Blåpannad amazon en kreativ fågel

Den blåpannade amazonen är en av de vanligaste fåglarna att ha som husdjur, och trots sitt namn är fågeln starkt limegrön. Den är även känd som turquiose fronted amazon eller blue fronted parrot, och blir normalt sett mellan 28 och 43 cm lång från näbb till svanstipp.

Fågeln, vars vetenskapliga namn är Amazona aestiva, har fått sitt vardagliga namn av sitt mönster med ett blått parti precis ovanför näbben på framsidan av huvudet.

De har inslag av rött på axlar och vingar, svart näbb och grå fötter. Den blåpannade amazonen anpassar sig väl till livet som burfågel och deras livslängd – de flesta blir uppåt 80 år gamla – gör dem till utmärkta husdjur.

Om du överväger att skaffa dig en blåpannad amazon som husdjur bör du veta om detta innan du tar hem din papegoja (obs! missa inte delen om hur högljudda de är!):

Den blåpannade amazonens temperament

Den blåpannade amazonen tycker om att underhålla och är aktiv och komisk. De älskar att vara med sina ägare och gör sig till för att få uppmärksamhet. De är pratsamma och sjunger hellre än bra, och kan bli mycket högljudda när de känner för det.

Det enda den blåpannade amazonen är bättre på än att prata, är att skrika. För de som bor på mindre utrymmen eller i lägenhet är dessa fåglar kanske lite för högljudda om du vill undvika att irritera dina grannar.

Den blåpannade amazonens diet och motion

Precis som alla papegojor behöver den blåpannade amazonen en mångsidig diet som består av högkvalitativa pellets, en blandning av frön, och dagliga portioner av färska, fågelsäkra, frukter och grönsaker.

Amazoner är aktiva papegojor och måste tillåtas minst tre till fyra timmar per dag utanför buren (särskilt om buren är mindre) för att leka och sträcka på sig. Dessa fåglar älskar att klättra och tugga, så det rekommenderas att ägare av fågeln ser till att den har en mängd leksaker, samt stegar och rep att hänga och klättra i.

Den blåpannade amazonen som husdjur

Dessa fåglar är mycket intelligenta och sociala djur och de behöver mycket stimulans. Köp inte en blåpannad amazon om du inte har ordentligt med tid att spendera med din fågel.

Den minsta rekommenderade buren för en aktiv fågel som den blåpannade amazonen är 100 cm gånger 100 cm gånger 100 cm. Om du inte kan skaffa dig en mycket stor bur för din amazon, försök kompensera bristen på utrymme genom att ge din fågel extra mycket tid utanför buren varje dag.

Var du köper en blåpannad amazon

Du kan ofta finna blåpannade amazoner hos din djurhandlare, men det är alltid bäst att välja en uppfödare som kan garantera din fågels ursprung och hälsa när du köper en exotisk fågel. Kontakta dina lokala fågeluppfödare och fråga om du kan besöka dem och spendera tid med deras fåglar.

Att se den blåpannade amazonen i sin hemmiljö kommer ge dig en hel del insikt vad gäller hur livet är med denna papegoja, och ju mer du kan besöka den innan du tar hem den, desto bättre.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar