Bli av med mjölbaggar – så här går du tillväga

Upptäckt larver eller små svarta kryp i mjölet? Där det troligtvis mjölbaggar. Få bort och förebygg – här är allt du behöver veta.

mjölbaggar

Tyvärr är mjölbaggar vanligt förekommande och de har lätt att ta sig in i skafferier och förpackningar. De ser ut som skalbaggar och känns igen i mjölpåsen på den brunsvarta färgen. Men det är troligtvis inte själva baggen du möter i första hand, utan lukten av dess sekret. Lukten är stickande och påminner om fotogen. 

Ofta upptäcks baggen genom att livsmedlet blivit missfärgat av sekret eller mögel. Förutom mjöl, så ger sig mjölbaggen på flingor, gryn, pasta, kryddor och frön. Mjölbaggens larver är genomskinligt gula med två svarta prickar i ena änden. Det är troligtvis larverna du kommer att se när du öppnar förpackningen. 

Tyvärr är det svårt att skydda sig helt mot mjölbaggar då de kan följa med från tillverkning. Men genom att städa ofta, placera dina livsmedel på ett torrt ställe och förvara mjöl och andra utsatta varor i tätförslutande behållare, så minskar du risken för ett angrepp.

Förebyggande åtgärder

Mjölbaggen kan lätt sprida sig till andra livsmedel så det är viktigt att snabbt göra sig av med skadedjuren om du upptäcker dem. Städa skafferiet med jämna mellanrum. Vid städning bör du ta ut alla matvaror så att du kommer åt att dammsuga och torka alla utrymmen. Det viktigaste är att dammsuga noggrant. Mjölbaggens ägg kan gömma sig i skrymslen och vrår. 

Ta för vana att kontrollera mjöl, gryn och andra potentiella smittohärdar med jämna mellanrum. Utgångna varor bör slängas. Om du inte ser några tecken på ett angrepp så kan du ställa in varorna efter att du har dammsugit och våttorkat. Om du däremot hittar ägg, larver, baggar eller ser tecken på att någon vara har blivit angripen så att det dags för genomgång av hela skafferiet. 

Läs också: Slipp mal inomhus – så blir du av med dem

Så städar du bort mjölbaggar

De varor som har blivit angripna ska kasseras direkt. Bär ut soppåsen på en gång. Om du vill vara riktigt säker på att inga mjölbaggar överlever ska du lägga varan i frysen i två dygn eller värma upp livsmedlet till minst 55 grader i två timmar.  

Titta igenom alla förpackningar i skafferiet och sortera dem i följande högar: angripna, potentiellt angripa och inte angripna. Alla varor som är potentiellt angripna ska placeras i väl förslutna förpackningar eller plastpåsar. 

Sen är det dags för grundlig städning. Ägg kan gömma sig i springor mellan hyllplan och längs med kanterna, och kan vara svåra att både upptäcka och bli av med. Dammsug hela skåpet och var extra noggrann vid springor. Frys dammsugarpåsen och släng den sedan i soporna. Våttorka hela skåpet två gånger och låt torka emellan. 

Om du är helt säker på att dina livsmedel blivit angripna, eller om du vid upprepade tillfällen städat men mjölbaggarna inte försvinner så kan det vara aktuellt med skadedjursbekämpning. Vanliga insektsmedel hjälper mot mjölbaggar, men eftersom mjölbaggarna lever bland livsmedel så föredrar många att använda giftfria medel. 

Det finns flera olika sorters mjölbaggar, däribland stor vanlig mjölbagge, kastanjebrun mjölbagge och svartbrun mjölbagge.

Läs också: Objudna gäster – skadedjuren som stör husfriden


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar