Chartreux är en ovanlig kattras

Chartreux är en av de mest ovanliga kattraserna i världen. Rasen härstammar ursprungligen från Frankrike och kännetecknas av sin stora och muskulösa kropp. Katten har utmärkande drag som dess blå, vattenavstötande päls. Bönder anser att den är en utmärkt jägare. Här har vi samlat det du behöver veta om chartreuxen.  


Chartreux som familjekatt

Chartreux är en mycket tillgiven kattras. Därför bör du alltid vara beredd på att katten kommer vilja sitta i ditt knä så snart du sätter dig ner. Den har en tendens att följa efter dig var du än går i huset. Det är en vänlig kattras som vanligtvis kommer väl överens med alla, inklusive barn och andra djur. Chartreux är en tystlåten kattras, men bli inte lurad av dess tystnad. Rasen är en riktigt utbrytarartist och kommer alltid finna ett sätt att rymma om det är det katten vill.

Några av chartreuxens egenskaper

Här är några av chartreuxens egenskaper som kan intressera dig, i synnerhet om du är en ägare eller enblivande ägare av katten.

  • Chartreux kräver regelbunden skötsel för att hålla pälsen ren och hälsosam. Borstning förhindrar att pälsen tovas och stimulerar även kattens blodcirkulation.
  • Katten fäller ofta. Att borsta chartreuxen regelbundet gör att tovor i pälsen kan undvikas och minskar risken för hårbollar, då löst hår borstas bort.
  • Rasen är i regel hälsosam och har inte många sjukdomar jämfört med vissa andra kattraser, vilket gör att du möjligtvis kan spara pengar genom att slippa utgifter för långsiktig sjukvård.
  • De är kända för att vara tystlåtna. Ägare behöver inte oroa sig för överdrivet jamande på natten.
  • Chartreux kräver måttligt med uppmärksamhet och kan leka och jobba på egen hand ibland.
  • Chartreux är något aktiv, vilket gör att de behöver regelbunden motion för att förhindra att de blir överviktiga.
  • De kommer väl överens med vuxna och barn och kan vara tillgivna mot dem.

Chartreux historia

Rasen introducerades till allmänheten år 1931 när katten visades på en utställning i Europa. Rasen importerades sedan till USA år 1970 och 1987 erkändes rasen officiellt av Cat Fanciers Association.

Chartreux temperament

Chartreux är känd för att vara tystlåten och vänlig. Rasen njuter av att mysa i sin ägares knä när ägaren ser på tv eller dricker en kopp kaffe. Katten tenderar även att följa efter dig var du än går i huset. Det är på detta sätt de visar sin lojala natur mot sina människor. Chartreux kommer alltid att underhålla sina ägare genom att leka med dem och visa dem sina akrobatiska färdigheter.

De är intelligenta och lekfulla så det är bäst att hålla dem upptagna genom att ge dem interaktiva leksaker för att stimulera dem fysiskt och mentalt. Men glöm aldrig att ge dem belöningar för deras prestationer.

Chartreux hälsa och hälsorelaterade frågor

Chartreuxen är i regel en hälsosam kattras, men precis som vilken annan kattras som helst kan de drabbas av vissa åkommor. Ägare och uppfödare bör vara medvetna om och förstå dessa åkommor så att de kan förhindra, behandla eller bota dem skulle det behövas. Chartreux är benägen att få polycystisk njursjukdom och struvitsten i urinvägarna.

När du ska köpa eller adoptera en kattunge, kom ihåg att fråga uppfödaren om bevis på kattens hälsa.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar