American cream draft är en ovanlig körhäst

American cream draft är en körhäst och anses idag ovanlig. Hästen utvecklades i USA och är känd för sin krämfärgade päls och bärnstensfärgade ögon. Hästen har visat sig användbar av många på grund av sin fysik och sitt temperament. Här har vi samlat den information du behöver om american cream draft. 

 

American cream draft

American cream draft anses vara en relativt ny hästras. Rasen härstammar från Iowa som ättling av körhästen Old Granny från 1905. Hästen är en amerikansk ras som anses ovanlig på grund av antalet existerande hästar. Undersökningar har visat att rasen har de tre egenskaperna hos en genetiskt utblandad champagne: krämfärgad päls, rosa hud, och bärnstensfärgade ögon. Rasen är mycket lugn och stillsam, enkel att träna, och stark.

American cream drafts egenskaper

Här är några av american cream drafts särdrag:

  • American cream draft passar förstagångsägare bra då rasen har ett lugnt och stillsamt temperament. Hästen är enkel att hantera vilket gör den utmärkt kring barn.
  • Hästen är avsedd för tungt arbete och passar inte för sport så som hoppning eller kapplöpning.
  • Hästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några särskilda hälsoproblem specifika för rasen.

American cream drafts historia

American cream draft är den enda rasen av körhästar som utvecklats i USA. Man vet att hästen är ättling till ett sto vid namn Old Granny som föddes mellan 1900 och 1905. Rasen upptäcktes först under en auktion i Story county i Iowa år 1911 och köptes av en handlare vid namn Harry Larkin. Man vet mycket lite om rasens avlingsprogram. En sak är säker, en renrasig american cream draft har de tre utmärkande dragen av en genetiskt utspädd champagne: krämfärgad päls, rosa hud, och bärnstensfärgade ögon.

The American Cream Horse Association of America uppstod år 1944 och rasen gavs fullt erkännande av Iowa Department of Agriculture år 1950.

Precis som med rasens motsvarigheter i Europa orsakade den växande användningen av jordbruksmaskiner att american cream draft minskade i antal, till den grad att de var på gränsen till att utrotas. År 1982 återupplivades rasen genom att medlemmar åter öppnade organisationens böcker. Numer gör american cream drafts avlingsprogram att antalet hästar ökar. Programmets mål är att bevara blodslinjen och att undvika avvikelser från linjen.

American cream drafts fysik

American cream draft har ett elegant huvud med ett ansikte som är platt till utseendet. Dess bröst är brett med sluttande bogar och en kort, stark rygg. Dess bakdel har väl utvecklade muskler och väl proportionerade ben som sitter brett isär. Rasen har även starka hovar vilket tillåter dem att röra sig fritt och med lätthet

Den genomsnittliga höjden på en american cream draft är mellan 150 och 170 cm och väger i genomsnitt 680-820 kg. Rasen ska inneha de tre utmärkande egenskaperna hos en champagne för att med säkerhet veta att hästen är renrasig. Trots det är andra färger godkända hos rasen, vilket inkluderar ljus, medium och mörk krämfärgad päls med bärnstens- eller rödbrunfärgade ögon.

Hästentusiaster anser att rasen har ett lugnt temperament och att de vill vara till lags. Rasen är lämplig för förstagångsägare och i synnerhet de som för första gången äger en körhäst.

Hälsa och hälsorelaterade problem hos american cream draft

American cream draft anses vara en hälsosam hästras. Dock finns en allvarlig sjukdom som observerats hos draghästar. Sjukdomen kallas dystrofisk epidermolysis bullosa. Sjukdomen kännetecknas av en ärftlig benägenhet till blåsbildning som främst drabbar körhästar. Det är en dödlig sjukdom som leder till att föls hud lossnar och fölet måste avlivas om den uppvisar symptom på denna genetiska sjukdom. Ett sätt att undvika spridning är att undvika parning av två hästar som bär på åkomman. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar