American saddlebred är en populär hästras som används för ridning

American saddlebred är en hästras känd för sin charm, intelligens, natur och vänlighet. Egenskaperna som hästen besitter har gjort den populär i flera sammanhang, så som dressyr, distansritt, fritidsridning, mounted games och annat. Här har vi samlat det du behöver veta om american saddlebred.  


American saddlebred

American saddlebred är en häst som även är känd som kentucky saddler, då hästen uppstod i Kentucky. De användes förr i tiden som en elegant arbetshäst på plantagen i sydstaterna i USA. Hästen har en lätt gång som gör den enkel att rida även under en längre tid. Dess milda temperament gör att den är enkel att hantera.

American saddlebreds egenskaper

Här är några av american saddlebreds egenskaper som kan intressera dig:

  • Rasen är en häst med många talanger. Hästen kan utföra uppgifter på ett tillfredsställande sätt. Detta inkluderar dressyr, fritidsridning, distansritt, hoppning, mounted games och annat. Med dessa egenskaper kan hästen med enkelhet tillgodose sin ägares behov.
  • Tyvärr är hästen benägen att drabbas av fler hälsoproblem än andra raser.

Ursprung och utveckling av american saddlebred

I USA har man funnit american saddlebred användbar vid många aktiviteter. Därför började uppfödare avelsprogram för att utveckla rasen. Ett av resultaten av programmen var en högkvalitativ häst vid namn narragansett pacer, som utvecklades på Rhode Island och i Virginia.

Introduktionen av det engelska fullblodet till genpoolen hade stort inflytande på utvecklingen av rasen. Fullblodet gav pacern förfining och snabbhet. Slutresultatet av aveln var en blandning som då kallades American Horse.

American Horse användes vitt och brett under amerikanska frihetskriget och efter kriget togs hästen till Kentucky för att användas som jordbrukshäst. Efter kriget blev efterfrågan på american saddlebred hög i Kentucky. Hästarna hade stort inflytande vid bosättningen av övre Ohio Valley. Under dess resor bidrar flera djur till dess utveckling.

Hästarna användes på nytt under amerikanska inbördeskriget och användes av kända generaler i strider. Efter inbördeskriget började ägare av hästarna att bege sig in i showringen tillsammans med sin american saddlebred. I och med detta blev aveln mer fokuserad på förfining inför show.

The National Saddle Horse Breeders Association grundades 1891 och år 1899 bytte organisationen namn till American Saddle Horse Breeders Association.

Efter första världskriget exporterades american saddlebred till Sydafrika där rasen blev den mest populära i landet utanför kapplöpningsbanan. Idag har american saddlebred ökat i popularitet och avelsprogrammen är i konstant utveckling för att utveckla hästar specialiserade för sina roller.

American saddlebreds karaktäristiska drag

Den genomsnittliga höjden hos en american saddlebred är kring 150-160 cm och den genomsnittliga vikten mellan 450 och 540 kg. Hästen är vacker och elegant med en lätthet och enkelhet i sin gång.

American saddlebreds huvud är finmejslat med en fin och mjuk käke. Ögonen är pigga och sitter brett isär. Öronen är skarpa och nätta, en medelstor hals som är välvd och en kort, stark rygg. Kroppen är kompakt med låg sadelgjord, högt sittande svans som bärs med stolthet och mjukhet. Benen är rena och raka och hovarna välformade.

American saddlebreds hälsa och hälsorelaterade frågor

American saddlebred är känd för sin höga risk för hälsoproblem vilka kan vara genetiska eller ej till naturen. Därför är det vanligt att rekommendera ägare, uppfödare och entusiaster att vara medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas och botas. Det är även en god idé att hästen får ses över av en veterinär regelbundet så att hästens hälsa kan kontrolleras.

Här är några av de tillstånd som rasen kan drabbas av:

  • Ofullständig hudutveckling
  • Lamhet i hasled
  • Lordosis
  • Ringbone
  • Hovbroskförbening
  • Problem med knäleden

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar