Att ha fågelspindlar som husdjur

Fågelspindlar har varit relativt populära husdjur under många år nu. De är unika, tystlåtna och kräver inte mycket utrymme. Att ha fågelspindlar som husdjur kan vara en fascinerande hobby. Men om du vill ha ett husdjur att kela med är de kanske inte det bästa alternativet. De finns många sorters fågelspindlar på marknaden i flera olika storlekar och med olika utseenden, och de är oftast enkla att sköta men det beror på sorten.


Olika sorters fågelspindlar

Det finns över 800 sorters fågelspindlar som tillhör familjen theraphosidae. De är inhemska i många olika områden – torra, subtropiska och tropiska. De delas grovt in i två undergrupper: ”den gamla världen” (från östra halvklotet) och ”den nya världen” (från västra halvklotet). En av de mest populära sorterna att ha som husdjur är den chilenska rosen (grammostola rosea) som är en tålig spindel som är lätt att sköta och som härstammar från Chile.

Är fågelspindlar farliga?

Fågelspindlar kan bita och deras bett är giftigt, men de flesta sorters gift är mycket likt det hos ett bi eller geting. Det orsakar en otrevlig lokal reaktion som ger smärta, rodnad och svullnad. Det finns dock vissa som kan vara allergiska mot spindelbett eller drabbas av anafylaktisk chock på samma sätt som vissa reagerar mot att bli stungna av bin, vilket kan leda till döden. Det finns även några sorter som har ett starkare gift som kan vara dödligt eller iallafall göra den som blir biten allvarligt sjuk.

Så trots att fågelspindlars bett oftast inte är dödliga vill du ändå undvika att bli biten, och det säkraste sättet att undvika detta är att lära dig om spindelns beteende och behandla spindeln på rätt sätt. Fågelspindlar är vilda djur som behöver behandlas med respekt. Regeln är att de flesta spindlar hellre drar sig tillbaka än biter.

Något annat att ta i beaktning vad gäller att hantera fågelspindlar är irritation och klåda från de speciella hår som man kan hitta på några av den nya världens spindlar. Dessa spindlar har hår på magen som kallas för urticating (vilket orsakar klåda), som de kan släppa genom att gnugga sin mage intensivt om de hotas. Dessa små hår har hakar som kan jobba sig in i huden och orsaka klåda och irritation. Om dessa hår hamnar i ögonen kan de med enkelhet penetrera ögat och orsaka inflammation. Var mycket försiktig med att inte gnugga dig i ögonen efter att du rört spindeln eller dess bur utan tvätta händerna först (det kan finnas lösa hår i buren som kan fastna på dina händer när du rengör eller liknande) och ha inte ansiktet för nära din spindel när du tittar på den. Om du får hår på din hand kan du testa att använda dig av tejp för att få bort håren och sedan tvätta dem väl. Lokal kortisonkräm kan även hjälpa mot klådan.

Att välja fågelspindlar som husdjur

Som tidigare nämnt finns det flera sorters fågelspindlar på marknaden. De bästa fågelspindlarna för nybörjare är de som lever på marken eller gräver då de tenderar att röra sig något långsammare. De följande är bland de bästa fågelspindlarna för förstagångsägare:

Chilean Rose (Grammostola rosea)

Costa Rican Zebra (Aphonoplema seemani)

Mexican Redknee (Brachypelma Smithi)

Mexican Redleg (Brachypelma Emilia)

Desert / Mexikansk Blonde (Aphonopelma Chalcodes)

Curly Hair Tarantula (Brachypelma albopilosum)

Pinktoe (Avicularia avicularia) kallas ofta för ett gott alternativ om man letar efter en första trädlevande spindel men inte som den första fågelspindeln man äger. I regel är de trädlevande arterna mer krävande att sköta och pinktoe är ganska snabb och smidig vilket gör den svårare att hantera.

Som husdjur är honorna av fågelspindlar ett bättre alternativ då honor tenderar att levra betydligt längre än hanarna. En chilensk rose som är hona kan leva över 20 år medan en hane av vilken sort som helst oftast inte överlever ett par år som bäst. Många försäljare garanterar könet de säljer. I vilket fall spenderar de flesta hanar mestadels av sin tid med att försöka hitta en partner, till sin frustration.

När du väljer spindel bör du undvika spindlar som är ihopkurade med benen under dem, eller de som bor i en bur utan en skål vatten. Försök ta reda på spindelns vetenskapliga namn (då detta är bäst sätt att få rätt information om skötseln spindeln kräver) och var noga med att du vet om dess kön och ålder.

Fågelspindlars boende

En stor bur är inte nödvändig men om du har fågelspindlar som är trädlevande kommer du behöva en högre bur och en grävande typ kommer behöva passande substrat eller ett ställe att gömma sig. I regel bör spindlar bo ensamma i sin bur då de inte är sociala djur.

För grävande eller marklevande spindlar är den allmänna tumregeln att buren bör vara tre gånger spindelns totala utsträckta längd och två gånger bred.

Höjden bör inte vara mycket högre än spindelns höjd – dessa spindlar är tunga och om de klättrar och faller kan det vara farligt eller till och med dödligt. Ett 10-literterrarium eller ett 20-litersterrarium fungerar väl. Ett större terrarium är inte bättre i detta fall då fågelspindlar inte behöver mycket extra utrymme och större burar kan göra byten svårare att finna. De trädlevande fågelspindlarna behöver burar som är höga för att ge dem utrymme at klättra med grenar, kvistar eller annan struktur där spindeln kan skapa sitt nät. Ett 20-litersterrarium som ställts på höjden kan fungera bra i detta fall. De behöver ha ett mycket säkert lock då de kan vara riktiga utbrytarartister, men locket måste även tillåta tillräckligt god ventilation. På botten bör det finnas ett substrat av vermikulit eller vermikulit blandat med olika delar planteringsjord eller torv, vilket bör vara minst fem till tio centimeter djupt för att tillåta spindeln att gräva och för att bibehålla fukt. Träflis och i synnerhet cederträ, bör undvikas.

Fågelspindlar bör erbjudas en plats att gömma sig. En bit bark av korkträ, en bit ihålig stam (som du kan köpa i djuraffären) eller en halv blomsterkruka på sidan kan fungera.

En låg vattenskål kan erbjudas. Den måste vara mycket grund för att undvika att spindeln drunknar och om du har tvivel kan du placera några småstenar i skålen för att ge spindeln ett sätt att klättra ut om den behöver.

Ljus och luftfuktighet för fågelspindlar

Fågelspindlar behöver inte starkt ljus utan ska snarare bo i mörkare delar av ett rum där direkt solljus inte lyser på buren. Glödlampor ska inte användas för att värma upp buren då detta kan torka ut fågelspindeln. Värmeband eller kuddar (för reptiler som kan köpas i djuraffären) kan placeras under en liten del av buren om du vill värma upp buren. De flesta sorters fågelspindlar behöver mellan 24 och 29 graders värme.

En passande temperatur och luftfuktighet måste bibehållas, men detta är hur de olika sorternas fågelspindlar skiljer sig åt och har olika behov. För fågelspindlar som inte kräver en hög luftfuktighet bör en låg vattenskål i buren och en sprej med vatten en gång i veckan vara nog (beroende på miljö och säsong). För de som kräver högre luftfuktighet kommer sprej med vatten krävas oftare. I vilket fall bör termometer och mätare av luftfuktighet användas för att kontrollera miljön. Vid högre temperaturer måste extra försiktighet vidtas för att bibehålla luftfuktigheten. Samtidigt kan överdriven luftfuktighet skapa tillväxt av mögel och bör undvikas.

Buren behöver inte rengöras ofta. För fågelspindlar som inte kräver särskilt hög luftfuktighet kan en gång om året räcka (men oftare om mögel, svamp eller kvalster uppstår).

För spindlar som behöver högre luftfuktighet bör städning ske oftare.

Att mata fågelspindlar

En diet bestående av syrsor, kompletterad med andra insekter är utmärkt för fågelspindlar som hålls som husdjur och vuxna spindlar behöver bara äta runt en gång i veckan. Ibland försöker ägare imitera hur en spindel skulle äta i sin naturliga miljö och erbjuder måltider i ojämnt flöde (kanske ett par syrsor och sedan en syrsa flera dagar senare, sen tre syrsor veckan efter det och så vidare). Vuxna spindlar kan även fasta i längre perioder (en månad eller två är inte ovanligt) och detta särskilt innan de ömsar skinn.

Spindlar som växer bör dock matas flera gånger i veckan.

Syrsor bör ha matats med högkvalitativ föda innan de ges till din fågelspindel. De bör även ha pudrats med vitaminer innan din spindel äter dem. Kom ihåg att det som syrsan äter är det som din spindel äter. Mjölbaggar, maskar och kackerlackor kan ges då och då. Större fågelspindlar kan till och med ges frysta möss eller mindre ödlor om du önskar men detta är inte nödvändigt. Det viktigaste är att maten ska vara mindre än fågelspindeln (det vill säga, mindre än dess kropp) och att vara noga med att fågelspindeln inte skadas av sitt byte. Detta innebär att insekter som fångats i det vilda inte bör ges om du inte är säker på att de utsatts för bekämpningsmedel. När spindeln ömsar skinn är den mycket känslig och till och med en syrsa kan döda den så var noga med att ta bort föda som inte äts upp maximalt inom 24 timmar.

Fågelspindlar som ömsar skinn

Att ömsa skinn är det sätt som de flesta spindlar växer till en större storlek – genom att ömsa sitt gamla exoskelett och producera ett nytt. Detta är den tid i spindelns liv som är som mest stressande och när luftfuktigheten är som viktigast. Spindeln slutar äta och kommer ligga på rygg för att ömsa skinnet. Denna process av att ömsa kan ta flera timmar.

När exoskelettet väl ömsats kommer det ta flera dagar för det nya att härda (detta är när tillväxten sker) och spindeln bör inte matas under denna tid då den är känslig för skador eller till och med död av något så litet som en syrsa. Plus att spindeln aldrig bör hanteras under tiden då den ömsar eller härdar. Det kan ta upp till två veckor för spindeln att helt återhämta sig efter att den ömsat.

Att hålla i fågelspindlar

Trots att de flesta fågelspindlar inte är giftiga rekommenderar många experter att man inte rör dem. För den som håller i spindeln kan bett vara smärtsamma och irritation kan uppstå av kontakt med de retande håren på fågelspindeln, men den största faran är för fågelspindeln själv. Fågelspindeln kan blir van vid att hållas på handen, men kan plötsligt springa eller hoppa och skada sig på sätt som till och med kan leda till döden. Även ett mindre fall kan döda en fågelspindel med större kropp då buken kan brista. Vissa fågelspindlar är mycket snabba och kan rymma. Barn bör inte tillåtas att hålla i fågelspindlar då detta innebär risk för både barn och spindel.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar