Boxern är en intressant hundras

Boxern utvecklades i Tyskland under 1800-talet och är en av de mest älskade raserna av molosserhundar. Här har vi samlat det du behöver veta om boxern och varför hunden är rolig att vara med.


Varför boxer?

Boxern är en kraftfull hund som anses vara en arbetande brukshund från krigstiden. Främst för att rasen framgångsrikt användes som kurirer under världskrigen. Boxern är även en duktig väktare, samt älskar att ha roligt och att vara med sina ägare. Sen boxern officiellt registrerades av AKC under 1900-talet har den blivit en av de mest populära hundraserna enligt AKC.

Du kommer att älska boxerns karaktärsdrag

Boxern är en medelstor och korthårig hund. Hunden utvecklades i Tyskland främst som en arbetande hund. Boxerns päls är slät och tät och kommer främst i de två färgerna gulbrun eller tigrerad med eller utan inslag av vitt. De har breda och korta skallar med fyrkantig nos. Boxern har stark käke främst tack vare sitt ursprungliga användningsområde. Precis som många andra hundar är boxern smart, energisk och lekfull. De är även tålmodiga och beskyddande av barn vilket gör de till utmärkta sällskapshundar för barn.

Boxerns historia

Boxern utvecklades i tysland under 1800-talet. Hunden utvecklades från korsningar med old english bulldog och bullenbeisser (numera utdöd).

Boxern introducerades i andra europeiska länder under 1800-talet och introducerades i USA under 1900-talet. År 1904 registrerades den första boxern. Tack vare sin lydighet och lojala natur mot sina ägare har boxern använts inom ett flertal militära arbeten under första världskriget. De arbetade som budbärare, bärare av leveranser, attackhundar och vakthundar. Men det var först under andra världskriget som boxern blev populär.

Namnet boxer kommer från dess särskilda hållning. Hunden tenderar att vid lek stå på sina bakben och jabba med sina framtassar som en boxare.

Boxerns ljuvliga temperament

Enligt American Kennel Association (1938) är boxern uppmärksamhetssökande, trogen och ofarlig för sina ägare och medlemmar av familjen. Hunden är även duktig på att försvara sina familjer med sina tendenser att vara beskyddande vid möten med främlingar. Boxern är intelligent och vänlig när den leker och modig och bestämd när den är i arbete. Tack vare hundens lojala natur har boxern fått ett rykte som en ärlig och högt eftertraktad familjehund och en glad kompanjon.

Genom de egenskaper som boxern besitter kan hunden tränas med enkelhet, så länge tränaren använder positiva träningsmetoder så som träning med klicker vilket ger hunden möjligheter att använda självständigt tänkande och sina förmågor inom problemlösning.

Trots dess ursprung och dess fysiska egenskaper är boxern normalt sett inte aggressiv, men är en god väktare genom sina instinkter och har tendens att vara mycket tillgiven sin familj.

Boxerns hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som vilken annan ras som helst kan boxern drabbas av hälsoåkommor och sjukdomar. Det som boxern främst drabbas av är cancer, aortastenos och kardiomyopati vilket är två hjärtfel, höftledsdysplasi och degenerativ myelopati och epilepsi. Man har också observerat att rasen kan drabbas av andra åkommor så som gastrointestinala problem, missbildningar av ögonlocket, problem med ryggraden och sår på hornhinnan.

UK Kennel Club fastställde att dödligheten bland rasen boxer främst orsakas av cancer, hög ålder, hjärtproblem eller gastrointestinala problem.

Boxern är atletisk vilket gör att de kräver tillräckligt med motion för att hållas i god form. Att jogga med hunden är bra för boxern och de är ett gott sällskap vid joggingturer.

Sammanfattning

Boxern är en vänlig och livlig sällskapshund. De kan vara goda lekkamrater samtidigt som de kommer beskydda dig vid möten med främlingar. För familjer som letar efter en ras som kan vara en fin familjehund, kan boxern vara rätt val. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar