Brabanthästen är en kraftfull och mångsidig häst

Brabanthästen, även kallad belgiskt kallblod eller belgisk dragare, är precis som smeknamenen antyder från Belgiens bördiga landsbygd. De är kända för sin styrka och uthållighet. Hästen kan enkelt kännas igen genom sin utmärkande vita man och svans, samt vita ansiktsmarkering och de fyra vita strumporna. Här har vi samlat det du behöver veta om brabanthästen.  


Den kraftfulla och pålitliga brabanthästen

Brabanthästen, även känd som belgiskt kallblod och belgisk dragare är en populär brukshäst från Beligiens bördiga betesmarker. Det tros att Belgien är landet som alla körhästar härstammar från. Hästen anses vara en av de starkaste och tyngsta raserna av körhäst. Brabanthästen kan vanligtvis ses i brunt, med en man som är något ljusare än hästens pälsfärg. Hästen anses vara kallblodig och har därför ett mjukt temperament. De är även hårt arbetande hästar vilket visat sig mycket användbart i ett flertal industrier.

Brabanthästens egenskaper

Här är några av brabanthästens särdrag som kan intressera dig:

 • Precis som de europeiska förfäderna till brabanthästen, har rasen ett milt och fint temperament vilket gör hästen lämplig för förstagångsägare och även för barn. De är ganska stora jämfört med varmblodiga hästar. Brabanthästen utvecklades för tungt arbete och inte för hästsport.
 • Brabanthästen är känd för att ha fler hälsoproblem än vissa andra raser. Fyra för rasen specifika sjukdomar vet man kan komma att drabba hästen.
 • Rasen är även känd för att vara mångsidig då de kan utföra ett flertal aktiviteter.

Brabanthästens historia

Hästen härstammar från Belgiens bördiga landsbygd. Brabanthästen är en kraftfull häst som uppskattar utmärkta betesmarker och rikligt med hö och spannmål. Det är känt att Belgien även är ursprungsland för den stora svarta häst som kallades flemish horse och som omskrevs som ”great horses” av medeltida skribenter. Flemish horse användes för att bära riddare i strid och man vet att hästen existerade på Caesars tid. Flemish horse har haft stort inflytande vid utvecklingen av den moderna kör- och arbetshästen.

Eftersom Belgien har flera stora hästraser, har de inte behövt importera hästar från andra länder. Faktum är att Belgien exporterade hingstar till många av Europas länder för att skapa arbetshästar till användning på bondgårdar.

Den belgiska regeringen har haft stort inflytande vid utvecklingen och fortplantningen av rasen. Regeringen påbörjade ett antal hästshower och det som kallas National Show i Bryssel, vilket fungerade som en internationell uppvisning av rasen. Tack vare denna insats kom rasen att snabbt förbättras och den började ses som ett värdefullt nationellt arv.

I USA etablerades American Association år 1887, men brabanthästens popularitet var inte särskilt imponerande. År 1903 sände den belgiska regeringen hästen för att ställas ut under St. Louis World Fair och International Livestock Exposition i Chicago. Sen dess har brabanthästen ökat i popularitet och antalet registrerade hästar har vuxit.

Tyvärr gjorde första och andra världskriget att rasens antal och popularitet minskade. Intresset för hästen efter andra världskriget minskade ytterligare på grund av arbetslöshet och införandet av maskiner inom jordbruket.

Rasen ökade långsamt i antal och började återhämta sig. Få nya hästar registrerades till år 1980 då antalet registrerade brabanthästar äntligen överskred rekordet från 1937.

Brabanthästens särdrag

Brabanthästen är mellan 164 och 173 cm hög och väger lite mer än 900 kg. Hästen har ett litet huvud, en kraftig och muskulös nacke, starka bogar och bakdel, och korta ben med hovskägg. Hästen kommer vanligtvis i brunt med ljus man och med ansiktsmarkeringar och fyra vita strumpor. Brabanthästar är mjuka i temperamentet, hårt arbetande och villiga att arbeta, eftersom rasen utvecklades för att arbeta inom jordbruket och skogsbruket.

Förutom detta är rasen känd för att vara mångsidig och kan utföra en mängd uppgifter så som de följande:

 • Distansritt
 • Fritidsritt
 • Jakt
 • Hoppning
 • Arbete

Tyvärr är brabanthästen känd för att ha ett antal hälsoproblem som ägare, uppfödare och hästentusiaster bör känna till. Sjukdomar som är vanliga hos rasen inkluderar (men är inte begränsade till) de följande:

 • Korsförlamning (azoturia)
 • Junctional epidermolysis bullosa (epitheliogenesis imperfecto)
 • Mugg (mud fever)
 • Shivers

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar