Att äga den legendariska hunden leonbergern

Leonberger är en stor hundras som klassificeras som en arbetande hund. Hunden är mild, vänlig och lekfull. Här har vi samlat det du behöver veta om leonbergern. 

Lär känna den otroliga leonbergern

Leonberger är en stor arbetande hund som är en blandning av tre raser: newfoundlandshund, pyrenéerhund och långhårig sankt bernhardshund. Hunden kan se skrämmande ut på grund av sina fysiska egenskaper, men denna stora och muskulösa hund kan verkligen vara människans bästa vän till rätt ägare.

Leonbergern har en lång och vattenavvisade dubbelpäls som kommer i två dominerande färger, lejongul och guld till rödbrun. Hunden har även svarta tecken. Hunden behöver få sin päls borstad minst en gång i veckan och de fäller måttligt.

Leonbergern kan hantera både arbetande roller och rollen som familjehund. Hunden är även van vid sök och räddningsarbete i vatten.

Rasen anses ha distinkta skillnader mellan hanar och honor, där hanarna är starkare och honorna mer eleganta, något som underlättar vid könsbestämmande av rasen.

Leonbergers egenskaper

Leonbergern är en stor, muskulös och lugn arbetande hund. Det är en elegant hund med en balanserad kroppsbyggnad, som anses vara av ett lagom temperament och med en ståtlig närvaro. Dess namn kommer från staden Leonberger i Tyskland, och historier berättar om hur hunden avlades där som en symbol som skulle representera och likna lejonet i stadens vapen.

Leonberger är mycket lojal mot sin familjs alla medlemmar, älskar att socialisera och är vänlig med barn. Hunden kan verka skrämmande men kom ihåg att de är vänliga hundar med gott hjärta som kommer älskas av sina ägare.

Leonbergers historia

Leonbergers ursprungsland är Tyskland där Heinrich Essigm, en uppfödare och försäljare av hundar, under 1830-talet påstod att han hade utvecklat leonbergern genom en korsning av en landseer newfoundlandstik och en hane från Great St. Bernards klosterhärbärge. Senare lades även en pyrenéerhund till rasen vilket resulterade i en mycket stor hund med lång päls och ett fint temperament.

De två världskrigen hotade leonbergerns överlevnad. Uppfödare blev vid tiden dödade eller flydde och leonbergern lämnades för att överleva på egen hand. Det berättas även om hur leonberger användes av militären för att dra vagnar med ammunition vilket nästan utrotade rasen.

Under tidigt 1900-tal rekryterades leonbergern av den kanadensiska staten för användning inom räddningshund vid vattenräddning, något som hunden används till än idag.

Leonbergers temperament

Leonbergern är en utmärkt familjehund. Hunden är mycket lojal mot sin familj och dess temperament är en av hundens bästa egenskaper. Om leonbergern socialiseras och tränas korrekt så kan hunden med enkelhet anpassa sig efter sin miljö, lyda sin familj och vara vänlig mot barn vilket gör dem till en perfekt hund för familjen. De kan även socialisera med andra hundar med enkelhet.

Leonbergers hälsa

Leonberger är i regel en stark och hälsosam ras. Till skillnad från andra stora hundar är inte höftledsdysplasi vanligt bland hundarna vilket antagligen beror på den avelspraxis som brukas av uppfödare.

Hunden kan precis som andra raser drabbas av ett flertal ärftliga sjukdomar så som hjärtproblem, inherited leonberger paralysis, bencancer, allergier, matsmältningsproblem, grå starr, sköldkörtelstörningar och annat.

Leonbergern har en genomsnittlig livslängd på 8-9 år. De har en genomsnittlig höjd av 70-80 cm och en genomsnittlig vikt på 45-77 kg.

Leonbergern och människan

Leonbergerns karaktärsdrag som diskuterats ovan gör den till en utmärkt hund för familjen. Rasen har även medverkat i filmer som The Call of the Wild: Dog of the Yukon and Grumpy Cat’s Worst Christmas Ever där leonbergern faller offer för kidnappning, eller det vi snarare bör kalla för ”dognapping”.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar