Att tänka på när man matar marsvin

Här kommer fina tips och råd på hur du matar ditt marsvin på bästa tänkbara sätt.

C-vitamin

C-vitamin är enormt viktigt för marsvin då de inte på egen hand kan tillverka denna vitamin (i likhet med människor). Utan tillräckligt med c-vitamin i dieten kan marsvin bli mycket sjuka i skörbjugg. Mängden c-vitamin som krävs varierar beroende på vilken källa som används, men de flesta marsvin behöver omkring 15-30 mg per dag. Gravida, ammande, unga och sjuka marsvin behöver mer.

Om du ger ditt marsvin ett rikt urval av grönsaker rikliga på c-vitamin tillsammans med ett högkvalitativt foder för marsvin når du antagligen behovet för c-vitamin hos det genomsnittliga marsvinet.

Många foder för marsvin har c-vitamin tillsatt men detta är en vitamin som är flyktig och bryts ned över tid. Förvara fodret på en mörk och sval plats för att hjälpa bevara vitaminen. Du kan även införskaffa foder med en stabiliserad form av c-vitamin.

Det bästa sättet att ge tillskott av c-vitamin är genom c-vitamintabletter. En kvarts tablett på 100 mg, d.v.s. 25 mg rekommenderas som daglig dos för de flesta vuxna marsvin. Det finns även tabletter för marsvin som innehåller 50 mg vilket är högre än dagsbehovet, men då c-vitamin är vattenlösligt kommer överskottet enkelt ut med urinen. Många marsvin tar dessa tabletter som en godbit och äter dem, annars kan de mosas och strös över grönsaker eller foderpellets.

Vitamin-c kan tillsättas vattnet, men det finns ett problem med denna metod. Vitamin-c tappar snabbt sin kraft i vatten (och måste tillsättas minst en, kanske två gånger dagligen). Marsvin kan även vägra att dricka eller minska sitt intag av vatten med c-vitamin på grund av smaken, och detta kan leda till andra hälsoproblem. Det är även svårt att veta om ditt marsvin får i sig tillräckligt med c-vitamin genom denna metod. Att servera ditt husdjur en mängd olika färska grönsaker rika på c-vitamin eller ge c-vitamin i tablettform är bättre alternativ.

Pellets

Foder som finns tillgängligt för marsvin på marknaden bör ges dagligen. De flesta marsvin överäter inte (de äter vanligtvis 0,3 dl per dag) men mängden pellets kan behöva begränsas om marsvinet blivit överviktigt. Välj ett foder av god kvalitet som utvecklats för marsvin. Då c-vitaminen i fodret också förlorar sin potential med tiden, bör du leta efter ett foder med c-vitamin i stabiliserad form, eller iallafall ett med ett bäst före-datum för att med säkerhet veta att fodret är färskt. Köp fodret i små kvantiteter och lagra det på en sval och mörk plats.

För marsvin som växer går det bra med foder baserat på blålucern, men för vuxna marsvin är det bättre att leta efter foder baserat på timotej. Ett par exempel på utmärkta foderpellets som baseras på timotej inkluderar Oxbow Hay’s Cavy Cuisine, och KM Hayloft’s Timothy’s Choice.

När du väljer ditt marsvins foder bör du undvika de med nötter eller frön, torkad frukt, majs, animaliska produkter eller andra fyllnadsmedel. Se även upp för foder med högt innehåll av socker (sackaros, fruktos, majssirap osv.) och foder med mycket konserveringsmedel eller tillsatta kemikalier. Sidan Guinea Lynx har utmärkta artiklar och rekommendationer gällande foder.

Hö bör vara en stapelvara i ditt marsvins diet och bör alltid finnas tillgängligt färskt. Gräs som det av timotej är bäst för vuxna marsvin.

 

Blålucern är rikt på kalcium och är ett bra tillskott för marsvin som växer samt för gravida och ammande marsvin, men bör inte vara basdieten för de flesta vuxna marsvin.

Färska grönsaker och frukter

Förutom hö och pellets bör en mängd färska grönsaker (och i synnerhet bladgrönt) och vissa frukter ges dagligen. Bladgrönt bör utgöra huvuddelen av grönsakerna som ges och andra frukter och grönsaker kan ges i mindre mängd. Undvik isbergssallad då detta är en sallad med lågt näringsinnehåll. Bättre alternativ är kale, spenat, persilja, blad av majrova, romansallat och maskrosblad. Undvik eller begränsa mängden kål, broccoli, blomkål, bok choy eller andra korsblommiga grönsaker då dessa kan leda till gasbildning och besvär med matsmältningen.

Undvik även grönsaker med mycket stärkelse som potatis. Morot, röd och grön paprika, äpple, aprikos, banan, blåbär, honungsmelon, druvor, apelsin, jordgubbar och tomat kan även ges. Om du har en källa som garanterat är fri från bekämpningsmedel kan du även ge gräs, maskrosblad och klöver ges, särskilt unga löv då dessa är de mjukaste och mest näringsrika.

Frukt och grönt bör introduceras gradvis då upprörd mage kan bli ett problem om för mycket ges plötsligt.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar