Amerikanskt korthår, en perfekt och rolig katt

Letar du efter ett husdjur som är ömsint, en god lekkamrat till dina barn och en lojal familjemedlem? Då är det amerikanska korthåret en ras för dig och din familj. Rasen är känd för sina många goda egenskaper som älskas av alla. Här har vi samlat det du behöver veta om det amerikanska korthåret om du funderar på att göra denna ras till en del av din familj.  


Det amerikanska korthåret är en ras av huskatt som är känd för att vara mjuk och ömsint, lojal, och samtidigt en god lekkamrat. Rasen är även känd för att leva länge och hälsosamt, för sitt fördelaktiga utseende, älskvärda drag och att de kan gå bra ihop med barn och andra husdjur. Rasen kom till USA från Europa för att skydda värdefull last från möss och andra skadedjur. I USA är det den sjunde mest populära kattrasen tack vare sina goda egenskaper.

Det amerikanska korthårets egenskaper

  • Regelbunden borstning av pälsen rekommenderas för att hålla pälsen i gott skick samt för att stimulera blodcirkulationen. Pälsen fäller troligtvis konstant så regelbunden borstning krävs för att undvika hårbollar.
  • Det amerikanska korthåret är inte känd för att ha många sjukdomar och andra hälsoproblem, till skillnad från andra katter.
  • Katten är känd för att vara tystlåten, så det finns ingen anledning att oroa sig för högljutt jamande om natten.
  • Rasen är känd för att vara uppmärksamhetssökande och kan vara självständig lika väl som deltagande i aktiviteter med sina ägare.
  • Den är lagom aktiv jämfört med andra kattraser. Så om katten vill sova och lata sig gör den det.
  • En annan fördel med rasen är att den vanligtvis är vänlig mot alla och kan vara kelig med de flesta.

Det amerikanska korthårets historia

Katten tros ha ursprung i Europa och fördes sedan till USA. De kom över på Mayflower som anlände till Plymouth i Massachusetts år 1620. Rasens förmåga att jaga råttor och möss gjorde dem till värdefulla medlemmar av skeppets besättning. Ättlingarna till dessa katter som anlände i USA är de vi idag känner som amerikanskt korthår.

Då bondgårdar, affärer och hus behövde duktiga katter för att skydda dem från angrepp från möss och råttor, blev det amerikanska korthåret den föredragna rasen. Katten var så duktig på att utföra sin uppgift att de omskrevs år 1634 för att ha räddat skörden i New England från ekorrar.

År 1895 gjorde deras popularitet dem till en av de första kattraserna som deltog i en kattutställning i USA. År 1906 blev rasen erkänd av Cat Fancier Association och de gavs officiellt namnet ”American Shorthair” år 1966.

Du kommer älska det amerikanska korthårets egenskaper

Det amerikanska korthåret har ett fint temperament och kan anpassa sig efter flera levnadssituationer. Rasen har ännu jaktegenskaperna som uppskattas av många och är en god familjemedlem. Vad gäller temperamentet är det amerikanska korthåret lagom av både, varken hyperaktiv eller slö. De kräver inte särskilt mycket uppmärksamhet och kan leka och jobba på egen hand. Men att spendera tid med katten kommer troligtvis göra att den engagerar sig i de aktiviteter du lockar den med. Det amerikanska korthåret tycker om att leka med leksaker som stimulerar den fysiskt och mentalt så som interaktiva leksaker och kluriga leksaker. De är mycket sociala och hälsar ofta på besökare istället för att gömma sig.

Det amerikanska korthårets hälsa och skötsel

Det amerikanska korthåret är en hälsosam kattras som har låg risk för genetiska sjukdomar. Trots detta finns några sjukdomar som ej behöver vara genetiska vilka kan drabba rasen så som hypertrofisk kariomyopati och tandsjukdomar.

Att ta hand om det amerikanska korthåret liknar skötsel för andra kattraser. Regelbunden borstning av tänder kan förhindra sjukdomar i tänder och tandkött. Borstning av päls tar bort löst hår och förhindrar att pälsen tovar sig. Öronen och ögonen bör även kontrolleras regelbundet för att upptäcka tecken på infektioner, irritation eller onormal vätska.

Vad gäller socialisering är det amerikanska korthåret i allmänhet sällskaplig med barn och andra djur så länge de vant sig vid barn och andra djur i ung ålder. Uppsikt av en vuxen krävs ändå då katten leker med barn för att undvika skador från båda parter. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar