Att äga den legendariska hunden leonbergern

Leonberger är en stor hundras som klassificeras som en arbetande hund. Hunden är mild, vänlig och lekfull. Här har vi samlat det du behöver veta om leonbergern. 


Lär känna den otroliga leonbergern

Leonberger är en stor arbetande hund som är en blandning av tre raser: newfoundlandshund, pyrenéerhund och långhårig sankt bernhardshund. Hunden kan se skrämmande ut på grund av sina fysiska egenskaper, men denna stora och muskulösa hund kan verkligen vara människans bästa vän till rätt ägare.

Leonbergern har en lång och vattenavvisade dubbelpäls som kommer i två dominerande färger, lejongul och guld till rödbrun. Hunden har även svarta tecken. Hunden behöver få sin päls borstad minst en gång i veckan och de fäller måttligt.

Leonbergern kan hantera både arbetande roller och rollen som familjehund. Hunden är även van vid sök och räddningsarbete i vatten.

Rasen anses ha distinkta skillnader mellan hanar och honor, där hanarna är starkare och honorna mer eleganta, något som underlättar vid könsbestämmande av rasen.

Leonbergers egenskaper

Leonbergern är en stor, muskulös och lugn arbetande hund. Det är en elegant hund med en balanserad kroppsbyggnad, som anses vara av ett lagom temperament och med en ståtlig närvaro. Dess namn kommer från staden Leonberger i Tyskland, och historier berättar om hur hunden avlades där som en symbol som skulle representera och likna lejonet i stadens vapen.

Leonberger är mycket lojal mot sin familjs alla medlemmar, älskar att socialisera och är vänlig med barn. Hunden kan verka skrämmande men kom ihåg att de är vänliga hundar med gott hjärta som kommer älskas av sina ägare.

Leonbergers historia

Leonbergers ursprungsland är Tyskland där Heinrich Essigm, en uppfödare och försäljare av hundar, under 1830-talet påstod att han hade utvecklat leonbergern genom en korsning av en landseer newfoundlandstik och en hane från Great St. Bernards klosterhärbärge. Senare lades även en pyrenéerhund till rasen vilket resulterade i en mycket stor hund med lång päls och ett fint temperament.

De två världskrigen hotade leonbergerns överlevnad. Uppfödare blev vid tiden dödade eller flydde och leonbergern lämnades för att överleva på egen hand. Det berättas även om hur leonberger användes av militären för att dra vagnar med ammunition vilket nästan utrotade rasen.

Under tidigt 1900-tal rekryterades leonbergern av den kanadensiska staten för användning inom räddningshund vid vattenräddning, något som hunden används till än idag.

Leonbergers temperament

Leonbergern är en utmärkt familjehund. Hunden är mycket lojal mot sin familj och dess temperament är en av hundens bästa egenskaper. Om leonbergern socialiseras och tränas korrekt så kan hunden med enkelhet anpassa sig efter sin miljö, lyda sin familj och vara vänlig mot barn vilket gör dem till en perfekt hund för familjen. De kan även socialisera med andra hundar med enkelhet.

Leonbergers hälsa

Leonberger är i regel en stark och hälsosam ras. Till skillnad från andra stora hundar är inte höftledsdysplasi vanligt bland hundarna vilket antagligen beror på den avelspraxis som brukas av uppfödare.

Hunden kan precis som andra raser drabbas av ett flertal ärftliga sjukdomar så som hjärtproblem, inherited leonberger paralysis, bencancer, allergier, matsmältningsproblem, grå starr, sköldkörtelstörningar och annat.

Leonbergern har en genomsnittlig livslängd på 8-9 år. De har en genomsnittlig höjd av 70-80 cm och en genomsnittlig vikt på 45-77 kg.

Leonbergern och människan

Leonbergerns karaktärsdrag som diskuterats ovan gör den till en utmärkt hund för familjen. Rasen har även medverkat i filmer som The Call of the Wild: Dog of the Yukon and Grumpy Cat’s Worst Christmas Ever där leonbergern faller offer för kidnappning, eller det vi snarare bör kalla för ”dognapping”.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar