Appaloosan är en av de äldsta hästraserna i världen

Appaloosan är en populär hästras som är känd för sitt färggranna, fläckade mönster. Arkeologiska fynd visar att fläckiga hästar har funnits i tusentals år. Hästarna har blivit avbildade av förhistoriska människor i målningar på grottväggar som kan spåras tillbaka till urminnes tider. Den intressanta, romantiska och sorgliga historien om hästen har förtjust många av nutidens hästentusiaster. Här har vi samlat det du behöver veta om rasen vi kallar för appaloosa.   


Kort om appaloosan som häst

Appaloosan anses vara en varmblodig häst. Fläckiga hästar har funnits sen urminnes tider vilket målningar på grottväggar visar, vilka målats av våra förfäder. I en tretusen år gammal kinesisk målning visar den särskilt färgglada fläckade hästar. Dessa bevisar ytterligare hur fläckiga hästar fanns redan under människans tidiga historia. Appaloosan är känd för din uthållighet och smidighet samt för sin attraktiva, mönstrade utsida. Hästen är ett mångsidigt djur och används för många aktiviteter så som distansritt, boskapsskötsel och rodeo, kapplöppning och annat. De är snabba, kompakta, och med ett milt temperament. Dessa egenskaper är de som älskas av många hästentusiaster.

Några av appaloosans egenskaper

Här är några av appaloosans utmärkande drag:

 • Appaloosan är perfekt för hästägare med viss erfarenhet. Rasen besitter både egenskaperna hos en smidig varmblodig häst samt det milda temperamentet hos en kallblodig häst.
 • Rasen anses vara hälsosam då det endast finns två kända åkommor som är specifika för rasen, vilket är färre än flera andra raser.
 • Appaloosan är en mångsidig hästras då de kan utföra ett flertal aktiviteter så som dressyr, distansritt, fritidsridning, hoppning, kapplöpning och så vidare.

Appaloosans historia

Under depressionsåren i USA visade många intresse för rasen och använde de få överlevande hästarna för att skapa rasens grund. År 1938 bildades Appaloosa Horse Club och sen dess har appaloosan blivit den tredje största rasen i avelsregistren i världen.

Appaloosans karaktärsdrag

Appaloosan är vanligtvis mellan 144 och 154 cm hög. Rasens utmärkande drag är dess fläckade päls, så kallad tigrering, vilken kan delas in i fem olika mönster:

 • Frost – ett vitt prickigt mönster över mörk bakgrund över hela hästens kropp.
 • Snowflake – vita fläckar på mörk bakgrund över hela kroppen.
 • Marble – spräcklig över hela kroppen.
 • Blanket – det vanligaste mönstret där det finns vita eller fläckade områden endast över bakdelen.
 • Leopard – mörka fläckar över ljus bakgrund som täcker hela kroppen.

Rasen väger mellan 360 och 450 kg och har starka ben och bakdel vilka används för de olika aktiviteter som tilldelas dem. Hästen är känd för sitt lugna temperament och anses vara ett mångsidigt djur då de kan utföra en mängd uppgifter. De är duktiga hoppare och kan göra väl ifrån sig på westernevent. De är även duktiga på skogsridning och distansritt.

Appaloosans hälsa och hälsorelaterade frågor

Appaloosan är känd för att vara en frisk hästras. Rasen har dock några hälsoproblem som uppfödare, ägare och hästentusiaster bör vara medvetna om.

 • Congenital Stationary Night Blindness (CSNB) – ett tillstånd som orsakar förlorat mörkerseende. Detta visas från födseln och är inte ett progressivt tillstånd. Tecken och symptom inkluderar förvirring, lättskrämdhet och motvilja att röra sig i områden med dålig belysning.
 • Equine Recurrent Uveitis – en autoimmun inflammatorisk reaktion hos hästar som tenderar att ha vattniga ögon. Om inflammationen inte behandlas kan sjukdomen skada ögats näthinna.
 • Solbränna – den rosa hud som är mest utsatt, i synnerhet i de vita fläckarna och på mulen, är benägen att brännas av solen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar