Burfåglar som inte kräver mycket skötsel

När det kommer till husdjur som inte kräver mycket skötsel är fåglar långt bättre än katter och hundar (och de flesta andra husdjur). Ett antal fågelsorter kräver viss skötsel och socialisering vilket kan vara tidskrävande, och större fåglar som papegojor kräver vanligtvis mer städning än sina mindre motsvarigheter.


Men fåglar är enklare att sköta än fyrbenta husdjur. Och trots att det inte finns någon fågel som inte kräver skötsel alls, finns det vissa arter som är enklare att sköta än andra. Från duvor till finkar, kanariefåglar till parakiter; det finns många söta och charmiga burfåglar som inte kräver särskilt mycket av sina ägare men ändå kan vara trevliga husdjur att äga.

Duvor

Den vita duvan, den heliga vita duvan eller kapturkduva är den duva som oftast beskrivits genom tiderna, från Noaks tid tills idag.

Cormac McCreesh/Gallo Images/Getty Images

Duvor är tåliga medelstora fåglar som tycker om att interagera med sina ägare men som även är kan spendera en stor del av dagen för sig själva. Till skillnad från större fåglar som kakaduor eller aror, är duvor inte i konstant behov av uppmärksamhet.

Då duvor är något mindre än papegojor och andra populära burfåglar, är det något enklare att städa upp efter dem. Det är fortfarande viktigt att skapa en relation med sin husdjursduva, men den tystlåtna, vackra duvan kommer oftast inte kräva särskilt mycket av din tid. Håll dess bur ren och du kommer ha en nöjd fågel mestadels av tiden.

Finkar

Så länge finkar ges en tillräckligt stor bur att flyga runt i och två eller tre andra finkar att bilda en flock med kräver dessa fåglar ingen särskild skötsel alls. Finkar brukar hålla sig för sig själva och föredrar att umgås med andra finkar snarare än sina människor, vilket betyder att de som har ont om tid kan njuta av fåglarnas sällskap i hemmet medan de endast behöver matas, ges vatten och städas efter.

En flock finkar kan smutsa ner en del, men om du begränsar flockens storlek till antalet som krävs för att de ska kunna underhållas på egen hand kommer de ta hand om varandras sociala behov utan att ge dig för mycket att städa.

Kanariefåglar

Kanariefågeln är ett annat utmärkt alternativ för de som älskar fåglar men föredrar ett husdjur som hörs och syns utan att behövas tas om hand och hanteras för mycket. Precis som finkar tycker inte kanariefåglar om att bli hållna i av människor utan föredrar att umgås med sina egna på sitt eget utrymme.

Det finns många olika sorters kanariefåglar att välja bland och varje sort har sina egna behov vad gäller skötsel, men i regel kräver dessa fåglar inte särskilt mycket och kan passa de som inte har mycket tid över att spendera med sitt husdjur.

Parakiter

Vissa fågelfantaster vill ha en fågel de kan hålla i, träna, och som de till och med kan lära prata, men som de inte behöver spendera varje minut med. En parakit är då ett utmärkt alternativ.

Parakiter skapar starka band med sina ägare precis som andra papegojor, men de är enklare att underhålla än många andra större arter. En parakit i en rymlig bur som är fylld av säkra och stimulerande leksaker för fåglar kan trivas ett tag på egen hand, så länge ägarna kan spendera en eller två timmar med dem per dag.

Detta är ovanligt då andra sorters papegojor kräver ett minimum av fyra till sex timmar utanför buren varje dag. En parakit kan passa dig om du vill ha alla fördelar med en papegoja utan det stora engagemanget.

Nymfparakit

Nymfparakiten är en annan sorts papegoja och den fågel som kräver mest skötsel av fåglarna på denna lista. Precis som parakiter kräver nymfparakiter en viss del skötsel, stimulans och tid utanför buren varje dag.

Men nymfparakiter är ändå inte i närheten av så krävande som andra större sorters papegojor. De pratar vanligtvis inte men är mycket intelligenta och kan tränas för att lyda kommandon.

Nymfparakiter är ett utmärkt val för de som har tid att lägga ner två till tre timmar om dagen på att leka med sina husdjur. Så länge fågeln har en bur som är stor nog och ett utrymme som är fågelsäkrat där den kan leka, kan nymfparakiten vara ett bra val för någon som vill bli ägare av fågel.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar