Belgisk vallhund en populär hundras

Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör att de passar i flera situationer vilket ökat dess popularitet. Här har vi samlat det du behöver veta om den belgiska vallhunden och rasens fascinerande särdrag.

 

Belgisk vallhund som sällskapshund

Belgisk vallhund, även känd som groenendael, har ursprung i Belgien och utvecklades som en brukshund. Hunden användes för att valla får men anförtroddes senare för arbete inom polisen. Den belgiska vallhundens mångsidighet gör dem lämpliga för alla tänkbara uppgifter. Rasen är alert, hängiven och beskyddande vilket gör dem till en utmärkt sällskapshund för familjen.

Den belgiska vallhundens egenskaper

 • Den belgiska vallhunden har en tendens att vara blyg vilket kan hindra dem från att utföra sina uppgifter.
 • De kräver minst en timmes daglig träning för att stimulera dem fysiskt och mentalt.
 • Den belgiska vallhunden fäller under hela året, och kräver därför 15-20 minuters borstning av pälsen varje vecka.
 • De kan fungera bra ihop med andra husdjur så länge som de vuxit upp tillsammans, annars har de en tendens att jaga andra djur, samt även cyklister, joggare och till och med bilar.
 • Rasen är mycket intelligent och vaken.
 • Den belgiska vallhunden trivs med sina människor och vill ta del av familjens olika aktiviteter.
 • Hunden rekommenderas inte för förstagångsägare då de är intelligenta och mycket aktiva.

Den belgiska vallhundens historia

Den belgiska vallhunden är en av fyra sorters vallande hund som utvecklats i Belgien. De fyra varianterna är groenendael, mallinois, tervuren och laekenois. Det har lett till många debatter och krävts många undersökningar för att komma till slutsatsen att de fyra varianterna skiljer sig från varandra.

År 1893 utvecklade en uppfödare vid namn Nicolas Rose en belgisk vallhund med svart päls. Namnet groenendael togs från Nicolas Roses gård, Chateau Groenendael. Den första kullen valpar lade grunden till till den moderna groenendaelen. Hunden blev populär på grund av sin mångsidighet och användes i ett flertal arbeten inom polisen i Paris, Belgien, och i New York under tidigt 1900-tal.

Hunden arbetade som budbärare och drog ambulansvagnar och maskingevärsvagnar under första världskriget. Den ökade i popularitet efter kriget och användes sedan på nytt under andra världskriget. Då den är en mångsidig hund kan de även göra väl ifrån sig i ett flertal hundsporter.

Den belgiska vallhundens personlighet

Den belgiska vallhunden är smart, vaken och modig. Förutom detta är den även tillgiven sin familj och beskrivs som att alltid vara i rörelse även när de inte fått någon uppgift att genomföra. Hunden är en utmärkt vakthund på grund av sin goda observationsförmåga och hundens instinkt att valla, vilket gör den naturligt försiktig med främlingar. Ett normalt beteende hos den belgiska vallhunden är dock inte aggressivt.

En vältränad och väl socialiserad belgisk vallhund är inte aggressiv trots dess instinkter att vakta och valla. De är vänliga och tillgivna med sin familj och vänner till familjen. Hunden är uppmärksamhetssökande och kommer kräva ägarens tid och uppmärksamhet. De kräver aktiviteter för att stimulera dem fysiskt och mentalt.

En belgisk vallhunds temperament påverkas av flera faktorer så som träning, socialisation och arv. Tidig träning och socialisering försäkrar att hunden blir en väluppfostrad och balanserad vuxen hund.

Den belgiska vallhundens hälsa och hälsorelaterade problem

Den belgiska vallhunden är i regel en frisk ras, men precis som vilken annan hund som helst kan de drabbas av vissa sjukdomar, som de följande:

 • Höftledsdysplasi – Ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledskålen vilket orsakar artrit när hunden åldras.
 • Armbågsledsdysplasi
 • Epilepsi
 • Progressiv retinal atrofi (PRA)
 • Cancer
 • Överkänslighet mot bedövning
 • Hypotyreos

Den belgiska vallhunden är både en inomhus- och utomhushund. Hunden trivs när den den får vara med familjen men samtidigt har tillgång till en inhängnad gård. Inhägnad för att förhindra att hunden jagar andra djur och människor. Den belgiska vallhunden kräver daglig motion och lek för att hålla hunden i god form både fysiskt och mentalt.

Den belgiska vallhunden har självständigt tänk, en egenskap som hunden fick genom att valla, men om den tränas korrekt blir den lydig och väluppfostrad. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar