Brabanthästen är en kraftfull och mångsidig häst

Brabanthästen, även kallad belgiskt kallblod eller belgisk dragare, är precis som smeknamenen antyder från Belgiens bördiga landsbygd. De är kända för sin styrka och uthållighet. Hästen kan enkelt kännas igen genom sin utmärkande vita man och svans, samt vita ansiktsmarkering och de fyra vita strumporna. Här har vi samlat det du behöver veta om brabanthästen.

 

Den kraftfulla och pålitliga brabanthästen

Brabanthästen, även känd som belgiskt kallblod och belgisk dragare är en populär brukshäst från Beligiens bördiga betesmarker. Det tros att Belgien är landet som alla körhästar härstammar från. Hästen anses vara en av de starkaste och tyngsta raserna av körhäst. Brabanthästen kan vanligtvis ses i brunt, med en man som är något ljusare än hästens pälsfärg. Hästen anses vara kallblodig och har därför ett mjukt temperament. De är även hårt arbetande hästar vilket visat sig mycket användbart i ett flertal industrier.

Brabanthästens egenskaper

Här är några av brabanthästens särdrag som kan intressera dig:

 • Precis som de europeiska förfäderna till brabanthästen, har rasen ett milt och fint temperament vilket gör hästen lämplig för förstagångsägare och även för barn. De är ganska stora jämfört med varmblodiga hästar. Brabanthästen utvecklades för tungt arbete och inte för hästsport.
 • Brabanthästen är känd för att ha fler hälsoproblem än vissa andra raser. Fyra för rasen specifika sjukdomar vet man kan komma att drabba hästen.
 • Rasen är även känd för att vara mångsidig då de kan utföra ett flertal aktiviteter.

Brabanthästens historia

Hästen härstammar från Belgiens bördiga landsbygd. Brabanthästen är en kraftfull häst som uppskattar utmärkta betesmarker och rikligt med hö och spannmål. Det är känt att Belgien även är ursprungsland för den stora svarta häst som kallades flemish horse och som omskrevs som ”great horses” av medeltida skribenter. Flemish horse användes för att bära riddare i strid och man vet att hästen existerade på Caesars tid. Flemish horse har haft stort inflytande vid utvecklingen av den moderna kör- och arbetshästen.

Eftersom Belgien har flera stora hästraser, har de inte behövt importera hästar från andra länder. Faktum är att Belgien exporterade hingstar till många av Europas länder för att skapa arbetshästar till användning på bondgårdar.

Den belgiska regeringen har haft stort inflytande vid utvecklingen och fortplantningen av rasen. Regeringen påbörjade ett antal hästshower och det som kallas National Show i Bryssel, vilket fungerade som en internationell uppvisning av rasen. Tack vare denna insats kom rasen att snabbt förbättras och den började ses som ett värdefullt nationellt arv.

I USA etablerades American Association år 1887, men brabanthästens popularitet var inte särskilt imponerande. År 1903 sände den belgiska regeringen hästen för att ställas ut under St. Louis World Fair och International Livestock Exposition i Chicago. Sen dess har brabanthästen ökat i popularitet och antalet registrerade hästar har vuxit.

Tyvärr gjorde första och andra världskriget att rasens antal och popularitet minskade. Intresset för hästen efter andra världskriget minskade ytterligare på grund av arbetslöshet och införandet av maskiner inom jordbruket.

Rasen ökade långsamt i antal och började återhämta sig. Få nya hästar registrerades till år 1980 då antalet registrerade brabanthästar äntligen överskred rekordet från 1937.

Brabanthästens särdrag

Brabanthästen är mellan 164 och 173 cm hög och väger lite mer än 900 kg. Hästen har ett litet huvud, en kraftig och muskulös nacke, starka bogar och bakdel, och korta ben med hovskägg. Hästen kommer vanligtvis i brunt med ljus man och med ansiktsmarkeringar och fyra vita strumpor. Brabanthästar är mjuka i temperamentet, hårt arbetande och villiga att arbeta, eftersom rasen utvecklades för att arbeta inom jordbruket och skogsbruket.

Förutom detta är rasen känd för att vara mångsidig och kan utföra en mängd uppgifter så som de följande:

 • Distansritt
 • Fritidsritt
 • Jakt
 • Hoppning
 • Arbete

Tyvärr är brabanthästen känd för att ha ett antal hälsoproblem som ägare, uppfödare och hästentusiaster bör känna till. Sjukdomar som är vanliga hos rasen inkluderar (men är inte begränsade till) de följande:

 • Korsförlamning (azoturia)
 • Junctional epidermolysis bullosa (epitheliogenesis imperfecto)
 • Mugg (mud fever)
 • Shivers
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar