Burfåglar som inte kräver mycket skötsel

När det kommer till husdjur som inte kräver mycket skötsel är fåglar långt bättre än katter och hundar (och de flesta andra husdjur). Ett antal fågelsorter kräver viss skötsel och socialisering vilket kan vara tidskrävande, och större fåglar som papegojor kräver vanligtvis mer städning än sina mindre motsvarigheter.

Men fåglar är enklare att sköta än fyrbenta husdjur. Och trots att det inte finns någon fågel som inte kräver skötsel alls, finns det vissa arter som är enklare att sköta än andra. Från duvor till finkar, kanariefåglar till parakiter; det finns många söta och charmiga burfåglar som inte kräver särskilt mycket av sina ägare men ändå kan vara trevliga husdjur att äga.

Duvor

Den vita duvan, den heliga vita duvan eller kapturkduva är den duva som oftast beskrivits genom tiderna, från Noaks tid tills idag.

Cormac McCreesh/Gallo Images/Getty Images

Duvor är tåliga medelstora fåglar som tycker om att interagera med sina ägare men som även är kan spendera en stor del av dagen för sig själva. Till skillnad från större fåglar som kakaduor eller aror, är duvor inte i konstant behov av uppmärksamhet.

Då duvor är något mindre än papegojor och andra populära burfåglar, är det något enklare att städa upp efter dem. Det är fortfarande viktigt att skapa en relation med sin husdjursduva, men den tystlåtna, vackra duvan kommer oftast inte kräva särskilt mycket av din tid. Håll dess bur ren och du kommer ha en nöjd fågel mestadels av tiden.

Finkar

Så länge finkar ges en tillräckligt stor bur att flyga runt i och två eller tre andra finkar att bilda en flock med kräver dessa fåglar ingen särskild skötsel alls. Finkar brukar hålla sig för sig själva och föredrar att umgås med andra finkar snarare än sina människor, vilket betyder att de som har ont om tid kan njuta av fåglarnas sällskap i hemmet medan de endast behöver matas, ges vatten och städas efter.

En flock finkar kan smutsa ner en del, men om du begränsar flockens storlek till antalet som krävs för att de ska kunna underhållas på egen hand kommer de ta hand om varandras sociala behov utan att ge dig för mycket att städa.

Kanariefåglar

Kanariefågeln är ett annat utmärkt alternativ för de som älskar fåglar men föredrar ett husdjur som hörs och syns utan att behövas tas om hand och hanteras för mycket. Precis som finkar tycker inte kanariefåglar om att bli hållna i av människor utan föredrar att umgås med sina egna på sitt eget utrymme.

Det finns många olika sorters kanariefåglar att välja bland och varje sort har sina egna behov vad gäller skötsel, men i regel kräver dessa fåglar inte särskilt mycket och kan passa de som inte har mycket tid över att spendera med sitt husdjur.

Parakiter

Vissa fågelfantaster vill ha en fågel de kan hålla i, träna, och som de till och med kan lära prata, men som de inte behöver spendera varje minut med. En parakit är då ett utmärkt alternativ.

Parakiter skapar starka band med sina ägare precis som andra papegojor, men de är enklare att underhålla än många andra större arter. En parakit i en rymlig bur som är fylld av säkra och stimulerande leksaker för fåglar kan trivas ett tag på egen hand, så länge ägarna kan spendera en eller två timmar med dem per dag.

Detta är ovanligt då andra sorters papegojor kräver ett minimum av fyra till sex timmar utanför buren varje dag. En parakit kan passa dig om du vill ha alla fördelar med en papegoja utan det stora engagemanget.

Nymfparakit

Nymfparakiten är en annan sorts papegoja och den fågel som kräver mest skötsel av fåglarna på denna lista. Precis som parakiter kräver nymfparakiter en viss del skötsel, stimulans och tid utanför buren varje dag.

Men nymfparakiter är ändå inte i närheten av så krävande som andra större sorters papegojor. De pratar vanligtvis inte men är mycket intelligenta och kan tränas för att lyda kommandon.

Nymfparakiter är ett utmärkt val för de som har tid att lägga ner två till tre timmar om dagen på att leka med sina husdjur. Så länge fågeln har en bur som är stor nog och ett utrymme som är fågelsäkrat där den kan leka, kan nymfparakiten vara ett bra val för någon som vill bli ägare av fågel.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar