Broholmer är en vänlig hund med naturlig vaktinstinkt

Broholmer, även känd som dansk mastiff, är en stor hundras från Danmark. De är kända för att vara utmärkta vakthundar och goda sällskapshundar. Här har vi samlat det du behöver veta om broholmern.

 

Broholmer är känd som vakthund

Broholmer tillhör en ras av molosserhund som är känd för att ha varit vakthund till rika danska familjer under lång tid. Hunden har ett lugnt och fint temperament vilket är varför många uppskattar denna vänliga ras som samtidigt har beskyddande instinkter.

Broholmerns historia

Broholmer kan spåras tillbaka till medeltiden när rasen användes för jakt. Hunden var ett kors mellan engelska mastiff och tyska lokala hundar. Hunden namngavs efter Sehested of Broholm. Broholmerns som ras minskade drastiskt under andra världskriget till det att den nästan blev utrotad. Rasen räddades av några danska entusiaster på 1970-talet.

Broholmer avlades i början på 1900-talet och användes uteslutande som vakthund. Broholmer importerades senare till Storbritannien.

Broholmerns temperament

Broholmern är en hund med lugnt och fint temperament och är vänlig och alert. Dessa egenskaper gör dem till utmärkta vakthundar och sällskapshundar. Som ägare av hunden bör du kunna visa hunden stor självsäkerhet när du hanterar den. Ägaren måste kunna bevisa sin ställning som alfa eller ledare i flocken, annars kommer hunden att anta denna roll.

Hunden kan gå väl ihop med barn men är reserverad vid möten med främlingar. En vuxens övervakning behövs när barn leker med hunden för att undvika skador från båda parter.

Precis som med vilken annan hundras som helst påverkas hundens temperament av flera faktorer, så som arv, träning och socialisation. Därför rekommenderas det att hunden tränas och socialiseras tidigt i livet, för att försäkra att broholmern kommer bli en väluppfostrad och balanserad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Den genomsnittliga livslängden på broholmern är 7 till 11 år. De kräver långa promenader dagligen för att stimulera dem både fysiskt och mentalt.

I regel är broholmer en hälsosam ras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsotillstånd som ägarna bör vara medvetna om.  Att känna till och förstå de olika åkommor som hunden kan drabbas av kan hjälpa ägarna förhindra, bota och behandla dessa om nödvändigt. Broholmern kan drabbas av höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi och knäledsurvridning.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar