djur och från skador som kan uppstå vid möte med andra djur. 

American bobtail är perfekt för en familj med barn, men bör ändå hållas under uppsikt då katten möter barn för att förhindra att skador uppstår från vardera parter.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar