Bullterrier en fin hundras

Ursprungligen var rasen en kamphund och senare en fashionabel sällskapshund för herrar, men idag är bullterriern en fin familjehund. Bullterriern är känd för sina utmärkande drag som sitt långa och äggformade huvud.  


Bullterrier som familjens sällskapshund

Bullterriern är en medlem av terrierfamiljen. Dess utmärkande drag är huvudets form som kan beskrivas som äggformat. Hunden har också unika små trekantiga ögon och en stark underkäke vilken den tidigare använde som kamphund. Den har även starka och muskulösa axlar. Rasens vanliga färger är antingen vit, röd, fawn, svart, brun eller en kombination av dessa färger. Rasen är modig, livlig och med en lekfull och älskvärd attityd. Dessa egenskaper gör att bullterriern är älskad av många.

Bullterrierns egenskaper som hund

Bullterrier älskar att vara med sina människor och behöver bo inomhus. Det är inte en god idé att lämna hunden ensam under lång tid, förutsatt att du inte vill se dina ägodelar slitna i bitar av bullterriern som enkelt blir uttråkad. De är inte lämpliga för kalla klimat varför du ofta ser dem iklädda kappor eller tröjor under vintern. Bullterrier är inte en krävande hund. De behöver endast skötsel då och då, en borstning och torkning med fuktig duk är allt som behövs för att hålla hundens päls ren.

Bullterriern kan vara svår att träna då de ibland kan visa envisa tendenser. Därför rekommenderas hunden inte för oerfarna ägare. Då de är aktiva hundar kräver de också aktiva ägare.

Bullterrierns historia

Hunden registrerades i American Kennel Club år 1885 och har sedan dess ökat i popularitet. Flera kända personligheter har ägt hunden, till exempel General George S. Patton, skådespelerskan Dolores Del Rio, författaren John Steinbeck och president Woodrow Wilson. Bullterriern har även använts och blivit populär inom film och reklam.

Rasens temperament

Bullterriern är vanligtvis vänlig, utåtriktad, social och älskar att ha roligt. Hunden kan vara både självständig och envis och bör hanteras av erfarna hundägare. Den kan vara social med andra människor och djur så länge den tränats och socialiserats väl tidigt i livet. Bullterriern kan även anses älska barns sällskap vilket gör den till en perfekt familjehund.

Bullterrierns hälsa

De följande sjukdomarna kan drabba bullterriern:

  • Ärftlig njurinflammation – en svår sorts njursjukdom
  • Dövhet – upplevs främst av den vita bullterriern i ett eller båda öron och i ett öra av den färgade bullterriern.
  • Hjärtsjukdom – orsakat av defekter i hjärtats struktur
  • Spinning – en obsessiv sorts svansjakt vilket kan vara en sorts anfall, i synnerhet om jagandet av svansen fortsätter i timmar och hunden inte visar intresse för mat eller vatten.
  • Linsluxation – förskjutning av ögats lins

Bullterriern behöver daglig fysisk och mental motion så som långa promenader och utmaningar genom lek med interaktiva leksaker. Det har även noterats att bullterriers är kapabla att tävla i agility och lydnad. Dock kan hård träning som hoppande när hunden ännu är valp orsaka skador på hundens skelett.

Den genomsnittliga livslängden hos en bullterrier är mellan 10 och 15 år, vilket är det normala för en hund av dess storlek.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar