Bearded collie som sällskapshund

Rasen bearded collie utvecklades för att vara en brukshund som användes för vallning av får och boskap i Skottland. Idag är de en utmärkt sällskapshund av många goda anledningar. Här har vi samlat det du behöver veta om bearded collie.   


Bearded collie, en populär hund

Bearded collie är en av de mest populära sällskapshundarna och det av flera goda anledningar. Det är en av få hundar du kan nyttja som både arbetande hund och som ett husdjur till familjen.

Några av bearded colliens egenskaper

  • Bearded collie blir mycket störande och högljudda när de lämnas ensamma.
  • Hunden behöver bo inomhus med sin familj.
  • De kräver minst en timmes motion om dagen i ett inhägnat område där de kan springa fritt.
  • Tidig lydnadsträning är ett måste då hunden kan vara envis.
  • Bearded collies är duktiga utbrytarartister.
  • Hunden är mycket lekfull och har en tendens att leka ganska tufft vilket betyder att en vuxens övervakning behövs om familjen har barn, detta för att undvika skador från båda parter.

Bearded colliens historia

Bearded collie är en av de äldsta hundraserna i Storbrittannien och kallas ibland för highland collie, mountain collie, eller hairy mou’ed collie. Hunden utvecklades ursprungligen för att hjälpa bönder. Det tros att bearded collie var en blandning av polsk fårhund och de lokala skotska hundarna.

De tidigaste avbildningarna av bearded collie kommer från 1771 i en målning av Gainsborough och Reynolds. Den första beskrivningen av hunden publicerades år 1818 i Live Stock Journal. Rasen bevarades av herdarna som var imponerade av hundens prestationer inom vallning.

Den moderna bearded collien utvecklades av G.O. Wilson för showringen efter andra världskriget. Hon var även en inspiration när Bearded Collie Club bildades i England år 1955. Bearded collie ökade sedan i popularitet, i synnerhet efter att kennelklubben beviljade rätten att delta i mästerskap.

År 1950 kom till slut bearded collie till USA och blev accepterad i American Kennel Club år 1977 i brukshundsgruppen. Den flyttades till vallhundsgruppen år 1983.

Bearded collie har ett temperament att vara stolt över

Bearded collie har en livlig och bubblig personlighet och är rolig att vara med. Hunden är smart, självsäker och påhittig vilket gör att de anses vara duktiga utbrytarartister. De kan tränas men har en tendens att vara självständiga i sitt tänk och lär sig saker på egen hand. Bearded collie kan vara en något vild lekkamrat till barn men de har ett sinne för humor som många kommer uppskatta.

Bearded collies temperament kan påverkas av många faktorer så som arv, träning och socialisering. Så det rekommenderas att hunden får träning tidigt i livet och likaså socialiseras för att försäkra att den blir en väluppfostrad och balanserad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Bearded collie är i regel en frisk ras, men precis som andra hundraser kan bearded collie drabbas av följande hälsoproblem:

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar