Andalusiern är en uråldrig hästras

Andalusierhästen är en uråldrig hästras som har existerat i tusentals år. Det är en populär ras bland spansk adel och användes som krigshäst. Rasen är stark, smidig och intelligent. Här har vi samlat det du behöver veta om andalusiern.  


Kort om andalusiern

Rasen är stark och kompakt, och går och springer med elegans. De vanligaste färgerna hos rasen är gråskimmel, men även andra färger har noterats.

Andalusierns egenskaper som häst

Här är några av andalusierns egenskaper som kommer intressera dig:

  • De passar utmärkt för hästägare med viss erfarenhet då de har egenskaper av både ett kallblod och ett varmblod. Som en varmblodshäst är de snabba och smidiga, men har ett milt temperament som en kallblodig hästras. De är utmärkta för olympiska event så som dressyr.
  • De anses vara en hälsosam ras utan några sjukdomar som är specifika för rasen.
  • Den andalusiska hästen kan utföra en mängd aktiviteter så som dressyr, fritidsridning, och hoppning.

Ursprung och utveckling av andalusiern

Hästen har flera namn så som War Horse, Iberian Saddle, Carthusian, Spanish Horse, Portuguese, Peninsular, och Castillian. Officiellt är de kända som Pura Rasa Española.

Man tror att rasens ursprung har asiatiska rötter från när iberiska halvön invaderades av morerna.

Andalusierns särdrag

Andalusiern är stark och atletisk. De har ett stort, fint format huvud med en konvex profil och pigga uttrycksfulla ögon. De har en elegant välvd nacke och kort kropp. Bakdelen är stark och rund, och hästen har en svallande man och svans.

Vad gäller andalusierns temperament anses den vara intelligent, tillgiven, modig och livlig. Dessa egenskaper hos rasen älskas av hästentusiaster. Andalusier används idag främst till fritidsridning, i show, samt i filmindustrin.

Andalusierns hälsa och hälsorelaterade frågor

Andalusiern är i regel en hälsosam häst men det finns vissa sjukdomar som kan drabba rasen. Till exempel är hästen benägen att utveckla fång (laminitis) om den övergötts, samt melanom. Förutom dessa åkommor behöver hästen endast regelbundna kontroller av veterinären för att bibehålla hälsan.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar