Briard är en tillgiven och duktig brukshund

Briard är en tillgiven och duktig brukshund. Detta tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om briarden:   


Briard som familjehund

Briard är en mångsidig brukshund som nu även trivs som sällskapshund. Hundrasen älskas på grund av dess egenskaper.

Briardens egenskaper

 • Briarden har en fantastisk päls som kräver daglig skötsel för att förhindra tovor och trassel.
 • Hunden är självständig av naturen vilket kan ses som en positiv egenskap hos valpar. Detta betyder att de kan tränas korrekt för att sedan bli självsäkra och hanterbara vuxna hundar.
 • De behöver tidig socialisation för att undvika aggressivt beteende mot människor och andra djur.
 • Briarden avlades för att fungera som vakthund och lever än idag upp till sitt goda rykte som vakthund.
 • Hunden trivs med sina människor och avskyr att lämnas ensam under en längre period.

Briardens historia

The Briard originated in France dating back to 8thcentury. The dog was originally called Chien Berger De Brie which is based from its place of origin. Brie.

Man har upptäckt att briarden kan spåras hela vägen tillbaka till Karl den stores tid, vars gobelänger bevisar hundrasens existens vid tiden. Napoleon sägs också ha anknytning till briarden och faktum är att briard är den franska arméns officiella hundras. Man tror att briarden importerades till USA av Thomas Jefferson där den erkändes av American Kennel Club år 1928. Det var först på 1960-talet som hunden introducerades i Storbritannien.

Briardens temperament

Briarden är lojal, modig och intelligent av naturen. Dessa egenskaper krävs hos en vallande och vaktande hund. Hunden är godhjärtad, trivs med sin familj och njuter när den får delta i familjens olika aktiviteter. Rasen är en stor hund som tycker om att vara inomhus med sina människor och mysa vid dina fötter när du tittar på TV.

Hunden har en tendens att vara beskyddande och kan vara reserverad kring främlingar. Bli inte avskräckt av hundens naturliga envishet utan övertyga hunden med hjälp av positiv träning och belöningar.

Precis som andra hundraser behöver hunden träning och socialisation tidigt i livet för att försäkra att de blir väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Briarden avlades under århundraden för att skydda och valla sin flock. I en hemmamiljö blir familjen flocken som hunden kommer skydda. Alla främlingar kommer att ses som rovdjur. Hunden är en intelligent ras med gott minne vilket betyder att alla läxor den lärt, goda som dåliga, kommer hunden komma ihåg under lång tid.

Tack vare de egenskaper som nämnts ovan har rasen använts i många sammanhang. Förutom vallning och deltagande i flera event och hundtävlingar används hunden även som terapihund för att hjälpa och trösta människor med funktionshinder på sjukhus, i skolor och på äldreboenden. Man har sett att terapihundar kan påverka läkning och återhämtning mycket positivt.

Briardens hälsa och hälsorelaterade frågor

I regel är Briarden en hälsosam ras. Men precis som andra raser kan de drabbas av vissa hälsoproblem.

 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
 • Armbågsledsdysplasi –  liknande höftledsdysplasi är det ett ärftligt tillstånd. Tillståndet karakteriseras av onormal utveckling av benen i armbågsleden vilket kan leda svaga leder och smärtsam hälta.
 • Congenital stationary night blindness (CSNB) eller nattblindhet – svårigheter att röra sig i dålig eller svag belysning på grund av en delvis eller total förlust av synen.
 • Hypotyreos – orsakad av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till epilepsi, håravfall, övervikt, hudproblem och slöhet.
 • Progressiv retinal atrofi – en ärftlig ögonsjukdom som gradvis orsakar nattblindhet och sedan blindhet genom förlust av fotoreceptorer i ögat.
 • Von Willebrands sjukdom – en blodsjukdom som påverkar blodets förmåga att koagulera. Hundar med denna sjukdom kan uppleva blödande tandkött, näsblod och liknande.
 • Cancer
 • Magomvridning – Ett livshotande tillstånd som uppstår när magsäcken spänns ut av gas eller luft och sedan vrids om. Detta händer vanligtvis efter att hunden ätit ett stort mål mat under kort tid eller druckit stora mängder vatten snabbt, eller om hunden motionerar intensivt efter maten. Detta leder till att hunden inte kan frigöra överflödig luft från magsäcken vilket förhindrar blodtillförseln till hjärtat.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar