Brittiskt korthår en ädel och intelligent katt

Ädel, intelligent och tillgiven är de ord som bäst beskriver det brittiska korthåret. Det är en ras som nästan alltid vill vara nära sina människor. Rasen är perfekt för familjen då de är kända för att vara lugna kring barn och kan komma väl överens med hundar. Här har vi samlat det du behöver veta om rasen om du äger, eller planerar att skaffa, ett brittiskt korthår. 

 

Brittiskt korthår som familjekatt

The British shorthair is considered to be one of the most ancient breed of cat known that can likely be traced back to the 1stcentury. Nowadays, it is one of the most popular breed of cats in United Kingdom. The good-natured temperament and appearance of the cat makes it a frequent subject in media. Being round is its dominating feature. The breed has round head, eyes, paws and tip of the tail.

Honorna är vanligtvis något mer seriösa medan hanarna är helt obekymrade. De anses vara avslappnade och kan gå väl ihop med barn och hundar vilket gör dem till utmärkta husdjur för familjen.

Det brittiska korthårets egenskaper

Här är några av de karaktärsdrag hos det brittiska korthåret som du kommer älska:

  • Det brittiska kort håret behöver skötsel då och då för att hålla pälsen ren och i fint skick. Att borsta katten förhindrar uppkomst av tovor i pälsen och tar bort lösa hår. Det stimulerar även blodcirkulationen hos katten.
  • De fäller måttligt eller inte alls.
  • Rasen är i regel frisk och har inte lika många hälsoproblem specifika för rasen jämfört med andra katter.
  • Brittiskt korthår är känd för att vara en tystlåten katt, så ägare behöver inte oroa sig för överdrivet jamande om natten.
  • De kräver endast måttligt med uppmärksamhet och kan leka och jobba på egen hand.
  • Katten är inte särskilt aktiv så bli inte förvånad om du ser att den latar sig och vilar en hel del. Aktivera och lek med katten då och då för att bibehålla dess hälsa.
  • De kan vara tillgivna och uppskatta sällskapet av både vuxna och barn. En vuxens övervakning behövs ändå när barn leker med katten för att undvika skador från båda parter.

Det brittiska korthårets historia

Det brittiska korthåret är en av de äldsta kattraserna man känner till. Romarna tog med förfäderna till rasen när de invaderade England, för att skydda matförråd från råttor och andra skadedjur. Dessa katter förökade sig sedan med de lokala europeiska vildkatterna. Ättlingarna till dessa katter utvecklades sedan under århundradena till stora och robusta katter som har en kort men tät päls.

Precis som alla andra kattraser utrotades nästan det brittiska korthåret under andra världskriget. Tursamt nog återupplivades rasen efter kriget genom korsningar med russian blue, perser och andra korthårsraser.

Rasen erkändes av American Cat Association år 1967, The International Cat Association år 1979, och Cat Fanciers Association år 1980.

Det brittiska korthåret personlighet

Det brittiska korthåret anses vara lugn och lättsam. Katten älskar att få uppmärksamhet från sina ägare, och följer sina människor vart de än går i huset. Denna katt är inte krävande och inte heller uppmärksamhetssökande, men de älskar att bli klappade och uppskattar även lek en kortare stund varje dag.

Det brittiska korthåret har en måttlig aktivitetsnivå, så bli inte förvånad om du ser katten slöa sig och lata sig en hel del. Det är dock en god idé att leka med katter för att hålla den frisk och i form.

Man brukar anse att honorna är av något mer seriös natur medan hanarna är helt bekymmersfria.

Det brittiska korthårets hälsa och hälsorelaterade frågor

Det brittiska korthåret är i regel en frisk kattras. Ibland kan de dock drabbas av vissa åkommor så som hypertrofisk kardiomyopati och tandköttsinflammation.

Att borsta pälsen kan hjälpa katten fälla lösa hår samt förhindrar pälsen från att tovas. Tänder bör borstas regelbundet för att förhindra sjukdom i tänder och tandkött. Klor bör försiktigt trimmas vid behov för att förhindra att katten skadar sig själv samt för att förhindra skador på personlig egendom. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för att upptäcka tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar