Breton en mångsidig familjehund

Breton är en populär vinthund tack vare sin mångsidiga personlighet. Här har vi samlat det du behöver veta om breton.

Bretons egenskaper

  • Breton är en mycket aktiv och pigg hundras. Runt en timmes intensiv motion krävs av rasen varje dag. I avsaknad av motion kan hunden bli psykiskt instabil och destruktiv.
  • Hunden är intelligent och kräver aktiviteter så som hundsport som kan stimulera dem både fysiskt och mentalt,
  • Hård träning rekommenderas inte för hunden. Breton uppskattar positiv träning med belöningar istället för straff.
  • Breton är en ras som tycker om att vara med människor och trivs särskilt i sällskap med sina egna människor. Det tycker inte om att bli lämnade ensamma under en längre period.
  • Då hunden har mycket energi rekommenderas den inte för små barn då dessa kan bli skadade när hunden leker och springer runt.

Bretons historia

Rasen kom till USA år 1931 där den ökade i popularitet. The American Kennel Club erkände rasen år 1934. Den första Breton som registrerades bar namnet Edir du Mesnil.

Rasen minskade i antal under andra världskriget. Efter kriget påbörjades avelsprogram för att bevara rasen.

Ursprungligen ansågs breton vara en spaniel, men ordet spaniel tog sedan bort från namnet eftersom rasen inte är en stötande hund utan en stående hund.

Bretons temperament

Breton är i regel en glad och alert hundras. De är nyfikna på allt runtomkring dem samt är självständiga av naturen, vilket är egenskaper som krävs av en stående hund. När det kommer till fåglar tenderar hunden att vara självständig, men i frånvaron av fåglar älskar de att vara med sina människor, i synnerhet när ägarna ägnar sig åt motion och aktiviteter. Hunden är intelligent och behöver därför motion som stimulerar dem både fysiskt och mentalt.

Bretons beteende påverkas av många faktorer så som arv, miljö, träning och socialisation. Breton kräver tidig socialisation och träning för att det ska bli väluppfostrade och balanserade vuxna hundar. Rasen rekommenderas inte för små barn då dessa kan skadas på grund av hundens aktiva natur. För säkerhets skull bör en vuxen övervaka lek mellan barn och hund för att kunna förhindra skador från båda parter.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

I regel är hundrasen frisk. Men precis som vilken annan hundras som helst kan de drabbas av vissa hälsoproblem:

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden mognar.
  • Epilepsi – ett neurologiskt tillstånd som orsakar anfall av varierande grad.
  • Hypotyreos – ett tillstånd orsakat av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till infertilitet, övervikt, slöhet och hängande ögonlock.

Då hunden är av en aktiv ras kräver de en inhägnad gård där de kan springa, leka och motionera. Det rekommenderas inte att ha rasen i en lägenhet eller om du är boende i stad på grund av hundens behov av fysisk aktivitet.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar