Bli av med silverfiskar i hemmet – 4 miljövänliga knep

Silverfiskar är otrevliga små insekter men helt ofarliga. Insekten lägger 100 ägg åt gången, så därför är det bra att försöka bli av med den så snabbt som möjligt. Här är våra bästa tips – så blir du av med silverfiskarna! 

Är silverfiskar farliga?

Silverfisk golv

Silverfisken är ofarlig för människor men kan skada hemmet. De äter lite allt möjligt och både kläder, böcker och skafferivaror kan ligga illa till. Hittar du silverfiskar någon annanstans än badrummet kan det dessutom vara ett tecken på fuktskador då de trivs i mörka, fuktiga utrymmen.

Aktiva på natten

Silverfisken kommer in i hemmet genom varor och produkter vi tar med hem, inte genom avloppsledningar som många tror. Den kan dock krypa på utsidan av rören och ta sig in den vägen. Normalt gör de inte skada men har man otur kan de äta bort limmet på böckerna eller ge sig in i skafferiet. Silverfisken kan vara svår att upptäcka då de är aktiva på natten och väldigt ljusskygga. Hittar du en eller flera silverfiskar är det bra att ta itu med det på en gång.

 

Vad äter de?

Den vanliga silverfisken äter avlagringar under avloppsventiler medan den långsprötade gärna äter tapetrester och annat som innehåller mycket stärkelse. Silverfisken kan leva upp till ett år utan föda och därför är det viktigt att underhålla åtgärderna man tar. Det är en allätare som äter det mesta så som klister, socker, hår, hudrester, papper och döda insekter. Den trivs i fuktiga och mörka miljöer, så det kan man tänka på när man städar.

Läs också: Läskiga djur som bor i ditt hus

Hur blir jag av med silverfiskar?

Silverfisk

Det finns en hel del man kan göra själv som oftast räcker långt. Renhållning är det allra viktigaste för att minska födan. Rengör alla utrymmen där du sett silverfiskar med bakteriedödande rengöringsmedel och täta springor där de trivs. Gör rent alla golvbrunnar både i tvättstugan och badrummet. Låt aldrig kläder och böcker ligga framme på golvet under längre tid, det är ett perfekt gömställe för silverfiskarna. Försök att hålla det torrt i köket och badrummet. Om du har du hög fukthalt kan det vara dags att se över ventilationen eller prova att vädra emellanåt.

Så blir du av med silverfiskar – naturliga och miljövänliga medel

Rengöringsprodukter

Om problemet kvarstår efter alla försök att bli av med dem själv så finns det fällor och medel att köpa.

  1. Storstäda och rengör alla ytor silverfisken trivs på!
  2. Testa att spraya rödcederolja längs golvlister och i sprickor. Silverfiskar gillar inte doften och försvinner då självmant. Detta är ett naturligt och miljövänligt sätt att bli av med dem. Var försiktig när du sprayar i närheten av textilier då det kan lämna fläckar.
  3. Ett annat tips är att ta lite ättika på en tops och dra längst lister och springor.
  4. Vill man inte spraya eller topsa kan man lägga ut solida bitar av rödcederträ.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar