American paint horse är en populär hästras

American paint horse är en blandning av den amerikanska västerns hästraser och pintofärgade hästar. Det är en av de snabbast växande amerikanska hästraserna. De utmärkande egenskaperna hos rasen är dess mönstrade färg där vita partier blandas med andra vanliga hästfärger så som brun och svart. Här har vi samlat det du behöver veta om american paint horse.   


American paint horse

American paint horse finns i stora antal i västra USA. Det är en av de amerikanska indianernas favoritraser och är särskilt populär hos Comancheindianerna. Hästarna kan ses på målningar på buffelskinn. Rasen är populär vid traditionell westernridning och andra ridevent.

Hästens färg är en blandning av vitt och andra vanliga hästfärger. Detta inkluderar svart, brun, fux, black, palomino och andra liknande färger. Dess mönster varierar i form och storlek och kan ses över hela hästens kropp. Pälsen har tre distinkta mönster som ses hos rasen: overo, tobiano och tovero.

American paint horses egenskaper

Här är några av egenskaperna hos american paint horse

  • Hästen är generellt sett hälsosam och det finns endast en sjukdom som ägare bör vara uppmärksamma på.
  • American paint horse är en mångsidig hästras. De kan utföra olika uppgifter mycket väl.
  • Talangen och temperamentet rasen har kan användas för att tillgodose sina ägares behov.

Ursprung och utveckling av american paint horse

American paint horse har samma ursprung som quarterhästen och det engelska fullblodet. Det tros att hästen existerat sedan 700-talet e.Kr. i Spanien. Hästen kom så småningom till USA. Hästen är enormt uppskattad av den amerikanska ursprungsbefolkningen som avlade dem på grund av hästens typiska mönster.

In the 19thcentury, when the Quarter horses arrived in the West, it collided with the American Paint, thus producing more colors. When the American Quarter Horse Association emerged in 1940 to preserve the horses, it excluded those with pinto coat patterns and those with white body spots.

Hästentusiaster förtjusta i den färgglada hästen bildade flera organisationer för att bevara och främja painthästen. Så småningom slogs de ihop och formade American Paint Horse Association år 1965.

American paint horses fysik

Rasen har ett rakt huvud med stora ögon. Nacken är välformad och muskulös. Bogar är sluttande och korta med en stark rygg. Benen är solida och starka vilket gör det möjligt för hästen att utföra en mängd uppgifter under olika aktiviteter.

Rasens särdrag är dess pälsfärg och mönster. Varje painthäst har en särskild blandning av vitt och en annan hästfärg. Vanligtvis ses vitt tillsammans med svart, brun eller fux. Förutom dessa kan man i vissa fall se vitt blandat med färger som påverkats av utspädda gener. Detta inkluderar palomino, gulbrun, gulvit, pärlvit och champagne.

Fläckarnas mönster kan vara i alla former och storlekar, men förväntas aldrig vara i leopardmönster.

Här är två av de främsta mönstren hos american paint horse:

  • Tobiano – det vanligaste mönstret som karaktäriseras av ett enfärgat huvud med en ansiktsmarkering; benen är vita under hasled och knä; fläckarna är jämna och i ovala eller runda mönster; nacke och bröst har fläckar; flanken eller en flank är av mörkare färg.
  • Overo – ett ovanligt mönster som sträcker sig över ryggen mellan manken och svansen; minst ett av benen är mörkt; huvudets mönster kan vara lykta, apron eller bonnet-faced; de vita markeringarna är ojämna, utspridda och liknar ett utstänkt mönster; svansen är vanligtvis enfärgad.

American paint horses hälsa och häsorelaterade frågor

American paint horse är vanligtvis frisk förutom en medicinsk åkomma som ägare och entusiaster bör vara medvetna om. Den genetiska åkomman Overo lethal white syndromw (LWS eller OLWS). Det är en recessiv gen länkad till overo-mönstret. När ett föl föds som visar på att bära på sjukdomen, avlivas den omedelbart eller dör annars inom några dagar på grund av komplikationer så som outvecklad tarmkanal.

Andra genetiska sjukdomar som observerats hos rasen kommer från avel med quarterhästen. Dessa åkommor är Hyperkalemic Periodic Paralysis (HYPP), ärftlig Equine Regional Dermal Asthenia (HERDA), Equine polysaccharide storage myopathy (PSSM), Malignant hyperthermia (MH), och Glycogen Branching Enzyme Deficiency (GBED). Hästar som avlats fram genom inblandning av det engelska fullblodet har risk för att utveckla wobblersyndrom.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar