Boxern är en intressant hundras

Boxern utvecklades i Tyskland under 1800-talet och är en av de mest älskade raserna av molosserhundar. Här har vi samlat det du behöver veta om boxern och varför hunden är rolig att vara med.

Varför boxer?

Boxern är en kraftfull hund som anses vara en arbetande brukshund från krigstiden. Främst för att rasen framgångsrikt användes som kurirer under världskrigen. Boxern är även en duktig väktare, samt älskar att ha roligt och att vara med sina ägare. Sen boxern officiellt registrerades av AKC under 1900-talet har den blivit en av de mest populära hundraserna enligt AKC.

Du kommer att älska boxerns karaktärsdrag

Boxern är en medelstor och korthårig hund. Hunden utvecklades i Tyskland främst som en arbetande hund. Boxerns päls är slät och tät och kommer främst i de två färgerna gulbrun eller tigrerad med eller utan inslag av vitt. De har breda och korta skallar med fyrkantig nos. Boxern har stark käke främst tack vare sitt ursprungliga användningsområde. Precis som många andra hundar är boxern smart, energisk och lekfull. De är även tålmodiga och beskyddande av barn vilket gör de till utmärkta sällskapshundar för barn.

Boxerns historia

Boxern utvecklades i tysland under 1800-talet. Hunden utvecklades från korsningar med old english bulldog och bullenbeisser (numera utdöd).

Boxern introducerades i andra europeiska länder under 1800-talet och introducerades i USA under 1900-talet. År 1904 registrerades den första boxern. Tack vare sin lydighet och lojala natur mot sina ägare har boxern använts inom ett flertal militära arbeten under första världskriget. De arbetade som budbärare, bärare av leveranser, attackhundar och vakthundar. Men det var först under andra världskriget som boxern blev populär.

Namnet boxer kommer från dess särskilda hållning. Hunden tenderar att vid lek stå på sina bakben och jabba med sina framtassar som en boxare.

Boxerns ljuvliga temperament

Enligt American Kennel Association (1938) är boxern uppmärksamhetssökande, trogen och ofarlig för sina ägare och medlemmar av familjen. Hunden är även duktig på att försvara sina familjer med sina tendenser att vara beskyddande vid möten med främlingar. Boxern är intelligent och vänlig när den leker och modig och bestämd när den är i arbete. Tack vare hundens lojala natur har boxern fått ett rykte som en ärlig och högt eftertraktad familjehund och en glad kompanjon.

Genom de egenskaper som boxern besitter kan hunden tränas med enkelhet, så länge tränaren använder positiva träningsmetoder så som träning med klicker vilket ger hunden möjligheter att använda självständigt tänkande och sina förmågor inom problemlösning.

Trots dess ursprung och dess fysiska egenskaper är boxern normalt sett inte aggressiv, men är en god väktare genom sina instinkter och har tendens att vara mycket tillgiven sin familj.

Boxerns hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som vilken annan ras som helst kan boxern drabbas av hälsoåkommor och sjukdomar. Det som boxern främst drabbas av är cancer, aortastenos och kardiomyopati vilket är två hjärtfel, höftledsdysplasi och degenerativ myelopati och epilepsi. Man har också observerat att rasen kan drabbas av andra åkommor så som gastrointestinala problem, missbildningar av ögonlocket, problem med ryggraden och sår på hornhinnan.

UK Kennel Club fastställde att dödligheten bland rasen boxer främst orsakas av cancer, hög ålder, hjärtproblem eller gastrointestinala problem.

Boxern är atletisk vilket gör att de kräver tillräckligt med motion för att hållas i god form. Att jogga med hunden är bra för boxern och de är ett gott sällskap vid joggingturer.

Sammanfattning

Boxern är en vänlig och livlig sällskapshund. De kan vara goda lekkamrater samtidigt som de kommer beskydda dig vid möten med främlingar. För familjer som letar efter en ras som kan vara en fin familjehund, kan boxern vara rätt val. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar