Bli av med silverfiskar i hemmet – 4 miljövänliga knep

Silverfiskar är otrevliga små insekter men helt ofarliga. Insekten lägger 100 ägg åt gången, så därför är det bra att försöka bli av med den så snabbt som möjligt. Här är våra bästa tips – så blir du av med silverfiskarna! 


Är silverfiskar farliga?

Silverfisk golv

Silverfisken är ofarlig för människor men kan skada hemmet. De äter lite allt möjligt och både kläder, böcker och skafferivaror kan ligga illa till. Hittar du silverfiskar någon annanstans än badrummet kan det dessutom vara ett tecken på fuktskador då de trivs i mörka, fuktiga utrymmen.

Aktiva på natten

Silverfisken kommer in i hemmet genom varor och produkter vi tar med hem, inte genom avloppsledningar som många tror. Den kan dock krypa på utsidan av rören och ta sig in den vägen. Normalt gör de inte skada men har man otur kan de äta bort limmet på böckerna eller ge sig in i skafferiet. Silverfisken kan vara svår att upptäcka då de är aktiva på natten och väldigt ljusskygga. Hittar du en eller flera silverfiskar är det bra att ta itu med det på en gång.

 

Vad äter de?

Den vanliga silverfisken äter avlagringar under avloppsventiler medan den långsprötade gärna äter tapetrester och annat som innehåller mycket stärkelse. Silverfisken kan leva upp till ett år utan föda och därför är det viktigt att underhålla åtgärderna man tar. Det är en allätare som äter det mesta så som klister, socker, hår, hudrester, papper och döda insekter. Den trivs i fuktiga och mörka miljöer, så det kan man tänka på när man städar.

Läs också: Läskiga djur som bor i ditt hus

Hur blir jag av med silverfiskar?

Silverfisk

Det finns en hel del man kan göra själv som oftast räcker långt. Renhållning är det allra viktigaste för att minska födan. Rengör alla utrymmen där du sett silverfiskar med bakteriedödande rengöringsmedel och täta springor där de trivs. Gör rent alla golvbrunnar både i tvättstugan och badrummet. Låt aldrig kläder och böcker ligga framme på golvet under längre tid, det är ett perfekt gömställe för silverfiskarna. Försök att hålla det torrt i köket och badrummet. Om du har du hög fukthalt kan det vara dags att se över ventilationen eller prova att vädra emellanåt.

Så blir du av med silverfiskar – naturliga och miljövänliga medel

Rengöringsprodukter

Om problemet kvarstår efter alla försök att bli av med dem själv så finns det fällor och medel att köpa.

  1. Storstäda och rengör alla ytor silverfisken trivs på!
  2. Testa att spraya rödcederolja längs golvlister och i sprickor. Silverfiskar gillar inte doften och försvinner då självmant. Detta är ett naturligt och miljövänligt sätt att bli av med dem. Var försiktig när du sprayar i närheten av textilier då det kan lämna fläckar.
  3. Ett annat tips är att ta lite ättika på en tops och dra längst lister och springor.
  4. Vill man inte spraya eller topsa kan man lägga ut solida bitar av rödcederträ.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar