Carolina marsh tacky är en ovanlig hästras

South Carolinas stolthet, carolina marsh tacky, är en robust häst som räknas som en utrotningshotad ras.


Några av carolina marsh tackys egenskaper

Dessa är några av carolina marsh tackys särdrag som kommer intressera dig:

  • Carolina marsh tacky anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare och uppfödare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Hästen är av en mångsidig ras som kan utföra ett flertal uppgifter och aktiviteter såsom distansritt, fritidsridning, jakt och olika sorters arbeten.

Carolina marsh tackys ursprung och utveckling

Under den amerikanska revolutionen användes carolina marsh tacky ofta för att ta sig genom träsk. Hästen gav de amerikanska styrkorna övertaget då de brittiska hästarna var tyngre och inte klarade att med enkelhet ta sig fram genom träsken och mossarna. Efter revolutionen användes carolina marsh tacky till arbete inom jordbruk, i synnerhet av gullah-samhället. Hästen användes även under andra världskriget vid patrullering av stränder och vid spaning efter fiendens styrkor.

Carolina Marsh Tacky Association grundades år 2007 med syftet att bevara och främja rasen carolina marsh tacky.

Carolina marsh tackys karaktärsdrag

Carolina marsh tacky är vanligtvis mellan 132 och 152 cm hög. Pälsen kommer i flera färger vilka inkluderar black, konstantskimmel, fux och svart. Huvudet är platt och något konkavt. Pannan är bred och ögonen sitter brett isär. Jämfört med andra raser har carolina marsh tacky en mindre nacke som sitter lågt på bringan. Bringan är smal och djup och bogarna är långa och vinklade. Benen är långa och muskulösa.

Rasen är känd för sin goda uthållighet och förmåga att arbeta i vatten och träsk utan några tvivel. De är robusta, säkra på foten, smarta och har förmågan att överleva i ett flertal miljöförhållanden längst kuststräckor.

Dessa egenskaper hos carolina marsh tacky gör rasen passande för små barn samt för ägare och ryttare med måttlig erfarenhet. Idag används hästen vid distansritt samt för att hjälpa människor vid jakt och vallning av boskap.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar