Australian kelpie en mångsidig följeslagare

Australian kelpie är en hund som du kan lita på. De är mångsidiga brukshundar och värdefulla kompanjoner till människor. Här har vi samlat det du behöver veta om australian kelpie.  


Hunden är en av de mest populära vallhundarna av flera anledningar. Det finns även historier om deras heroiska handlingar kring människor vilket lett till hundens fantastiska rykte.

Australian kelpie, en översikt

Om du någonsin läst skotsk eller irländsk mytologi har du lärt dig om kelpien som en ande som hemsöker vattendrag så som floder och strömmar, vanligtvis i form av en häst. Det sägs att de är illvilliga andar som lockar barn bort från säkerheten för att äta upp dem. Men oroa dig inte, australian kelpie har inga likheter med den mytologiska figuren. Istället är en australian kelpie en intelligent vallhund som används för att valla får och annat boskap. Det tros att kelpien utvecklades genom en korsning mellan collie och andra vallhundar. Dingos kan även ha varit en del av kelpien så som vi känner den idag.

De är en aktiv hundras som kräver daglig motion för att stimulera dem fysiskt och mentalt. Som en ägare av australian kelpie krävs att du ger hunden något att vara upptagen med, eller så kommer du ångra dig när hundens destruktiva beteende sätter in när den är uttråkad.

De är inte rekommenderade till familjer med mycket små barn om du önskar ha din hund som familjehund. Hunden har behållit sin vana att nafsa och bita medan de vallar och detta kan orsaka skador hos barnen om de inte övervakas ordentligt.

Australian kelpie är en mångsidig hund då de används i många olika roller så som vallning, sök och räddning, assistans och terapi. De är även mycket kapabla att delta i shower och tävlingar, där hunden kan tävla i ett flertal grenar så som agility, fly ball, vallning, lydnad och spår. Förutom detta kan australian kelpie vara en duktig vakthund.

Australian kelpies historia

Hunden kom till Nordamerika för ungefär 100 år sen och har sedan dess anpassat sig med enkelhet till de konstanta förändringarna i klimat och terräng. Du möter inte vanligtvis en australian kelpie som ett husdjur utan snarare som en flitig arbetande hund på gårdar..

Australian kelpies personlighet

Genom att vara en vallande hund har australian kelpie utvecklat en alert natur. Hunden är mycket aktiv och energisk och har ett milt temperament. Kelpien är känd för sin lojalitet och hängivenhet till jobbet och älskar att ha jobb att göra i de flesta fall. Om den inte ges en uppgift kommer hunden bli uttråkad och börja visa sitt destruktiva beteende.

De är en intelligent hundras och kan anpassa sig efter miljön. De lär sig lätt saker på egen hand så som att se över barnen när de leker i parken eller att hämta saker till dig som tidningen, tofflor, eller liknande. Kelpien har en tendens att vara självständig och kan undersöka saker på egen hand. Se dem som arbetare som behöver minimal eller ingen övervakning. Som ägare av australian kelpie måste du vara beredd på att hunden inte kommer se dig som boss eller alfa utan snarare som en partner, så du gör bäst i att respektera hundens intelligens när de redan lärt sig någonting.

Då hunden är en vallande hund av naturen tenderar de att vara försiktiga med allt som verkar ovanligt, vilket är anledningen till att de är duktiga vakthundar. Hunden behöver tidig träning och socialisering för att försäkra att hunden blir väluppfostrad och balanserad som fullvuxen.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Australian kelpie är i regel en frisk hund, men de har ändå en risk att utveckla genetiska sjukdomar precis som andra hundraser. Det finns alltid en möjlighet att hunden kan drabbas av colliens ögonanomali. Progressiv retinal atrofi, och cerebellär abitrofi vilket är en neurologisk störning som påverkar hundens rörelsemönster. Tyvärr har denna sjukdom ingen känd behandling.

Skötsel av hunden

Australian kelpie är en hund med mjuk päls som endast kräver borstning en till två gånger i veckan för att ta bort löst hår och för att hunden ska fälla minimalt. Kontrollera klor så att hunden undviker skador, trots att aktiva kelpies håller sina klor trimmade på naturligt sätt. Håll öronen rena och kontrollera dem regelbundet för tecken på irritation och inflammation. Tänderna bör borstas ofta för god munhälsa.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar