Australian cattledog en trevlig familjemedlem

Australian cattledog är en intelligent hundras som utvecklades av australienska kolonisatörer. Här har vi samlat det du behöver veta om denna hundras.

 

Australian cattledog är en arbetande brukshund som främst används för att valla boskap på gårdar. De är även kända för att vara en god familjemedlem och en lojal och vaktande hund.

Australian cattledogs egenskaper

  • Australian cattledog är en mycket aktiv hund som behöver daglig motion för att stimulera dem fysiskt och mentalt, samt för att hålla dem i form.
  • Rasen är en en följande hund som är tillgiven sina ägare till den grad att de aldrig vill separeras från sina ägare.
  • Hunden kräver tidig träning och socialisering för att försäkra att de går väl ihop med barn och andra djur.
  • Då de är vallande hundar är det vanligt att de nafsar och biter. Därför är det ett måste att de tränas och socialiseras för att göra dem väluppfostrade och välanpassade vuxna hundar.

Australian cattledogs historia

Den moderna australian cattledog-hunden är är ett resultat av många korsningar och avel som utvecklat en robust och tålig hund som kan arbeta i tuffa miljöer. Hundar som importerades från England var inte särskilt fysiskt välanpassade för miljön eller arbetet i Australien, så de korsades med dingon för att utveckla förfäderna till australian cattledog så som vi känner den idag. Hos gårdsägarna är den mest populära färgen den med påverkan av blue-merle och dessa hundar kallades blue heelers.

År 1893 påbörjade Robert Kaleski att avla blue heelers och började visa upp dem år 1897, hundens standard skulle vara den mest välanpassade rasen för den australienska landsbygden.

Australian cattledogs registrering godkändes av den amerikanska kennelklubben år 1980 under en diversegrupp. År 1983 förflyttades hunden till vallhundsgruppen.

Australian cattledogs temperament

Rasen är en mycket aktiv ras som behöver mental och fysisk stimulans för att förhindra att de blir destruktiva i sitt beteende. Hunden tenderar att tugga och slita sönder saker vid uttråkning. Som vallhund är de också territoriella och försvarar sitt territorium från främlingar. Rasen är mycket tillgiven sina ägare och trivs när den får delta i familjens aktiviteter. Australian cattledog avskyr att vara skild från sina ägare. Det tros vara ett smärtsamt straff för hunden att vara separerad från sina ägare.

Australian cattledog är smart och ibland envis. Det är därför ägare och tränare bör använda sig av konsekvent och positiv träning för att kontrollera den självständiga naturen hos rasen.

Precis som hos många andra hundraser påverkas australian cattledogs temperament av flera faktorer så som arv, träning, och miljö. För att de ska bli välanpassade och balanserade vuxna kräver de tidig träning och socialisering.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Australian cattledog är i regel en frisk ras, men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Det är bra att känna till dessa sjukdomar för att kunna förstå hur de bör behandlas eller botas:

  • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en ögonsjukdom som innebär en försämring av näthinnan vilket kan leda till delvis eller fullständig synförlust och som börjar med förlorat mörkerseende.
  • Höftledsdysplasi – en ärftlig åkomma där höftbenet inte passar in som det ska i höftleden. Detta kan leda till smärta och artrit i och med att hunden åldras.
  • Dövhet – ett ärftligt tillstånd hos australian cattledog
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar