Australian kelpie en mångsidig följeslagare

Australian kelpie är en hund som du kan lita på. De är mångsidiga brukshundar och värdefulla kompanjoner till människor. Här har vi samlat det du behöver veta om australian kelpie.

 

Hunden är en av de mest populära vallhundarna av flera anledningar. Det finns även historier om deras heroiska handlingar kring människor vilket lett till hundens fantastiska rykte.

Australian kelpie, en översikt

Om du någonsin läst skotsk eller irländsk mytologi har du lärt dig om kelpien som en ande som hemsöker vattendrag så som floder och strömmar, vanligtvis i form av en häst. Det sägs att de är illvilliga andar som lockar barn bort från säkerheten för att äta upp dem. Men oroa dig inte, australian kelpie har inga likheter med den mytologiska figuren. Istället är en australian kelpie en intelligent vallhund som används för att valla får och annat boskap. Det tros att kelpien utvecklades genom en korsning mellan collie och andra vallhundar. Dingos kan även ha varit en del av kelpien så som vi känner den idag.

De är en aktiv hundras som kräver daglig motion för att stimulera dem fysiskt och mentalt. Som en ägare av australian kelpie krävs att du ger hunden något att vara upptagen med, eller så kommer du ångra dig när hundens destruktiva beteende sätter in när den är uttråkad.

De är inte rekommenderade till familjer med mycket små barn om du önskar ha din hund som familjehund. Hunden har behållit sin vana att nafsa och bita medan de vallar och detta kan orsaka skador hos barnen om de inte övervakas ordentligt.

Australian kelpie är en mångsidig hund då de används i många olika roller så som vallning, sök och räddning, assistans och terapi. De är även mycket kapabla att delta i shower och tävlingar, där hunden kan tävla i ett flertal grenar så som agility, fly ball, vallning, lydnad och spår. Förutom detta kan australian kelpie vara en duktig vakthund.

Australian kelpies historia

Hunden kom till Nordamerika för ungefär 100 år sen och har sedan dess anpassat sig med enkelhet till de konstanta förändringarna i klimat och terräng. Du möter inte vanligtvis en australian kelpie som ett husdjur utan snarare som en flitig arbetande hund på gårdar..

Australian kelpies personlighet

Genom att vara en vallande hund har australian kelpie utvecklat en alert natur. Hunden är mycket aktiv och energisk och har ett milt temperament. Kelpien är känd för sin lojalitet och hängivenhet till jobbet och älskar att ha jobb att göra i de flesta fall. Om den inte ges en uppgift kommer hunden bli uttråkad och börja visa sitt destruktiva beteende.

De är en intelligent hundras och kan anpassa sig efter miljön. De lär sig lätt saker på egen hand så som att se över barnen när de leker i parken eller att hämta saker till dig som tidningen, tofflor, eller liknande. Kelpien har en tendens att vara självständig och kan undersöka saker på egen hand. Se dem som arbetare som behöver minimal eller ingen övervakning. Som ägare av australian kelpie måste du vara beredd på att hunden inte kommer se dig som boss eller alfa utan snarare som en partner, så du gör bäst i att respektera hundens intelligens när de redan lärt sig någonting.

Då hunden är en vallande hund av naturen tenderar de att vara försiktiga med allt som verkar ovanligt, vilket är anledningen till att de är duktiga vakthundar. Hunden behöver tidig träning och socialisering för att försäkra att hunden blir väluppfostrad och balanserad som fullvuxen.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Australian kelpie är i regel en frisk hund, men de har ändå en risk att utveckla genetiska sjukdomar precis som andra hundraser. Det finns alltid en möjlighet att hunden kan drabbas av colliens ögonanomali. Progressiv retinal atrofi, och cerebellär abitrofi vilket är en neurologisk störning som påverkar hundens rörelsemönster. Tyvärr har denna sjukdom ingen känd behandling.

Skötsel av hunden

Australian kelpie är en hund med mjuk päls som endast kräver borstning en till två gånger i veckan för att ta bort löst hår och för att hunden ska fälla minimalt. Kontrollera klor så att hunden undviker skador, trots att aktiva kelpies håller sina klor trimmade på naturligt sätt. Håll öronen rena och kontrollera dem regelbundet för tecken på irritation och inflammation. Tänderna bör borstas ofta för god munhälsa.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar