American curl som familjekatt

American curl är en populär kattras som kännetecknas av sina ovanliga öron, vilka är rullade bort från ansiktet och mot mitten av huvudets baksida. Katten är en äkta amerikan som har fått många djurägares beundran. Här har vi samlat det du behöver veta om american curl.

 

American curl som familjekatt

American curl är en mycket lekfull kattras. Den kallas kattvärldens Peter Pan av många, detta tack vare hur katten bibehåller sitt lekfulla temperament även som fullvuxen. Familjer som söker det perfekta husdjuret kanske hittar rätt med en american curl. American curl är en social, lojal och tillgiven följeslagare. De kan med enkelhet anpassa sig efter olika förhållanden vilket gör att de kan gå bra ihop med barn.

American curls egenskaper

Här är några av american curls egenskaper som du kommer fascineras av:

  • Deras päls behöver endast viss skötsel för att hållas i fint skick. Borstning kan ta bort lös päls och förhindra tovor, samt öka blodcirkulationen.
  • American curl är generellt sett en hälsosam kattras
  • Dess vokala beteenden kan tolereras men ägare rekommenderas att undvika stimulans som kan leda till att katten kan bli högljudd.
  • American curl är en kattras som söker uppmärksamhet. Därför rekommenderas det att ägarna tar en aktiv roll i kattens aktiviteter.
  • Katten är mycket aktiv, 10-15 minuters aktivitet med katten varje dag håller katten hälsosam och i form.
  • American curl har sociala färdigheter vilket gör dem till ett utmärkt husdjur för familjen.

American curls historia

American curl är en av de yngsta kattraserna. Den genetiska mutationen vilken orsakar de rullade öronen sågs först hos Shulamith, som var en svart gatukatt med långt hår och de typiska öronen. Katten adopterades av Joe och Grace Ruga i Lakewood, Kalifornien, efter att katten klev in genom deras dörr.

Shulamith fick fyra kattungar varav två hade samma bakåtböjda öron som sin mor, vilket senare upptäcktes orsakades på grund av en dominant gen. År 1983 började kattentusiaster att avla katten och en ny ras som döptes till American curl var född. Rasen registrerades år 1986 av Car Fancier Association. International Cat Association erkände formellt rasen år 1987. Slutligen år 1993 erkände Car Fancier Association rasen. Det är känt att alla american curls härstammar från Shulamith.

American curls temperament

American curl är känd för att vara vänlig och mild, och till och med förtjust i barn. Rasen är ganska aktiv, intelligent, och väldigt nyfiken. American curl tenderar att följa dig runt i huset för att tillfredsställa sin nyfikenhet gällande vad ägarna sysslar med.

American curl kallas kattvärldens Peter Pan då den bibehåller sin lekfulla beteende även som fullvuxen. Rasen älskar lek och bus och kan lära sig att apportera, den har vissa drag av en hund. Den är även alert och anpassningsbar vilket gör dem till utmärkta husdur för alla familjer och levnadsförhållanden.

Hälsa och hälsorelaterade problem hos american curl

American curl är vanligtvis hälsosam förutom för vissa problem så som förträngning av hörselgången vilket kan leda till infektion.

De behöver borstas för att ta bort lös päls och för att stimulera blodcirkulationen genom borstens massage. Tänderna bör borstas för att undvika sjukdom i tänder eller tandkött. Klor bör kontrolleras och försiktigt trimmas vid behov för att undvika skador på personlig egendom. Öron och ögon bör också kontrolleras regelbundet för att upptäcka infektioner och onormala vätskor. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar