American cream draft är en ovanlig körhäst

American cream draft är en körhäst och anses idag ovanlig. Hästen utvecklades i USA och är känd för sin krämfärgade päls och bärnstensfärgade ögon. Hästen har visat sig användbar av många på grund av sin fysik och sitt temperament. Här har vi samlat den information du behöver om american cream draft.   


American cream draft

American cream draft anses vara en relativt ny hästras. Rasen härstammar från Iowa som ättling av körhästen Old Granny från 1905. Hästen är en amerikansk ras som anses ovanlig på grund av antalet existerande hästar. Undersökningar har visat att rasen har de tre egenskaperna hos en genetiskt utblandad champagne: krämfärgad päls, rosa hud, och bärnstensfärgade ögon. Rasen är mycket lugn och stillsam, enkel att träna, och stark.

American cream drafts egenskaper

Här är några av american cream drafts särdrag:

  • American cream draft passar förstagångsägare bra då rasen har ett lugnt och stillsamt temperament. Hästen är enkel att hantera vilket gör den utmärkt kring barn.
  • Hästen är avsedd för tungt arbete och passar inte för sport så som hoppning eller kapplöpning.
  • Hästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några särskilda hälsoproblem specifika för rasen.

American cream drafts historia

American cream draft är den enda rasen av körhästar som utvecklats i USA. Man vet att hästen är ättling till ett sto vid namn Old Granny som föddes mellan 1900 och 1905. Rasen upptäcktes först under en auktion i Story county i Iowa år 1911 och köptes av en handlare vid namn Harry Larkin. Man vet mycket lite om rasens avlingsprogram. En sak är säker, en renrasig american cream draft har de tre utmärkande dragen av en genetiskt utspädd champagne: krämfärgad päls, rosa hud, och bärnstensfärgade ögon.

The American Cream Horse Association of America uppstod år 1944 och rasen gavs fullt erkännande av Iowa Department of Agriculture år 1950.

Precis som med rasens motsvarigheter i Europa orsakade den växande användningen av jordbruksmaskiner att american cream draft minskade i antal, till den grad att de var på gränsen till att utrotas. År 1982 återupplivades rasen genom att medlemmar åter öppnade organisationens böcker. Numer gör american cream drafts avlingsprogram att antalet hästar ökar. Programmets mål är att bevara blodslinjen och att undvika avvikelser från linjen.

American cream drafts fysik

American cream draft har ett elegant huvud med ett ansikte som är platt till utseendet. Dess bröst är brett med sluttande bogar och en kort, stark rygg. Dess bakdel har väl utvecklade muskler och väl proportionerade ben som sitter brett isär. Rasen har även starka hovar vilket tillåter dem att röra sig fritt och med lätthet

Den genomsnittliga höjden på en american cream draft är mellan 150 och 170 cm och väger i genomsnitt 680-820 kg. Rasen ska inneha de tre utmärkande egenskaperna hos en champagne för att med säkerhet veta att hästen är renrasig. Trots det är andra färger godkända hos rasen, vilket inkluderar ljus, medium och mörk krämfärgad päls med bärnstens- eller rödbrunfärgade ögon.

Hästentusiaster anser att rasen har ett lugnt temperament och att de vill vara till lags. Rasen är lämplig för förstagångsägare och i synnerhet de som för första gången äger en körhäst.

Hälsa och hälsorelaterade problem hos american cream draft

American cream draft anses vara en hälsosam hästras. Dock finns en allvarlig sjukdom som observerats hos draghästar. Sjukdomen kallas dystrofisk epidermolysis bullosa. Sjukdomen kännetecknas av en ärftlig benägenhet till blåsbildning som främst drabbar körhästar. Det är en dödlig sjukdom som leder till att föls hud lossnar och fölet måste avlivas om den uppvisar symptom på denna genetiska sjukdom. Ett sätt att undvika spridning är att undvika parning av två hästar som bär på åkomman. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar