Borzoi är en populär jakthund

Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:


Borzoi som familjehund

Borzoi är en uppskattad hund tack vare de intressanta karaktärsdrag den besitter. Den tillhör en av få hundraser med unik personlighet som beundras av många.

Borzoiens egenskaper

  • Borzoi är en vinthund som tenderar att jaga allt som rör sig, vilket betyder att de aldrig ska tillåtas att springa fritt, förutom när de befinner sig på ett inhägnat område.
  • Det finns ett antal åkommor som hunden kan drabbas av.
  • Borzoi tenderar att vara nervös kring barn. De bör tränas att vara kring barn under ett tidigt skede i livet.
  • Lita inte på hunden när det gäller att vakta dig eller din egendom.
  • Borzoi kan vara kräsna i maten.

Borzoiens historia

Borzoien var känd som en rysk varghund. Den första nedtecknade beskrivningen av hunden kan hittas redan 1650 i Ryssland, när den första rasbeskrivningen skrevs. De avlades av adeln i Ryssland och tros ha utvecklats från den ryska björnhunden, tatarernas vinthundar och juzjnorusskaja ovtjarka, vilket är en hög vallhund.

Den ryska adeln använde hunden under jakt och höll ofta flockar med över hundra hundar. Jakt sker i grupp av tre, en hona och två hanar. När de sett ett byte, så som en varg, släppte adelsmännen hundarna lös för att fånga och hålla bytet.

Rasens höga standard räddades genom att många exemplar gavs som gåvor till kungligheter i andra länder. Den första borzoien som importerade till USA kom från Storbritannien och köptes av en man vid namn William Wade från Pennsylvania. En annan amerikan vid namn Steadman Hanks besökte Ryssland på 1890-talet och importerade sedan borzoien för att starta sin egen kennel.

År 1891 registrerades den första borzoien hos American Kennel Club och 1936 ändrades rasens namn från rysk varghund till borzoi.

Borzoiens temperament

Hunden är vänlig och dess temperament varierar från seriöst till clownlikt. Borzoien är tystlåten, förnuftig och intelligent. De trivs med människor och avskyr lämnas ensamma under en längre period. Borzoi anses ha en lättsam och medgörlig natur, men det betyder inte nödvändigtvis att de kan tränas med enkelhet. Hunden kan vara en envis och självständig tänkare. De vill bli försäkrade om att de är älskade och väl omhändertagna.

Precis som andra hundar behöver de träning och socialisation tidigt i livet för att göra dem till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Borzoi är generellt sett en hälsosam ras, men vissa kan drabbas av sjukdomar såsom följande:

  • Magomvridning – Ett livshotande tillstånd som uppstår när magsäcken spänns ut av gas eller luft och sedan vrids om. Detta händer vanligtvis efter att hunden ätit ett stort mål mat under kort tid eller druckit stora mängder vatten snabbt, eller om hunden motionerar intensivt efter maten. Detta leder till att hunden inte kan frigöra överflödig luft från magsäcken genom att rapa eller kräkas vilket förhindrar blodtillförseln till hjärtat, vilket i sin tur kan leda till chock.
  • Progressiv retinal atrofi – en ärftlig ögonsjukdom som kan orsaka blindhet genom förlust av fotoreceptorer i ögat.
  • Osteokondrit – en ortopedisk sjukdom orsakad av felaktig tillväxt av lederna.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar