Barbet en underbar apporterande hund

Barbet är en populär apporterande hund i Frankrike. De är kända för att vara intelligenta och utmärkta familjehundar. Här har vi samlat det du behöver veta om barbeten.  


Barbet, en underbar apporterande hund

Barbeten är en ullig aktiv hund som är intelligent och älskar lek och bus. Hunden avlades som apporterande vattenhund för jakt. De är mycket duktiga i vatten eftersom de har simhud mellan tårna. Hunden har också visat sig vara skicklig i agility i Frankrike, där hunden härstammar från.

Barbet, en översikt

Barbeten är en medelstor fransk vattenhund. De avlades för att apportera vattenfåglar till jägare. Hunden är av en ovanlig ras. De flesa barbeter som deltar i hundutställningar är helt svarta, svarta och vita, eller bruna. De växer vanligtvis till en genomsnittlig höjd av 20-25 cm och väger kring 13-27 kg.

Barbeten är en vattenhund med lång, ullig och lockig päls. Pälsen växer sig lång och kräver regelbunden skötsel för att undvika tovor och för att inte förlora sin struktur. De godkända färgerna hos rasen är svart, brun, fawn (gulbrun) och vit.

Barbetens historia

Barbeten har varit inflytelserik ras i hundarnas historia. Hunden kan ha varit förfader till raser som är liknande till utseendet. I alla tider har barbeten haft en viktig roll i andra rasers historia. Namnet är ett samlingsnamn för hundar med lång, lockad och ullig päls.

Hunden kallad för ”Grand Barbet” som avbildas i boken ”Histoire Naturelle” från 1750 tros vara den ursprungliga förfadern till de olika raserna vattenhundar.

Hunden var även till hjälp och assistans för sjömän, men främst som apporterande hund av vattenfågel i myrar, våtmarker och flodmynningar i Frankrike. Vid hundutställningar där utseende utvärderades föredrogs pudeln av de flesta före barbeten.

Idag ökar rasens popularitet i de skandinaviska länderna samt i Nordamerika. Fler imponeras av deras mångsidiga karaktär och är intresserade av att göra hunden till en familjemedlem.

Barbetens temperament som hund

Barbeten är känd för att vara vänskaplig, glad, lydig och intelligent. De lär sig snabbt och som ägare måste man ha tålamod vid träning. De är kända för att gå väl ihop med barn, familjer och äldre. De trivs när de får vara med sin familj och föredrar att alltid vara med familjen. De kräver daglig motion för att stimulera dem fysiskt och mentalt.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Eftersom endast ett fåtal hundar av rasen existerar i världen finns inte mycket information om några för rasen specifika sjukdomar. Men det finns vissa åkommor som kan drabba hunden så som öroninfektion, höftledsdysplasi, bråck, testikelretention och epilepsi.

Den genomsnittliga livslängden hos en barbet är 13 till 15 år.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar