Broholmer är en vänlig hund med naturlig vaktinstinkt

Broholmer, även känd som dansk mastiff, är en stor hundras från Danmark. De är kända för att vara utmärkta vakthundar och goda sällskapshundar. Här har vi samlat det du behöver veta om broholmern.  


Broholmer är känd som vakthund

Broholmer tillhör en ras av molosserhund som är känd för att ha varit vakthund till rika danska familjer under lång tid. Hunden har ett lugnt och fint temperament vilket är varför många uppskattar denna vänliga ras som samtidigt har beskyddande instinkter.

Broholmerns historia

Broholmer kan spåras tillbaka till medeltiden när rasen användes för jakt. Hunden var ett kors mellan engelska mastiff och tyska lokala hundar. Hunden namngavs efter Sehested of Broholm. Broholmerns som ras minskade drastiskt under andra världskriget till det att den nästan blev utrotad. Rasen räddades av några danska entusiaster på 1970-talet.

Broholmer avlades i början på 1900-talet och användes uteslutande som vakthund. Broholmer importerades senare till Storbritannien.

Broholmerns temperament

Broholmern är en hund med lugnt och fint temperament och är vänlig och alert. Dessa egenskaper gör dem till utmärkta vakthundar och sällskapshundar. Som ägare av hunden bör du kunna visa hunden stor självsäkerhet när du hanterar den. Ägaren måste kunna bevisa sin ställning som alfa eller ledare i flocken, annars kommer hunden att anta denna roll.

Hunden kan gå väl ihop med barn men är reserverad vid möten med främlingar. En vuxens övervakning behövs när barn leker med hunden för att undvika skador från båda parter.

Precis som med vilken annan hundras som helst påverkas hundens temperament av flera faktorer, så som arv, träning och socialisation. Därför rekommenderas det att hunden tränas och socialiseras tidigt i livet, för att försäkra att broholmern kommer bli en väluppfostrad och balanserad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Den genomsnittliga livslängden på broholmern är 7 till 11 år. De kräver långa promenader dagligen för att stimulera dem både fysiskt och mentalt.

I regel är broholmer en hälsosam ras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsotillstånd som ägarna bör vara medvetna om.  Att känna till och förstå de olika åkommor som hunden kan drabbas av kan hjälpa ägarna förhindra, bota och behandla dessa om nödvändigt. Broholmern kan drabbas av höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi och knäledsurvridning.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar