Belgisk vallhund en populär hundras

Den belgiska vallhunden, eller groenendael, är ett populärt val av hundras då de är mångsidiga. De kan utföra en mängd uppgifter och arbeten vilket gör att de passar i flera situationer vilket ökat dess popularitet. Här har vi samlat det du behöver veta om den belgiska vallhunden och rasens fascinerande särdrag.  


Belgisk vallhund som sällskapshund

Belgisk vallhund, även känd som groenendael, har ursprung i Belgien och utvecklades som en brukshund. Hunden användes för att valla får men anförtroddes senare för arbete inom polisen. Den belgiska vallhundens mångsidighet gör dem lämpliga för alla tänkbara uppgifter. Rasen är alert, hängiven och beskyddande vilket gör dem till en utmärkt sällskapshund för familjen.

Den belgiska vallhundens egenskaper

  • Den belgiska vallhunden har en tendens att vara blyg vilket kan hindra dem från att utföra sina uppgifter.
  • De kräver minst en timmes daglig träning för att stimulera dem fysiskt och mentalt.
  • Den belgiska vallhunden fäller under hela året, och kräver därför 15-20 minuters borstning av pälsen varje vecka.
  • De kan fungera bra ihop med andra husdjur så länge som de vuxit upp tillsammans, annars har de en tendens att jaga andra djur, samt även cyklister, joggare och till och med bilar.
  • Rasen är mycket intelligent och vaken.
  • Den belgiska vallhunden trivs med sina människor och vill ta del av familjens olika aktiviteter.
  • Hunden rekommenderas inte för förstagångsägare då de är intelligenta och mycket aktiva.

Den belgiska vallhundens historia

Den belgiska vallhunden är en av fyra sorters vallande hund som utvecklats i Belgien. De fyra varianterna är groenendael, mallinois, tervuren och laekenois. Det har lett till många debatter och krävts många undersökningar för att komma till slutsatsen att de fyra varianterna skiljer sig från varandra.

År 1893 utvecklade en uppfödare vid namn Nicolas Rose en belgisk vallhund med svart päls. Namnet groenendael togs från Nicolas Roses gård, Chateau Groenendael. Den första kullen valpar lade grunden till till den moderna groenendaelen. Hunden blev populär på grund av sin mångsidighet och användes i ett flertal arbeten inom polisen i Paris, Belgien, och i New York under tidigt 1900-tal.

Hunden arbetade som budbärare och drog ambulansvagnar och maskingevärsvagnar under första världskriget. Den ökade i popularitet efter kriget och användes sedan på nytt under andra världskriget. Då den är en mångsidig hund kan de även göra väl ifrån sig i ett flertal hundsporter.

Den belgiska vallhundens personlighet

Den belgiska vallhunden är smart, vaken och modig. Förutom detta är den även tillgiven sin familj och beskrivs som att alltid vara i rörelse även när de inte fått någon uppgift att genomföra. Hunden är en utmärkt vakthund på grund av sin goda observationsförmåga och hundens instinkt att valla, vilket gör den naturligt försiktig med främlingar. Ett normalt beteende hos den belgiska vallhunden är dock inte aggressivt.


En vältränad och väl socialiserad belgisk vallhund är inte aggressiv trots dess instinkter att vakta och valla. De är vänliga och tillgivna med sin familj och vänner till familjen. Hunden är uppmärksamhetssökande och kommer kräva ägarens tid och uppmärksamhet. De kräver aktiviteter för att stimulera dem fysiskt och mentalt.

En belgisk vallhunds temperament påverkas av flera faktorer så som träning, socialisation och arv. Tidig träning och socialisering försäkrar att hunden blir en väluppfostrad och balanserad vuxen hund.

Den belgiska vallhundens hälsa och hälsorelaterade problem

Den belgiska vallhunden är i regel en frisk ras, men precis som vilken annan hund som helst kan de drabbas av vissa sjukdomar, som de följande:

  • Höftledsdysplasi – Ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledskålen vilket orsakar artrit när hunden åldras.
  • Armbågsledsdysplasi
  • Epilepsi
  • Progressiv retinal atrofi (PRA)
  • Cancer
  • Överkänslighet mot bedövning
  • Hypotyreos

Den belgiska vallhunden är både en inomhus- och utomhushund. Hunden trivs när den den får vara med familjen men samtidigt har tillgång till en inhängnad gård. Inhägnad för att förhindra att hunden jagar andra djur och människor. Den belgiska vallhunden kräver daglig motion och lek för att hålla hunden i god form både fysiskt och mentalt.

Den belgiska vallhunden har självständigt tänk, en egenskap som hunden fick genom att valla, men om den tränas korrekt blir den lydig och väluppfostrad. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar