Camarguehäst är en uråldrig hästras

Camarguehästen är en uråldrig hästras som härstammar från området Camargue i södra Frankrike. Det exakta ursprunget för rasen, samt dess historia är ännu inte upptäckt, men man vet att hästen tillhör en av de äldsta raserna i världen. Här har vi samlat det du behöver och vill veta om camarguehästen.  


Camarguehäst en uthållig och smidig häst

Camarguehästen anses vara en av de äldsta raserna av hästar i världen. Hästarna har levt i det vilda i tusentals år och har överlevt det tuffa klimatet i Camargues våtmarker och träsk. De har naturligt utvecklat den uthållighet och smidighet som gör dem populära idag. Camarguehästen var den häst som traditionellt användes av Camargues ”cowboys” och de använde dem för att valla de svarta camarguetjurarna som användes vid tjurfäktning i södra Frankrike.

Några av camarguehästens egenskaper

Här är några av camarguehästens särdrag som du kommer att älska:

  • Hästen anses vara varmblodig och har de kombinerade egenskaperna av en varmblodig häst då den är snabb och smidig, och det milda temperamentet hos en kallblodig häst. De är utmärkta för ägare med viss erfarenhet och för olympiska sportevenemang så som dressyr.
  • Rasens anses vara hälsosam då det inte finns några för rasen specifika åkommor.
  • Camarguehästen är ett mångsidigt djur då de kan utföra en mängd uppgifter och aktiviteter så som dressyr, distansritt, fritidsridning och vissa arbeten.

Camarguehästens historia

Undersökningar har visat att camarguehästen är ättling till den uråldriga solutre-hästen som jagades under den paleolitiska tiden. Hästen imponerade på de keltiska och romerska inkräktare som anlände till den iberiska halvön. Rasens ursprung är nära besläktat med de iberiska hästarna och i synnerhet hästarna från den norra delen av halvön.

Forskare tror att den spanska jacahästen var en korsning mellan den keltiska ponnyn och camarguehästen. De förbättrades så småningom genom korsningar med hästar från norra Europa och hästar från de södra delarna av iberiska halvön.

Camarguehästens gener kan ha kommit att påverka Amerika då jacahästen togs till de nya landet tack vare sin uthållighet. Chilenska hästar och criollon har några av de egenskaperna som kan ses hos camarguehästen. Det är även känt att camarguehästen användes vid konstruktionen av Suezkanalen på 1860-talet.

För att bevara rasens standard och renhet etablerade den franska regeringen rasens standard år 1976. År 1978 grundade de en stambok.

Historiskt sett är camarguehästen den traditionella hästen för väktaren. Hästen används vid hantering av boskap, i synnerhet vid vallning av camargueboskap. Hästen har även deltagit i camargue-equitation, abrivado (en traditionell aktivitet), course camarguaise, och andra väktarspel.

Camarguehästens karaktärsdrag

Camarguehästens färg är alltid grå. De har svart skinn under vitt hår när de når vuxen ålder. Fölen föds med en pälsfärg som är svart eller mörkt brun, men i och med att de mognar till vuxna hästar blir deras päls gradvis mer vit, och blir slutligen helt vit.

Hästen är liten med en genomsnittlig mankhöjd mellan 135 och 150 cm och en genomsnittlig vikt mellan 350 och 500 kg. Trots hästens storlek är de starka nog att kunna bära två vuxna på samma gång. Hästen har en kort hals, djupt bröst, kompakt kropp, väl sammanfogade och starka lemmar, och en tjock man och svans.

Det har även observerats att camarguehästens huvud har många likheter med det hos berberhästen. Huvudet är tungt, fyrkantigt, och uttrycksfullt. Ögonen sitter brett isär, pannan är platt och käkbenen tydliga. De har även små och korta öron. Bröstet är djupt och brett och de har starka och muskulösa bogar. Hästens rygg är av medellängd och är stark och något sluttande kors. Bakdelen är ordentligt muskulös och svansen är tjock och lågt sittande. Camarguehästens ben är långa, proportionerliga, starka och tåliga, med stora knän och hasar. Hovarna är hårda med sulor som är stora och breda.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar