Bananflugor, sorgmyggor och blomflugor – så blir du av med dem

Vad är det för skillnad på blomflugor, sorgmyggor och bananflugor? Och hur blir man av med dem? Här är våra bästa tips! 

Blomflugor… eller?

blomfluga

De små svarta flugorna som man ibland har inomhus kallas ofta felaktigt för blomflugor. Faktum är att blomflugan är en större fluga som påminner om getingar till utseende och ofta ses sväva över blommor. De äter nektar och pollen och det finns ingen anledning att göra sig av med dem, tvärtom gör blomflugan nytta! Det man oftast kallar blomfluga är istället sorgmyggan (som även är lätt att blanda ihop med bananflugan eller vattenflugan).

Sorgmygga – dras till blomkrukorna
   Blommor kruka

Sorgmyggor blir cirka 2,5 mm stora och ses ofta flyga ovanför blomkrukor. Sorgmyggor kan göra stor skada på nya plantor och nysådda frön då de lägger ägg i jorden och när larverna sedan kläcks äter de i sin tur rötterna och fröna.

Så blir du av med sorgmyggor

Har du en vuxen planta kan du låta jorden torka ut och sedan vattna försiktigt. Då dör oftast ägg och larver. Är det däremot en ny planta eller frö kan du inte låta jorden torka ut så då måste du vara extra uppmärksam. Börjar det flyga något runt krukorna så ska man försöka isolera dessa krukväxter så att det inte drabbar fler krukor. I förebyggande syfte kan man försöka att inte vattna för mycket och att ha nyinköpta växter i karantän så att man inte får med sig sorgmyggan hem.

Bananflugor

Bananflugor banan

Bananflugan, fruktflugan eller ättiksflugan som den också kallas, är lätt att blanda ihop med sorgmyggan. Den trivs på frukt och gör ingen skada på växter men kan vara otrevlig ändå. Det vanligaste är att de flyger runt i köket just bland maten som står framme.

Så blir du av med bananflugor  

För att enklast bli av med bananflugor kan du göra en egen fälla. Blanda vinäger och vatten i en skål och häll i några droppar diskmedel. Flugorna dras till skålen och drunknar på grund av diskmedlet. Gör gärna flera små fällor och ställ vid fruktskålen, på köksbänken och på andra ställen där du har sett dem.

Se video: Steg för steg

Läs också: Bästa husmorsknepen för att bli av med bananflugor 

Vattenflugor 

Vattenflugan trivs också bland krukväxter och gillar fukt där den kan lägga sina ägg. Den hittar sin föda i algbeläggningen som kan uppstå i krukan. Flugan sitter gärna på bladen och till skillnad från sorgmyggan så gör inte vattenflugan någon direkt skada.

Så blir du av med vattenflugor

Det enklaste sättet att bli av med vattenflugor är att låta jorden torka ut. Du kan också ta bort den översta jorden om den har algbeläggning.

Läs också: Så blir du av med myror inomhus 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar