Burmilla som huskatt

Här kommer burmillan! Rasen är ett resultat av en slumpartad korsning mellan en burma och en chinchillaperser. Båda dessa kattraser fick gemensamt döpa denna nya kattras, burmillan. Här har vi samlat det du behöver veta om denna söta kattras, och det som kan intressera dig, i synnerhet om du redan äger eller funderar på att skaffa dig en burmilla.  


Burmilla som familjens husdjur

Burmillan är ett exempel av en slumpartad korsning som ledde till en ny kattras. Rasen uppstod oplanerat och är resultatet av en korsning mellan en burma och en chinchillaperser som parade sig i England år 1981. Föreställ dig hur burmillan ser ut… Burma är en söt katt, chinchillaperser lika söt, vilket resulterar i en enormt söt burmilla. Denna ras är förtjust i människor och kan vara mjuk och tillgiven som sällskapskatt, både till vuxna och barn. Ägare beskriver rasen som lekfull och tillgiven.

Burmillans egenskaper som katt

Här är några av burmillans egenskaper som du bör vara medveten om ifall du redan har en burmilla i ditt hem eller om du planerar att äga en.

  • Burmillan behöver regelbunden skötsel för att hålla dess päls ren och fin. Att borsta katten kommer även förhindra att pälsen tovas och stimulerar kattens blodcirkulation.
  • Det finns få för rasen specifika sjukdomar jämfört med vissa andra kattraser.
  • Rasen är känd för att vara pratsam och ägare kan uppleva att katten jamar och stör under natten.
  • Burmillan behöver en måttlig mängd uppmärksamhet från sina människor. Rasen kan leka och jobba på egen hand.
  • Det är en mycket aktiv ras som älskar att spendera tid involverad i ett flertal kattaktiviteter.
  • Burmillan kan fungera bra ihop med nästan vem som helst och kan vara vänlig även mot främlingar.

Burmillans historia

Den natt år 1981 då en lila burma vid namn Bambino Lilac Faberge rymde från sitt hem och gick på en upptäcksfärd genom sitt grannskap, var natten när burmillan skapades. Burman träffade sin granne Jemari Sandquist, en hankatt av rasen chinchillaperser. Resultatet av deras möte var fyra stycken ljuvligt söta korthåriga honkatter i silver med svarta toner.

Rasen erkänns av Storbrittanniens styrande råd av Cat Fancy, Global Federation Internationale Feline, The Australian Cat Federation och The Cat Fanciers’ Association.

Burmillans temperament

Burmillan är en rar och vänlig kattras. Rasen är tillgiven, mild och delar främst karaktärsdragen hos en typisk perser. Burmillan är en nyfiken och äventyrlig ras men de tenderar att vara klumpiga. Ägare rekommenderas därför att hålla alla sina värdefulla föremål utom räckhåll för katten så att burmillan inte att misstag välter och har sönder dem.

Burmillan behåller sin lekfullhet ävensom fullvuxen katt. De trivs med sina människor men kan vara självständiga ibland.

Burmillans hälsa och hälsorelaterade problem

Generellt sett har alla kattraser en risk att drabbas av genetiska sjukdomar. Detta kan orsakas av en ärvd sjukdom från kattens föräldrar eller som ett resultat av aveln. Försäkra dig om att du känner till båda föräldrars historia och hälsa när du köper eller adopterar en kattunge. Tror inte omedelbart på en uppfödare som säger att rasen inte har några sjukdomar eller åkommor om inte detta kan bevisas.

Burmillan är i regel en hälsosam kattras, men de kan uppleva några åkommor som alla uppfödare och ägare bör vara medvetna om. Burmillan är benägen att ha allergi och kan drabbas av polycystisk njursjukdom. Rasen kan även bli överviktig precis som andra kattraser. Därför bör de ges en hälsosam och balanserad diet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar