Är möss bra husdjur för barn

Många barn vill ha ett husdjur men föräldrar kan vara tveksamma. Föräldrarna men inte barnen förstår vilken tid som krävs för rengöring och matning av ett husdjur och de kostnader som ett husdjur kan medföra, tankar som barn inte ägnar en sekund åt. Föräldrar bör först och främst fundera över om husdjuret som barnet vill ha är passande för dem. En mus som husdjur är söt, liten, billig och ganska populär hos barn, särskilt då de sett möss i flera tecknade filmer och tv-serier.


Möss som barns husdjur

Om barnen (och du själv) vill ha ett djur för att hålla i och leka med kanske inte en mus är det bästa alternativet, då möss är små, snabba (och därför svåra att hantera för små händer) samt kan bita rätt hårt om de blir skrämda. Men om dina barn är lugna och tålmodiga kan det fungera. Möss kan tas upp men de behöver hanteras varsamt och med en hel del tålamod om de inte är mycket tama redan när de införskaffas. Så om ni letar efter ett djur att mysa med, kanska möss inte är det bästa för ett ungt barn att hantera.

Men om din familj letar efter ett husdjur som främst är att titta på snarare än att hålla i (och som inte är en fisk) kan två eller fler möss som är honor vara ett bra val. Möss som husdjur är roliga att titta på och inte särskilt svåra att ta hand om, trots att den övervägande delen av skötseln förstås kommer bli föräldrarnas.

Möss är väldigt intelligenta och tar inte upp så mycket plats

Barn tycker om att se möss springa i hjul, hålla godsaker i tassarna och utforska sitt boende. De är tystlåtna husdjur men har även kort livslängd (ett till två år) vilket kan vara jobbigt att hantera för ett yngre barn.

Hur många möss ska man skaffa?

Möss tenderar att vara som gladast när de har sällskap av andra möss, varför det rekommenderas att du skaffar fler än en (detta gäller särskilt honor då hanar kan slåss).

Ett par honor eller en grupp honor kommer vanligtvis väl överens men försök undvika att introducera möss som inte känner varandra och försök skaffa möss från samma kull (eller iallafall möss som bott ihop sen tidigare). Hanar från samma kul kan komma överens men slåss ibland och kan behöva säras på. På grund av detta och på grund av att hanar tenderar att lukta starkare än honorna, är honmöss ett bättre val för barn. Självklart bör även hanar och honor hållas isär för att undvika att de parar sig och får kullar.

Säkerhet kring möss som husdjur

På samma sätt som gäller för andra husdjur, bör dina barn kunna förstå att de behöver tvätta händerna efter att de hållit i en mus, deras mat, eller något i deras bur. Och förstås måste din familj hjälpa till med korrekt mat, rengöring, och skötsel av mössen. Vuxna bör aldrig förlita sig helt till ett barn vad gäller skötseln av ett husdjur.

Möss kan tugga sig igenom trä, papper och till och med plast så det är viktigt att kontrollera att det inte finns några hål i buren som din mus gnagt upp. Möss kan ta sig igenom mycket små hål och kan tappas bort och möjligtvis skada sig om de rymmer. Se alltid till att buren är väl stängd efter att ditt barn har lekt färdigt med mössen.

Barn som hanterar möss bör alltid sitta på golvet. Möss kan hoppa eller ramla från barnens händer och om ditt barn står upp eller har musen på ett bord kanske musen inte överlever fallet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar