Australian cattledog en trevlig familjemedlem

Australian cattledog är en intelligent hundras som utvecklades av australienska kolonisatörer. Här har vi samlat det du behöver veta om denna hundras.  


Australian cattledog är en arbetande brukshund som främst används för att valla boskap på gårdar. De är även kända för att vara en god familjemedlem och en lojal och vaktande hund.

Australian cattledogs egenskaper

  • Australian cattledog är en mycket aktiv hund som behöver daglig motion för att stimulera dem fysiskt och mentalt, samt för att hålla dem i form.
  • Rasen är en en följande hund som är tillgiven sina ägare till den grad att de aldrig vill separeras från sina ägare.
  • Hunden kräver tidig träning och socialisering för att försäkra att de går väl ihop med barn och andra djur.
  • Då de är vallande hundar är det vanligt att de nafsar och biter. Därför är det ett måste att de tränas och socialiseras för att göra dem väluppfostrade och välanpassade vuxna hundar.

Australian cattledogs historia

Den moderna australian cattledog-hunden är är ett resultat av många korsningar och avel som utvecklat en robust och tålig hund som kan arbeta i tuffa miljöer. Hundar som importerades från England var inte särskilt fysiskt välanpassade för miljön eller arbetet i Australien, så de korsades med dingon för att utveckla förfäderna till australian cattledog så som vi känner den idag. Hos gårdsägarna är den mest populära färgen den med påverkan av blue-merle och dessa hundar kallades blue heelers.

År 1893 påbörjade Robert Kaleski att avla blue heelers och började visa upp dem år 1897, hundens standard skulle vara den mest välanpassade rasen för den australienska landsbygden.

Australian cattledogs registrering godkändes av den amerikanska kennelklubben år 1980 under en diversegrupp. År 1983 förflyttades hunden till vallhundsgruppen.

Australian cattledogs temperament

Rasen är en mycket aktiv ras som behöver mental och fysisk stimulans för att förhindra att de blir destruktiva i sitt beteende. Hunden tenderar att tugga och slita sönder saker vid uttråkning. Som vallhund är de också territoriella och försvarar sitt territorium från främlingar. Rasen är mycket tillgiven sina ägare och trivs när den får delta i familjens aktiviteter. Australian cattledog avskyr att vara skild från sina ägare. Det tros vara ett smärtsamt straff för hunden att vara separerad från sina ägare.

Australian cattledog är smart och ibland envis. Det är därför ägare och tränare bör använda sig av konsekvent och positiv träning för att kontrollera den självständiga naturen hos rasen.

Precis som hos många andra hundraser påverkas australian cattledogs temperament av flera faktorer så som arv, träning, och miljö. För att de ska bli välanpassade och balanserade vuxna kräver de tidig träning och socialisering.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Australian cattledog är i regel en frisk ras, men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Det är bra att känna till dessa sjukdomar för att kunna förstå hur de bör behandlas eller botas:

  • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en ögonsjukdom som innebär en försämring av näthinnan vilket kan leda till delvis eller fullständig synförlust och som börjar med förlorat mörkerseende.
  • Höftledsdysplasi – en ärftlig åkomma där höftbenet inte passar in som det ska i höftleden. Detta kan leda till smärta och artrit i och med att hunden åldras.
  • Dövhet – ett ärftligt tillstånd hos australian cattledog

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar