Cairnterrier en av världens vänligaste hundar

Cairnterriern är en känd hundras tack vare sin sociala och människokära personlighet. Här har vi samlat det du behöver veta om cairnterriern.


Cairnterrier, en populär hundras

Cairnterriern är en av de mest populära hundarna i terriergruppen av flera anledningar. Hunden har egenskaper som älskas av många.

Några av cairnterrierns egenskaper

 • I regel delar cairnterriern egenskaper som liknar dem hos andra terrierhundar.
 • Cairnterriern älskar att skälla, gräva och jaga. I synnerhet tycker den om att jaga mindre djur.
 • Rasen är godhjärtad, intelligent och nyfiken. Hunden har även en tendens att vara självständig.
 • Cairnterriern älskar uppmärksamhet från sin familj och avskyr att lämnas ensam under längre perioder, vilket kan leda till att den blir destruktiv.

Cairnterrierns historia

Cairnterriern är en av de äldsta raserna av terrier och har ursprung i Skottland. Det är en av de äldsta arbetande hundarna i Skottland. Den utvecklades för över 200 år sen för att jaga små djur mellan rösen i Skottlands bergsområden. Den som utvecklade hunden var kapten Martin MacLeod. Ursprungligen kallades alla Skottlands terrierhundar för Scotch Terriers, tills de klassificerades i två grupper, dandle dinmornt terriers och skyeterriers, den senare är den grupp som cairnterriern placerades i. Idag kallas de andra raser som tillhörde gruppen skyeterriers för skotsk terrier och west highland white terrier.

Det var år 1912 som cairnterriern fick sitt namn som egen ras, vilket kommer från ordet cairns, som betyder de stenrös som utmärkte de antika skotska gravplatserna eller minnesplatserna. Vanligtvis är det i rösen som skadedjuren finns, vilka jagas av hunden. Samma år registrerades även cairnterriern i Kennel Club UK.

År 1913 importerades den första cairnterriern till USA av Mrs. Henry F. Price och Mrs. Byron Rodgers. Först 1917 erkänner American Kennel Club rasens klubb, Cairn Terrier Club of America, som medlem.

Cairnterrierns temperament

Cairnterriern är en vänlig, glad och pigg hund som älskar att möta nya människor. Hunden har även en tendens att bli självständig, i synnerhet om dess ägare inte tydligt visar vem som är flockens ledare. Hunden älskar att gräva, skälla, och jaga smådjur av naturen. Då cairnterriern är duktig på att skälla anses de vara goda vakthundar som också uppmärksammar sina ägare på alla besökare.

Cairnterriern är tillgiven sin familj och älskar ta del av sina ägares alla aktiviteter. Hunden fungerar väl tillsammans med barn och kommer följa dig vart du än går i huset. Hunden är även känslig och tycker inte om att blir utskälld och blir upprörd när du visar att du inte är nöjd med dess beteende.

Cairnterrierns temperament påverkas av många faktorer, så som arv, miljö, träning och socialisation. Det rekommenderas att träna hunden vid ung ålder så att den blir en väluppfostrad och balanserad vuxen hund.

Cairnterrierns hälsa och hälsorelaterade problem

Cairnterriern är i regel frisk, men rasen är benägen att drabbas av ett antal åkommor. Notera att alla cairnterriers inte uppvisar de följande åkommorna.

 • Kraniomandibulär osteopati – en ärftlig sjukdom som påverkar utvecklingen av valpens ben i huvudet, vilket gör benen oregelbundet förstorade. Vanliga symptom på denna sjukdom är svullnad i valpens käke och körtlar vilket gör det svårt för valpen att öppna munnen. Muskler som används vid tuggande rörelser krymper även.
 • Kryptorkism – ett tillstånd där en eller båda testiklar ej vandrat ner i pungen.
 • Globoidcellsleukodystrofi – kallas även Krabbes sjukdom och är en degenerativ sjukdom av hjärnans vita substans. Den påverkar även ryggmärgen.
 • Hypotyreos – en störning orsakad av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till epilepsi, håravfall, övervikt, hudproblem och slöhet.
 • Legg-Calve Perthes sjukdom – involverar höftleden så att blodtillförseln till lårbenshuvudet är begränsat och även orsakar förvittring av lårbenshuvudet.
 • Knäledsurvridning – ett vanligt problem hos små hundar där knäskålen inte hålls på plats av muskulatur och ledband.
 • Portosystemic Liver Shunt – en medfödd sjukdom där blodkärlen tillåter blod att passera levern vilket orsakar att blodet inte rengörs av levern.

Att sköta din cairnterrier är inte så komplicerat då hunden med enkelhet kan anpassa sig efter sin miljö. Hunden kräver daglig motion för 20- 30 minuter för att hålla dem fysiskt och mentalt stimulerade.

Tidig lydnadsträning behövs då rasen har en tendens att vara envis.

Att sköta din cairnterrier

Cairnterriern har en dubbel päls och kommer i flera färger som röd, brun, svart, sand och grå. De kräver en genomgående borstning en gång i veckan och ett bad minst en gång var tredje månad, eller vid behöv. Hunden behöver även få sina tänder borstade minst två till tre gånger i veckan för att ta bort plack och hundens naglar bör trimmas. Förutom detta bör öronen kontrolleras för att upptäcka tecken på infektion eller inflammation. Hunden bör också kontrolleras för tecken på irritation, rödhet, sår eller liknande.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar