Bullterrier en fin hundras

Ursprungligen var rasen en kamphund och senare en fashionabel sällskapshund för herrar, men idag är bullterriern en fin familjehund. Bullterriern är känd för sina utmärkande drag som sitt långa och äggformade huvud.

 

Bullterrier som familjens sällskapshund

Bullterriern är en medlem av terrierfamiljen. Dess utmärkande drag är huvudets form som kan beskrivas som äggformat. Hunden har också unika små trekantiga ögon och en stark underkäke vilken den tidigare använde som kamphund. Den har även starka och muskulösa axlar. Rasens vanliga färger är antingen vit, röd, fawn, svart, brun eller en kombination av dessa färger. Rasen är modig, livlig och med en lekfull och älskvärd attityd. Dessa egenskaper gör att bullterriern är älskad av många.

Bullterrierns egenskaper som hund

Bullterrier älskar att vara med sina människor och behöver bo inomhus. Det är inte en god idé att lämna hunden ensam under lång tid, förutsatt att du inte vill se dina ägodelar slitna i bitar av bullterriern som enkelt blir uttråkad. De är inte lämpliga för kalla klimat varför du ofta ser dem iklädda kappor eller tröjor under vintern. Bullterrier är inte en krävande hund. De behöver endast skötsel då och då, en borstning och torkning med fuktig duk är allt som behövs för att hålla hundens päls ren.

Bullterriern kan vara svår att träna då de ibland kan visa envisa tendenser. Därför rekommenderas hunden inte för oerfarna ägare. Då de är aktiva hundar kräver de också aktiva ägare.

Bullterrierns historia

Hunden registrerades i American Kennel Club år 1885 och har sedan dess ökat i popularitet. Flera kända personligheter har ägt hunden, till exempel General George S. Patton, skådespelerskan Dolores Del Rio, författaren John Steinbeck och president Woodrow Wilson. Bullterriern har även använts och blivit populär inom film och reklam.

Rasens temperament

Bullterriern är vanligtvis vänlig, utåtriktad, social och älskar att ha roligt. Hunden kan vara både självständig och envis och bör hanteras av erfarna hundägare. Den kan vara social med andra människor och djur så länge den tränats och socialiserats väl tidigt i livet. Bullterriern kan även anses älska barns sällskap vilket gör den till en perfekt familjehund.

Bullterrierns hälsa

De följande sjukdomarna kan drabba bullterriern:

  • Ärftlig njurinflammation – en svår sorts njursjukdom
  • Dövhet – upplevs främst av den vita bullterriern i ett eller båda öron och i ett öra av den färgade bullterriern.
  • Hjärtsjukdom – orsakat av defekter i hjärtats struktur
  • Spinning – en obsessiv sorts svansjakt vilket kan vara en sorts anfall, i synnerhet om jagandet av svansen fortsätter i timmar och hunden inte visar intresse för mat eller vatten.
  • Linsluxation – förskjutning av ögats lins

Bullterriern behöver daglig fysisk och mental motion så som långa promenader och utmaningar genom lek med interaktiva leksaker. Det har även noterats att bullterriers är kapabla att tävla i agility och lydnad. Dock kan hård träning som hoppande när hunden ännu är valp orsaka skador på hundens skelett.

Den genomsnittliga livslängden hos en bullterrier är mellan 10 och 15 år, vilket är det normala för en hund av dess storlek.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar