Burmilla som huskatt

Här kommer burmillan! Rasen är ett resultat av en slumpartad korsning mellan en burma och en chinchillaperser. Båda dessa kattraser fick gemensamt döpa denna nya kattras, burmillan. Här har vi samlat det du behöver veta om denna söta kattras, och det som kan intressera dig, i synnerhet om du redan äger eller funderar på att skaffa dig en burmilla.

 

Burmilla som familjens husdjur

Burmillan är ett exempel av en slumpartad korsning som ledde till en ny kattras. Rasen uppstod oplanerat och är resultatet av en korsning mellan en burma och en chinchillaperser som parade sig i England år 1981. Föreställ dig hur burmillan ser ut… Burma är en söt katt, chinchillaperser lika söt, vilket resulterar i en enormt söt burmilla. Denna ras är förtjust i människor och kan vara mjuk och tillgiven som sällskapskatt, både till vuxna och barn. Ägare beskriver rasen som lekfull och tillgiven.

Burmillans egenskaper som katt

Här är några av burmillans egenskaper som du bör vara medveten om ifall du redan har en burmilla i ditt hem eller om du planerar att äga en.

  • Burmillan behöver regelbunden skötsel för att hålla dess päls ren och fin. Att borsta katten kommer även förhindra att pälsen tovas och stimulerar kattens blodcirkulation.
  • Det finns få för rasen specifika sjukdomar jämfört med vissa andra kattraser.
  • Rasen är känd för att vara pratsam och ägare kan uppleva att katten jamar och stör under natten.
  • Burmillan behöver en måttlig mängd uppmärksamhet från sina människor. Rasen kan leka och jobba på egen hand.
  • Det är en mycket aktiv ras som älskar att spendera tid involverad i ett flertal kattaktiviteter.
  • Burmillan kan fungera bra ihop med nästan vem som helst och kan vara vänlig även mot främlingar.

Burmillans historia

Den natt år 1981 då en lila burma vid namn Bambino Lilac Faberge rymde från sitt hem och gick på en upptäcksfärd genom sitt grannskap, var natten när burmillan skapades. Burman träffade sin granne Jemari Sandquist, en hankatt av rasen chinchillaperser. Resultatet av deras möte var fyra stycken ljuvligt söta korthåriga honkatter i silver med svarta toner.

Rasen erkänns av Storbrittanniens styrande råd av Cat Fancy, Global Federation Internationale Feline, The Australian Cat Federation och The Cat Fanciers’ Association.

Burmillans temperament

Burmillan är en rar och vänlig kattras. Rasen är tillgiven, mild och delar främst karaktärsdragen hos en typisk perser. Burmillan är en nyfiken och äventyrlig ras men de tenderar att vara klumpiga. Ägare rekommenderas därför att hålla alla sina värdefulla föremål utom räckhåll för katten så att burmillan inte att misstag välter och har sönder dem.

Burmillan behåller sin lekfullhet ävensom fullvuxen katt. De trivs med sina människor men kan vara självständiga ibland.

Burmillans hälsa och hälsorelaterade problem

Generellt sett har alla kattraser en risk att drabbas av genetiska sjukdomar. Detta kan orsakas av en ärvd sjukdom från kattens föräldrar eller som ett resultat av aveln. Försäkra dig om att du känner till båda föräldrars historia och hälsa när du köper eller adopterar en kattunge. Tror inte omedelbart på en uppfödare som säger att rasen inte har några sjukdomar eller åkommor om inte detta kan bevisas.

Burmillan är i regel en hälsosam kattras, men de kan uppleva några åkommor som alla uppfödare och ägare bör vara medvetna om. Burmillan är benägen att ha allergi och kan drabbas av polycystisk njursjukdom. Rasen kan även bli överviktig precis som andra kattraser. Därför bör de ges en hälsosam och balanserad diet.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar