Borzoi är en populär jakthund

Borzoi är en populär jakthund med ursprung i Ryssland. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om rasen Borzoi:

Borzoi som familjehund

Borzoi är en uppskattad hund tack vare de intressanta karaktärsdrag den besitter. Den tillhör en av få hundraser med unik personlighet som beundras av många.

Borzoiens egenskaper

  • Borzoi är en vinthund som tenderar att jaga allt som rör sig, vilket betyder att de aldrig ska tillåtas att springa fritt, förutom när de befinner sig på ett inhägnat område.
  • Det finns ett antal åkommor som hunden kan drabbas av.
  • Borzoi tenderar att vara nervös kring barn. De bör tränas att vara kring barn under ett tidigt skede i livet.
  • Lita inte på hunden när det gäller att vakta dig eller din egendom.
  • Borzoi kan vara kräsna i maten.

Borzoiens historia

Borzoien var känd som en rysk varghund. Den första nedtecknade beskrivningen av hunden kan hittas redan 1650 i Ryssland, när den första rasbeskrivningen skrevs. De avlades av adeln i Ryssland och tros ha utvecklats från den ryska björnhunden, tatarernas vinthundar och juzjnorusskaja ovtjarka, vilket är en hög vallhund.

Den ryska adeln använde hunden under jakt och höll ofta flockar med över hundra hundar. Jakt sker i grupp av tre, en hona och två hanar. När de sett ett byte, så som en varg, släppte adelsmännen hundarna lös för att fånga och hålla bytet.

Rasens höga standard räddades genom att många exemplar gavs som gåvor till kungligheter i andra länder. Den första borzoien som importerade till USA kom från Storbritannien och köptes av en man vid namn William Wade från Pennsylvania. En annan amerikan vid namn Steadman Hanks besökte Ryssland på 1890-talet och importerade sedan borzoien för att starta sin egen kennel.

År 1891 registrerades den första borzoien hos American Kennel Club och 1936 ändrades rasens namn från rysk varghund till borzoi.

Borzoiens temperament

Hunden är vänlig och dess temperament varierar från seriöst till clownlikt. Borzoien är tystlåten, förnuftig och intelligent. De trivs med människor och avskyr lämnas ensamma under en längre period. Borzoi anses ha en lättsam och medgörlig natur, men det betyder inte nödvändigtvis att de kan tränas med enkelhet. Hunden kan vara en envis och självständig tänkare. De vill bli försäkrade om att de är älskade och väl omhändertagna.

Precis som andra hundar behöver de träning och socialisation tidigt i livet för att göra dem till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Borzoi är generellt sett en hälsosam ras, men vissa kan drabbas av sjukdomar såsom följande:

  • Magomvridning – Ett livshotande tillstånd som uppstår när magsäcken spänns ut av gas eller luft och sedan vrids om. Detta händer vanligtvis efter att hunden ätit ett stort mål mat under kort tid eller druckit stora mängder vatten snabbt, eller om hunden motionerar intensivt efter maten. Detta leder till att hunden inte kan frigöra överflödig luft från magsäcken genom att rapa eller kräkas vilket förhindrar blodtillförseln till hjärtat, vilket i sin tur kan leda till chock.
  • Progressiv retinal atrofi – en ärftlig ögonsjukdom som kan orsaka blindhet genom förlust av fotoreceptorer i ögat.
  • Osteokondrit – en ortopedisk sjukdom orsakad av felaktig tillväxt av lederna.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar