Amerikanskt korthår, en perfekt och rolig katt

Letar du efter ett husdjur som är ömsint, en god lekkamrat till dina barn och en lojal familjemedlem? Då är det amerikanska korthåret en ras för dig och din familj. Rasen är känd för sina många goda egenskaper som älskas av alla. Här har vi samlat det du behöver veta om det amerikanska korthåret om du funderar på att göra denna ras till en del av din familj.

 

Det amerikanska korthåret är en ras av huskatt som är känd för att vara mjuk och ömsint, lojal, och samtidigt en god lekkamrat. Rasen är även känd för att leva länge och hälsosamt, för sitt fördelaktiga utseende, älskvärda drag och att de kan gå bra ihop med barn och andra husdjur. Rasen kom till USA från Europa för att skydda värdefull last från möss och andra skadedjur. I USA är det den sjunde mest populära kattrasen tack vare sina goda egenskaper.

Det amerikanska korthårets egenskaper

  • Regelbunden borstning av pälsen rekommenderas för att hålla pälsen i gott skick samt för att stimulera blodcirkulationen. Pälsen fäller troligtvis konstant så regelbunden borstning krävs för att undvika hårbollar.
  • Det amerikanska korthåret är inte känd för att ha många sjukdomar och andra hälsoproblem, till skillnad från andra katter.
  • Katten är känd för att vara tystlåten, så det finns ingen anledning att oroa sig för högljutt jamande om natten.
  • Rasen är känd för att vara uppmärksamhetssökande och kan vara självständig lika väl som deltagande i aktiviteter med sina ägare.
  • Den är lagom aktiv jämfört med andra kattraser. Så om katten vill sova och lata sig gör den det.
  • En annan fördel med rasen är att den vanligtvis är vänlig mot alla och kan vara kelig med de flesta.

Det amerikanska korthårets historia

Katten tros ha ursprung i Europa och fördes sedan till USA. De kom över på Mayflower som anlände till Plymouth i Massachusetts år 1620. Rasens förmåga att jaga råttor och möss gjorde dem till värdefulla medlemmar av skeppets besättning. Ättlingarna till dessa katter som anlände i USA är de vi idag känner som amerikanskt korthår.

Då bondgårdar, affärer och hus behövde duktiga katter för att skydda dem från angrepp från möss och råttor, blev det amerikanska korthåret den föredragna rasen. Katten var så duktig på att utföra sin uppgift att de omskrevs år 1634 för att ha räddat skörden i New England från ekorrar.

År 1895 gjorde deras popularitet dem till en av de första kattraserna som deltog i en kattutställning i USA. År 1906 blev rasen erkänd av Cat Fancier Association och de gavs officiellt namnet ”American Shorthair” år 1966.

Du kommer älska det amerikanska korthårets egenskaper

Det amerikanska korthåret har ett fint temperament och kan anpassa sig efter flera levnadssituationer. Rasen har ännu jaktegenskaperna som uppskattas av många och är en god familjemedlem. Vad gäller temperamentet är det amerikanska korthåret lagom av både, varken hyperaktiv eller slö. De kräver inte särskilt mycket uppmärksamhet och kan leka och jobba på egen hand. Men att spendera tid med katten kommer troligtvis göra att den engagerar sig i de aktiviteter du lockar den med. Det amerikanska korthåret tycker om att leka med leksaker som stimulerar den fysiskt och mentalt så som interaktiva leksaker och kluriga leksaker. De är mycket sociala och hälsar ofta på besökare istället för att gömma sig.

Det amerikanska korthårets hälsa och skötsel

Det amerikanska korthåret är en hälsosam kattras som har låg risk för genetiska sjukdomar. Trots detta finns några sjukdomar som ej behöver vara genetiska vilka kan drabba rasen så som hypertrofisk kariomyopati och tandsjukdomar.

Att ta hand om det amerikanska korthåret liknar skötsel för andra kattraser. Regelbunden borstning av tänder kan förhindra sjukdomar i tänder och tandkött. Borstning av päls tar bort löst hår och förhindrar att pälsen tovar sig. Öronen och ögonen bör även kontrolleras regelbundet för att upptäcka tecken på infektioner, irritation eller onormal vätska.

Vad gäller socialisering är det amerikanska korthåret i allmänhet sällskaplig med barn och andra djur så länge de vant sig vid barn och andra djur i ung ålder. Uppsikt av en vuxen krävs ändå då katten leker med barn för att undvika skador från båda parter. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar