Camarguehäst är en uråldrig hästras

Camarguehästen är en uråldrig hästras som härstammar från området Camargue i södra Frankrike. Det exakta ursprunget för rasen, samt dess historia är ännu inte upptäckt, men man vet att hästen tillhör en av de äldsta raserna i världen. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om camarguehästen.

 

Camarguehäst en uthållig och smidig häst

Camarguehästen anses vara en av de äldsta raserna av hästar i världen. Hästarna har levt i det vilda i tusentals år och har överlevt det tuffa klimatet i Camargues våtmarker och träsk. De har naturligt utvecklat den uthållighet och smidighet som gör dem populära idag. Camarguehästen var den häst som traditionellt användes av Camargues ”cowboys” och de använde dem för att valla de svarta camarguetjurarna som användes vid tjurfäktning i södra Frankrike.

Några av camarguehästens egenskaper

Här är några av camarguehästens särdrag som du kommer att älska:

  • Hästen anses vara varmblodig och har de kombinerade egenskaperna av en varmblodig häst då den är snabb och smidig, och det milda temperamentet hos en kallblodig häst. De är utmärkta för ägare med viss erfarenhet och för olympiska sportevenemang så som dressyr.
  • Rasens anses vara hälsosam då det inte finns några för rasen specifika åkommor.
  • Camarguehästen är ett mångsidigt djur då de kan utföra en mängd uppgifter och aktiviteter så som dressyr, distansritt, fritidsridning och vissa arbeten.

Camarguehästens historia

Undersökningar har visat att camarguehästen är ättling till den uråldriga solutre-hästen som jagades under den paleolitiska tiden. Hästen imponerade på de keltiska och romerska inkräktare som anlände till den iberiska halvön. Rasens ursprung är nära besläktat med de iberiska hästarna och i synnerhet hästarna från den norra delen av halvön.

Forskare tror att den spanska jacahästen var en korsning mellan den keltiska ponnyn och camarguehästen. De förbättrades så småningom genom korsningar med hästar från norra Europa och hästar från de södra delarna av iberiska halvön.

Camarguehästens gener kan ha kommit att påverka Amerika då jacahästen togs till de nya landet tack vare sin uthållighet. Chilenska hästar och criollon har några av de egenskaperna som kan ses hos camarguehästen. Det är även känt att camarguehästen användes vid konstruktionen av Suezkanalen på 1860-talet.

För att bevara rasens standard och renhet etablerade den franska regeringen rasens standard år 1976. År 1978 grundade de en stambok.

Historiskt sett är camarguehästen den traditionella hästen för väktaren. Hästen används vid hantering av boskap, i synnerhet vid vallning av camargueboskap. Hästen har även deltagit i camargue-equitation, abrivado (en traditionell aktivitet), course camarguaise, och andra väktarspel.

Camarguehästens karaktärsdrag

Camarguehästens färg är alltid grå. De har svart skinn under vitt hår när de når vuxen ålder. Fölen föds med en pälsfärg som är svart eller mörkt brun, men i och med att de mognar till vuxna hästar blir deras päls gradvis mer vit, och blir slutligen helt vit.

Hästen är liten med en genomsnittlig mankhöjd mellan 135 och 150 cm och en genomsnittlig vikt mellan 350 och 500 kg. Trots hästens storlek är de starka nog att kunna bära två vuxna på samma gång. Hästen har en kort hals, djupt bröst, kompakt kropp, väl sammanfogade och starka lemmar, och en tjock man och svans.

Det har även observerats att camarguehästens huvud har många likheter med det hos berberhästen. Huvudet är tungt, fyrkantigt, och uttrycksfullt. Ögonen sitter brett isär, pannan är platt och käkbenen tydliga. De har även små och korta öron. Bröstet är djupt och brett och de har starka och muskulösa bogar. Hästens rygg är av medellängd och är stark och något sluttande kors. Bakdelen är ordentligt muskulös och svansen är tjock och lågt sittande. Camarguehästens ben är långa, proportionerliga, starka och tåliga, med stora knän och hasar. Hovarna är hårda med sulor som är stora och breda.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar