American paint horse är en populär hästras

American paint horse är en blandning av den amerikanska västerns hästraser och pintofärgade hästar. Det är en av de snabbast växande amerikanska hästraserna. De utmärkande egenskaperna hos rasen är dess mönstrade färg där vita partier blandas med andra vanliga hästfärger så som brun och svart. Här har vi samlat det du behöver veta om american paint horse. 

 

American paint horse

American paint horse finns i stora antal i västra USA. Det är en av de amerikanska indianernas favoritraser och är särskilt populär hos Comancheindianerna. Hästarna kan ses på målningar på buffelskinn. Rasen är populär vid traditionell westernridning och andra ridevent.

Hästens färg är en blandning av vitt och andra vanliga hästfärger. Detta inkluderar svart, brun, fux, black, palomino och andra liknande färger. Dess mönster varierar i form och storlek och kan ses över hela hästens kropp. Pälsen har tre distinkta mönster som ses hos rasen: overo, tobiano och tovero.

American paint horses egenskaper

Här är några av egenskaperna hos american paint horse

  • Hästen är generellt sett hälsosam och det finns endast en sjukdom som ägare bör vara uppmärksamma på.
  • American paint horse är en mångsidig hästras. De kan utföra olika uppgifter mycket väl.
  • Talangen och temperamentet rasen har kan användas för att tillgodose sina ägares behov.

Ursprung och utveckling av american paint horse

American paint horse har samma ursprung som quarterhästen och det engelska fullblodet. Det tros att hästen existerat sedan 700-talet e.Kr. i Spanien. Hästen kom så småningom till USA. Hästen är enormt uppskattad av den amerikanska ursprungsbefolkningen som avlade dem på grund av hästens typiska mönster.

In the 19thcentury, when the Quarter horses arrived in the West, it collided with the American Paint, thus producing more colors. When the American Quarter Horse Association emerged in 1940 to preserve the horses, it excluded those with pinto coat patterns and those with white body spots.

Hästentusiaster förtjusta i den färgglada hästen bildade flera organisationer för att bevara och främja painthästen. Så småningom slogs de ihop och formade American Paint Horse Association år 1965.

American paint horses fysik

Rasen har ett rakt huvud med stora ögon. Nacken är välformad och muskulös. Bogar är sluttande och korta med en stark rygg. Benen är solida och starka vilket gör det möjligt för hästen att utföra en mängd uppgifter under olika aktiviteter.

Rasens särdrag är dess pälsfärg och mönster. Varje painthäst har en särskild blandning av vitt och en annan hästfärg. Vanligtvis ses vitt tillsammans med svart, brun eller fux. Förutom dessa kan man i vissa fall se vitt blandat med färger som påverkats av utspädda gener. Detta inkluderar palomino, gulbrun, gulvit, pärlvit och champagne.

Fläckarnas mönster kan vara i alla former och storlekar, men förväntas aldrig vara i leopardmönster.

Här är två av de främsta mönstren hos american paint horse:

  • Tobiano – det vanligaste mönstret som karaktäriseras av ett enfärgat huvud med en ansiktsmarkering; benen är vita under hasled och knä; fläckarna är jämna och i ovala eller runda mönster; nacke och bröst har fläckar; flanken eller en flank är av mörkare färg.
  • Overo – ett ovanligt mönster som sträcker sig över ryggen mellan manken och svansen; minst ett av benen är mörkt; huvudets mönster kan vara lykta, apron eller bonnet-faced; de vita markeringarna är ojämna, utspridda och liknar ett utstänkt mönster; svansen är vanligtvis enfärgad.

American paint horses hälsa och häsorelaterade frågor

American paint horse är vanligtvis frisk förutom en medicinsk åkomma som ägare och entusiaster bör vara medvetna om. Den genetiska åkomman Overo lethal white syndromw (LWS eller OLWS). Det är en recessiv gen länkad till overo-mönstret. När ett föl föds som visar på att bära på sjukdomen, avlivas den omedelbart eller dör annars inom några dagar på grund av komplikationer så som outvecklad tarmkanal.

Andra genetiska sjukdomar som observerats hos rasen kommer från avel med quarterhästen. Dessa åkommor är Hyperkalemic Periodic Paralysis (HYPP), ärftlig Equine Regional Dermal Asthenia (HERDA), Equine polysaccharide storage myopathy (PSSM), Malignant hyperthermia (MH), och Glycogen Branching Enzyme Deficiency (GBED). Hästar som avlats fram genom inblandning av det engelska fullblodet har risk för att utveckla wobblersyndrom.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar