Barbet en underbar apporterande hund

Barbet är en populär apporterande hund i Frankrike. De är kända för att vara intelligenta och utmärkta familjehundar. Här har vi samlat det du behöver veta om barbeten.

 

Barbet, en underbar apporterande hund

Barbeten är en ullig aktiv hund som är intelligent och älskar lek och bus. Hunden avlades som apporterande vattenhund för jakt. De är mycket duktiga i vatten eftersom de har simhud mellan tårna. Hunden har också visat sig vara skicklig i agility i Frankrike, där hunden härstammar från.

Barbet, en översikt

Barbeten är en medelstor fransk vattenhund. De avlades för att apportera vattenfåglar till jägare. Hunden är av en ovanlig ras. De flesa barbeter som deltar i hundutställningar är helt svarta, svarta och vita, eller bruna. De växer vanligtvis till en genomsnittlig höjd av 20-25 cm och väger kring 13-27 kg.

Barbeten är en vattenhund med lång, ullig och lockig päls. Pälsen växer sig lång och kräver regelbunden skötsel för att undvika tovor och för att inte förlora sin struktur. De godkända färgerna hos rasen är svart, brun, fawn (gulbrun) och vit.

Barbetens historia

Barbeten har varit inflytelserik ras i hundarnas historia. Hunden kan ha varit förfader till raser som är liknande till utseendet. I alla tider har barbeten haft en viktig roll i andra rasers historia. Namnet är ett samlingsnamn för hundar med lång, lockad och ullig päls.

Hunden kallad för ”Grand Barbet” som avbildas i boken ”Histoire Naturelle” från 1750 tros vara den ursprungliga förfadern till de olika raserna vattenhundar.

Hunden var även till hjälp och assistans för sjömän, men främst som apporterande hund av vattenfågel i myrar, våtmarker och flodmynningar i Frankrike. Vid hundutställningar där utseende utvärderades föredrogs pudeln av de flesta före barbeten.

Idag ökar rasens popularitet i de skandinaviska länderna samt i Nordamerika. Fler imponeras av deras mångsidiga karaktär och är intresserade av att göra hunden till en familjemedlem.

Barbetens temperament som hund

Barbeten är känd för att vara vänskaplig, glad, lydig och intelligent. De lär sig snabbt och som ägare måste man ha tålamod vid träning. De är kända för att gå väl ihop med barn, familjer och äldre. De trivs när de får vara med sin familj och föredrar att alltid vara med familjen. De kräver daglig motion för att stimulera dem fysiskt och mentalt.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Eftersom endast ett fåtal hundar av rasen existerar i världen finns inte mycket information om några för rasen specifika sjukdomar. Men det finns vissa åkommor som kan drabba hunden så som öroninfektion, höftledsdysplasi, bråck, testikelretention och epilepsi.

Den genomsnittliga livslängden hos en barbet är 13 till 15 år.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar