Brittiskt korthår en ädel och intelligent katt

Ädel, intelligent och tillgiven är de ord som bäst beskriver det brittiska korthåret. Det är en ras som nästan alltid vill vara nära sina människor. Rasen är perfekt för familjen då de är kända för att vara lugna kring barn och kan komma väl överens med hundar. Här har vi samlat det du behöver veta om rasen om du äger, eller planerar att skaffa, ett brittiskt korthår.   


Brittiskt korthår som familjekatt

The British shorthair is considered to be one of the most ancient breed of cat known that can likely be traced back to the 1stcentury. Nowadays, it is one of the most popular breed of cats in United Kingdom. The good-natured temperament and appearance of the cat makes it a frequent subject in media. Being round is its dominating feature. The breed has round head, eyes, paws and tip of the tail.

Honorna är vanligtvis något mer seriösa medan hanarna är helt obekymrade. De anses vara avslappnade och kan gå väl ihop med barn och hundar vilket gör dem till utmärkta husdjur för familjen.

Det brittiska korthårets egenskaper

Här är några av de karaktärsdrag hos det brittiska korthåret som du kommer älska:

  • Det brittiska kort håret behöver skötsel då och då för att hålla pälsen ren och i fint skick. Att borsta katten förhindrar uppkomst av tovor i pälsen och tar bort lösa hår. Det stimulerar även blodcirkulationen hos katten.
  • De fäller måttligt eller inte alls.
  • Rasen är i regel frisk och har inte lika många hälsoproblem specifika för rasen jämfört med andra katter.
  • Brittiskt korthår är känd för att vara en tystlåten katt, så ägare behöver inte oroa sig för överdrivet jamande om natten.
  • De kräver endast måttligt med uppmärksamhet och kan leka och jobba på egen hand.
  • Katten är inte särskilt aktiv så bli inte förvånad om du ser att den latar sig och vilar en hel del. Aktivera och lek med katten då och då för att bibehålla dess hälsa.
  • De kan vara tillgivna och uppskatta sällskapet av både vuxna och barn. En vuxens övervakning behövs ändå när barn leker med katten för att undvika skador från båda parter.

Det brittiska korthårets historia

Det brittiska korthåret är en av de äldsta kattraserna man känner till. Romarna tog med förfäderna till rasen när de invaderade England, för att skydda matförråd från råttor och andra skadedjur. Dessa katter förökade sig sedan med de lokala europeiska vildkatterna. Ättlingarna till dessa katter utvecklades sedan under århundradena till stora och robusta katter som har en kort men tät päls.

Precis som alla andra kattraser utrotades nästan det brittiska korthåret under andra världskriget. Tursamt nog återupplivades rasen efter kriget genom korsningar med russian blue, perser och andra korthårsraser.

Rasen erkändes av American Cat Association år 1967, The International Cat Association år 1979, och Cat Fanciers Association år 1980.

Det brittiska korthåret personlighet

Det brittiska korthåret anses vara lugn och lättsam. Katten älskar att få uppmärksamhet från sina ägare, och följer sina människor vart de än går i huset. Denna katt är inte krävande och inte heller uppmärksamhetssökande, men de älskar att bli klappade och uppskattar även lek en kortare stund varje dag.

Det brittiska korthåret har en måttlig aktivitetsnivå, så bli inte förvånad om du ser katten slöa sig och lata sig en hel del. Det är dock en god idé att leka med katter för att hålla den frisk och i form.

Man brukar anse att honorna är av något mer seriös natur medan hanarna är helt bekymmersfria.

Det brittiska korthårets hälsa och hälsorelaterade frågor

Det brittiska korthåret är i regel en frisk kattras. Ibland kan de dock drabbas av vissa åkommor så som hypertrofisk kardiomyopati och tandköttsinflammation.

Att borsta pälsen kan hjälpa katten fälla lösa hår samt förhindrar pälsen från att tovas. Tänder bör borstas regelbundet för att förhindra sjukdom i tänder och tandkött. Klor bör försiktigt trimmas vid behov för att förhindra att katten skadar sig själv samt för att förhindra skador på personlig egendom. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för att upptäcka tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar