Blåpannad amazon en kreativ fågel

Den blåpannade amazonen är en av de vanligaste fåglarna att ha som husdjur, och trots sitt namn är fågeln starkt limegrön. Den är även känd som turquiose fronted amazon eller blue fronted parrot, och blir normalt sett mellan 28 och 43 cm lång från näbb till svanstipp.


Fågeln, vars vetenskapliga namn är Amazona aestiva, har fått sitt vardagliga namn av sitt mönster med ett blått parti precis ovanför näbben på framsidan av huvudet.

De har inslag av rött på axlar och vingar, svart näbb och grå fötter. Den blåpannade amazonen anpassar sig väl till livet som burfågel och deras livslängd – de flesta blir uppåt 80 år gamla – gör dem till utmärkta husdjur.

Om du överväger att skaffa dig en blåpannad amazon som husdjur bör du veta om detta innan du tar hem din papegoja (obs! missa inte delen om hur högljudda de är!):

Den blåpannade amazonens temperament

Den blåpannade amazonen tycker om att underhålla och är aktiv och komisk. De älskar att vara med sina ägare och gör sig till för att få uppmärksamhet. De är pratsamma och sjunger hellre än bra, och kan bli mycket högljudda när de känner för det.

Det enda den blåpannade amazonen är bättre på än att prata, är att skrika. För de som bor på mindre utrymmen eller i lägenhet är dessa fåglar kanske lite för högljudda om du vill undvika att irritera dina grannar.

Den blåpannade amazonens diet och motion

Precis som alla papegojor behöver den blåpannade amazonen en mångsidig diet som består av högkvalitativa pellets, en blandning av frön, och dagliga portioner av färska, fågelsäkra, frukter och grönsaker.

Amazoner är aktiva papegojor och måste tillåtas minst tre till fyra timmar per dag utanför buren (särskilt om buren är mindre) för att leka och sträcka på sig. Dessa fåglar älskar att klättra och tugga, så det rekommenderas att ägare av fågeln ser till att den har en mängd leksaker, samt stegar och rep att hänga och klättra i.

Den blåpannade amazonen som husdjur

Dessa fåglar är mycket intelligenta och sociala djur och de behöver mycket stimulans. Köp inte en blåpannad amazon om du inte har ordentligt med tid att spendera med din fågel.

Den minsta rekommenderade buren för en aktiv fågel som den blåpannade amazonen är 100 cm gånger 100 cm gånger 100 cm. Om du inte kan skaffa dig en mycket stor bur för din amazon, försök kompensera bristen på utrymme genom att ge din fågel extra mycket tid utanför buren varje dag.

Var du köper en blåpannad amazon

Du kan ofta finna blåpannade amazoner hos din djurhandlare, men det är alltid bäst att välja en uppfödare som kan garantera din fågels ursprung och hälsa när du köper en exotisk fågel. Kontakta dina lokala fågeluppfödare och fråga om du kan besöka dem och spendera tid med deras fåglar.

Att se den blåpannade amazonen i sin hemmiljö kommer ge dig en hel del insikt vad gäller hur livet är med denna papegoja, och ju mer du kan besöka den innan du tar hem den, desto bättre.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar