American curl som familjekatt

American curl är en populär kattras som kännetecknas av sina ovanliga öron, vilka är rullade bort från ansiktet och mot mitten av huvudets baksida. Katten är en äkta amerikan som har fått många djurägares beundran. Här har vi samlat det du behöver veta om american curl.  


American curl som familjekatt

American curl är en mycket lekfull kattras. Den kallas kattvärldens Peter Pan av många, detta tack vare hur katten bibehåller sitt lekfulla temperament även som fullvuxen. Familjer som söker det perfekta husdjuret kanske hittar rätt med en american curl. American curl är en social, lojal och tillgiven följeslagare. De kan med enkelhet anpassa sig efter olika förhållanden vilket gör att de kan gå bra ihop med barn.

American curls egenskaper

Här är några av american curls egenskaper som du kommer fascineras av:

  • Deras päls behöver endast viss skötsel för att hållas i fint skick. Borstning kan ta bort lös päls och förhindra tovor, samt öka blodcirkulationen.
  • American curl är generellt sett en hälsosam kattras
  • Dess vokala beteenden kan tolereras men ägare rekommenderas att undvika stimulans som kan leda till att katten kan bli högljudd.
  • American curl är en kattras som söker uppmärksamhet. Därför rekommenderas det att ägarna tar en aktiv roll i kattens aktiviteter.
  • Katten är mycket aktiv, 10-15 minuters aktivitet med katten varje dag håller katten hälsosam och i form.
  • American curl har sociala färdigheter vilket gör dem till ett utmärkt husdjur för familjen.

American curls historia

American curl är en av de yngsta kattraserna. Den genetiska mutationen vilken orsakar de rullade öronen sågs först hos Shulamith, som var en svart gatukatt med långt hår och de typiska öronen. Katten adopterades av Joe och Grace Ruga i Lakewood, Kalifornien, efter att katten klev in genom deras dörr.

Shulamith fick fyra kattungar varav två hade samma bakåtböjda öron som sin mor, vilket senare upptäcktes orsakades på grund av en dominant gen. År 1983 började kattentusiaster att avla katten och en ny ras som döptes till American curl var född. Rasen registrerades år 1986 av Car Fancier Association. International Cat Association erkände formellt rasen år 1987. Slutligen år 1993 erkände Car Fancier Association rasen. Det är känt att alla american curls härstammar från Shulamith.

American curls temperament

American curl är känd för att vara vänlig och mild, och till och med förtjust i barn. Rasen är ganska aktiv, intelligent, och väldigt nyfiken. American curl tenderar att följa dig runt i huset för att tillfredsställa sin nyfikenhet gällande vad ägarna sysslar med.

American curl kallas kattvärldens Peter Pan då den bibehåller sin lekfulla beteende även som fullvuxen. Rasen älskar lek och bus och kan lära sig att apportera, den har vissa drag av en hund. Den är även alert och anpassningsbar vilket gör dem till utmärkta husdur för alla familjer och levnadsförhållanden.

Hälsa och hälsorelaterade problem hos american curl

American curl är vanligtvis hälsosam förutom för vissa problem så som förträngning av hörselgången vilket kan leda till infektion.

De behöver borstas för att ta bort lös päls och för att stimulera blodcirkulationen genom borstens massage. Tänderna bör borstas för att undvika sjukdom i tänder eller tandkött. Klor bör kontrolleras och försiktigt trimmas vid behov för att undvika skador på personlig egendom. Öron och ögon bör också kontrolleras regelbundet för att upptäcka infektioner och onormala vätskor. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar