Appaloosan är en av de äldsta hästraserna i världen

Appaloosan är en populär hästras som är känd för sitt färggranna, fläckade mönster. Arkeologiska fynd visar att fläckiga hästar har funnits i tusentals år. Hästarna har blivit avbildade av förhistoriska människor i målningar på grottväggar som kan spåras tillbaka till urminnes tider. Den intressanta, romantiska och sorgliga historien om hästen har förtjust många av nutidens hästentusiaster. Här har vi samlat det du behöver veta om rasen vi kallar för appaloosa. 

 

Kort om appaloosan som häst

Appaloosan anses vara en varmblodig häst. Fläckiga hästar har funnits sen urminnes tider vilket målningar på grottväggar visar, vilka målats av våra förfäder. I en tretusen år gammal kinesisk målning visar den särskilt färgglada fläckade hästar. Dessa bevisar ytterligare hur fläckiga hästar fanns redan under människans tidiga historia. Appaloosan är känd för din uthållighet och smidighet samt för sin attraktiva, mönstrade utsida. Hästen är ett mångsidigt djur och används för många aktiviteter så som distansritt, boskapsskötsel och rodeo, kapplöppning och annat. De är snabba, kompakta, och med ett milt temperament. Dessa egenskaper är de som älskas av många hästentusiaster.

Några av appaloosans egenskaper

Här är några av appaloosans utmärkande drag:

 • Appaloosan är perfekt för hästägare med viss erfarenhet. Rasen besitter både egenskaperna hos en smidig varmblodig häst samt det milda temperamentet hos en kallblodig häst.
 • Rasen anses vara hälsosam då det endast finns två kända åkommor som är specifika för rasen, vilket är färre än flera andra raser.
 • Appaloosan är en mångsidig hästras då de kan utföra ett flertal aktiviteter så som dressyr, distansritt, fritidsridning, hoppning, kapplöpning och så vidare.

Appaloosans historia

Under depressionsåren i USA visade många intresse för rasen och använde de få överlevande hästarna för att skapa rasens grund. År 1938 bildades Appaloosa Horse Club och sen dess har appaloosan blivit den tredje största rasen i avelsregistren i världen.

Appaloosans karaktärsdrag

Appaloosan är vanligtvis mellan 144 och 154 cm hög. Rasens utmärkande drag är dess fläckade päls, så kallad tigrering, vilken kan delas in i fem olika mönster:

 • Frost – ett vitt prickigt mönster över mörk bakgrund över hela hästens kropp.
 • Snowflake – vita fläckar på mörk bakgrund över hela kroppen.
 • Marble – spräcklig över hela kroppen.
 • Blanket – det vanligaste mönstret där det finns vita eller fläckade områden endast över bakdelen.
 • Leopard – mörka fläckar över ljus bakgrund som täcker hela kroppen.

Rasen väger mellan 360 och 450 kg och har starka ben och bakdel vilka används för de olika aktiviteter som tilldelas dem. Hästen är känd för sitt lugna temperament och anses vara ett mångsidigt djur då de kan utföra en mängd uppgifter. De är duktiga hoppare och kan göra väl ifrån sig på westernevent. De är även duktiga på skogsridning och distansritt.

Appaloosans hälsa och hälsorelaterade frågor

Appaloosan är känd för att vara en frisk hästras. Rasen har dock några hälsoproblem som uppfödare, ägare och hästentusiaster bör vara medvetna om.

 • Congenital Stationary Night Blindness (CSNB) – ett tillstånd som orsakar förlorat mörkerseende. Detta visas från födseln och är inte ett progressivt tillstånd. Tecken och symptom inkluderar förvirring, lättskrämdhet och motvilja att röra sig i områden med dålig belysning.
 • Equine Recurrent Uveitis – en autoimmun inflammatorisk reaktion hos hästar som tenderar att ha vattniga ögon. Om inflammationen inte behandlas kan sjukdomen skada ögats näthinna.
 • Solbränna – den rosa hud som är mest utsatt, i synnerhet i de vita fläckarna och på mulen, är benägen att brännas av solen.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar