Cairnterrier en av världens vänligaste hundar

Cairnterriern är en känd hundras tack vare sin sociala och människokära personlighet. Här har vi samlat det du behöver veta om cairnterriern.

Cairnterrier, en populär hundras

Cairnterriern är en av de mest populära hundarna i terriergruppen av flera anledningar. Hunden har egenskaper som älskas av många.

Några av cairnterrierns egenskaper

 • I regel delar cairnterriern egenskaper som liknar dem hos andra terrierhundar.
 • Cairnterriern älskar att skälla, gräva och jaga. I synnerhet tycker den om att jaga mindre djur.
 • Rasen är godhjärtad, intelligent och nyfiken. Hunden har även en tendens att vara självständig.
 • Cairnterriern älskar uppmärksamhet från sin familj och avskyr att lämnas ensam under längre perioder, vilket kan leda till att den blir destruktiv.

Cairnterrierns historia

Cairnterriern är en av de äldsta raserna av terrier och har ursprung i Skottland. Det är en av de äldsta arbetande hundarna i Skottland. Den utvecklades för över 200 år sen för att jaga små djur mellan rösen i Skottlands bergsområden. Den som utvecklade hunden var kapten Martin MacLeod. Ursprungligen kallades alla Skottlands terrierhundar för Scotch Terriers, tills de klassificerades i två grupper, dandle dinmornt terriers och skyeterriers, den senare är den grupp som cairnterriern placerades i. Idag kallas de andra raser som tillhörde gruppen skyeterriers för skotsk terrier och west highland white terrier.

Det var år 1912 som cairnterriern fick sitt namn som egen ras, vilket kommer från ordet cairns, som betyder de stenrös som utmärkte de antika skotska gravplatserna eller minnesplatserna. Vanligtvis är det i rösen som skadedjuren finns, vilka jagas av hunden. Samma år registrerades även cairnterriern i Kennel Club UK.

År 1913 importerades den första cairnterriern till USA av Mrs. Henry F. Price och Mrs. Byron Rodgers. Först 1917 erkänner American Kennel Club rasens klubb, Cairn Terrier Club of America, som medlem.

Cairnterrierns temperament

Cairnterriern är en vänlig, glad och pigg hund som älskar att möta nya människor. Hunden har även en tendens att bli självständig, i synnerhet om dess ägare inte tydligt visar vem som är flockens ledare. Hunden älskar att gräva, skälla, och jaga smådjur av naturen. Då cairnterriern är duktig på att skälla anses de vara goda vakthundar som också uppmärksammar sina ägare på alla besökare.

Cairnterriern är tillgiven sin familj och älskar ta del av sina ägares alla aktiviteter. Hunden fungerar väl tillsammans med barn och kommer följa dig vart du än går i huset. Hunden är även känslig och tycker inte om att blir utskälld och blir upprörd när du visar att du inte är nöjd med dess beteende.

Cairnterrierns temperament påverkas av många faktorer, så som arv, miljö, träning och socialisation. Det rekommenderas att träna hunden vid ung ålder så att den blir en väluppfostrad och balanserad vuxen hund.

Cairnterrierns hälsa och hälsorelaterade problem

Cairnterriern är i regel frisk, men rasen är benägen att drabbas av ett antal åkommor. Notera att alla cairnterriers inte uppvisar de följande åkommorna.

 • Kraniomandibulär osteopati – en ärftlig sjukdom som påverkar utvecklingen av valpens ben i huvudet, vilket gör benen oregelbundet förstorade. Vanliga symptom på denna sjukdom är svullnad i valpens käke och körtlar vilket gör det svårt för valpen att öppna munnen. Muskler som används vid tuggande rörelser krymper även.
 • Kryptorkism – ett tillstånd där en eller båda testiklar ej vandrat ner i pungen.
 • Globoidcellsleukodystrofi – kallas även Krabbes sjukdom och är en degenerativ sjukdom av hjärnans vita substans. Den påverkar även ryggmärgen.
 • Hypotyreos – en störning orsakad av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till epilepsi, håravfall, övervikt, hudproblem och slöhet.
 • Legg-Calve Perthes sjukdom – involverar höftleden så att blodtillförseln till lårbenshuvudet är begränsat och även orsakar förvittring av lårbenshuvudet.
 • Knäledsurvridning – ett vanligt problem hos små hundar där knäskålen inte hålls på plats av muskulatur och ledband.
 • Portosystemic Liver Shunt – en medfödd sjukdom där blodkärlen tillåter blod att passera levern vilket orsakar att blodet inte rengörs av levern.

Att sköta din cairnterrier är inte så komplicerat då hunden med enkelhet kan anpassa sig efter sin miljö. Hunden kräver daglig motion för 20- 30 minuter för att hålla dem fysiskt och mentalt stimulerade.

Tidig lydnadsträning behövs då rasen har en tendens att vara envis.

Att sköta din cairnterrier

Cairnterriern har en dubbel päls och kommer i flera färger som röd, brun, svart, sand och grå. De kräver en genomgående borstning en gång i veckan och ett bad minst en gång var tredje månad, eller vid behöv. Hunden behöver även få sina tänder borstade minst två till tre gånger i veckan för att ta bort plack och hundens naglar bör trimmas. Förutom detta bör öronen kontrolleras för att upptäcka tecken på infektion eller inflammation. Hunden bör också kontrolleras för tecken på irritation, rödhet, sår eller liknande.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar