Chincoteagueponny är ett socialt och vänligt djur

Chincoteagueponny, även känd som assateagueponny, är en amerikans hästras. Rasen blev känd genom en serie från 1947 av Marguerite Henry, vid benämning Misty of Chincoteague. Rasen kallas ofta för en ponny på grund av sitt lilla format vilket är ett resultat av deras tuffa livsmiljö på Assateague-öarna i Virginia och Maryland i USA. Här har vi samlat det du behöver veta om chincoteagueponnyn.  

 

Chincoteagueponnyn

Chincoteagueponnyn är en ras av ponny som levde vilt på Assateague-öarna i Virginia och Maryland i USA. Rasen blev känd genom en serie av böcker från 1947 kallade Misty of Chincoteague, vilka skrevs av Marguerite Henry. Rasens lilla format och vissa fysiska egenskaper gjorde att den blev benämnd som ponny. I det vilda lever rasen på mycket fattig föda så som träskplantor och grenar. Rasens fysiska egenskaper har utvecklats och påverkats av den hårda levnadsmiljön på Assateague-öarna.

Några av chincoteagueponnyns egenskaper

Här är några av chincoteagueponnyns särdrag

  • Hästentusiaster anser att rasen är hälsosam då det inte finns några för rasen specifika, kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över chincoteagueponnyn regelbundet för att bibehålla hästens hälsa.
  • Chincoteagueponnyn passar för och används ofta vid aktiviteter som fritidsridning och jakt.

Chincoteagueponnyns historia

Chincoteagueponnyns existens dokumenterades redan år 1631. 1639 uppmuntrades importen av ponnyer till kolonin av de lokala myndigheterna. Men antalet djur blev en börda för den lokala miljön varför chincoteagueponnyn blev beskattad och ägare blev tvungna att hägna in sina hästar under sensommaren och den tidiga hösten. Införskaffandet av skatter på djuren tvingade ägare att förflytta sina hästar till närliggande öar för att undvika skatter och inhägnader.

År 1671 förbjöd de lokala myndigheterna införseln av djuren under tre års tid. Hästar som inte var önskvärda tvingades leva i det vilda, i öns kärr där flocken betade.

Flocken i området i Maryland sköts av National Park Services, medan flocken i Virginia översågs och sköttes av Chincoteague Volunteer Fire Company. Flockens betande i Chincoteague National Wildlife Refuge tilläts av de lokala myndigheterna.

Varje år under den sista veckan i juli samlas alla ponnys för den populära simturen till Chincoteague för Pony Penning Carnival. de unga och starka hästarna auktionerades och vinsten användes för skötsel av flocken. Denna sorts aktivitet håller populationens antal under kontroll och förbättrar samtidigt djurens livskvalitet.

Chincoteagueponnyns karaktärsdrag

Chincoteagueponnyn beskrivs som en kort och satt ponny med korta och smala ben. Huvudet är litet och har ett elegant utseende. Ögonen är små och sitter brett isär. Ponnyn har också starka fötter och leder. En av de utmärkande dragen hos rasen är dess stora och runda magar. Detta på grund av att ponnyn dricker dubbelt så mycket som andra hästar plus deras diet som främst består av gräs från kärr som är rika på salt. Förutom detta har chincoteagueponnyn också en tjock man och svans, samt starka hovar och ett lätt hovskägg.

Pälsen hos chincoteagueponnyn kommer i fux, brun, gulvit, grå, svart och palomino.

Ponnyn är självständig, troligtvis på grund av djurets historia. När den väl har tämjts kan ponnyn vara vänlig mot alla.

Man tror att rasens utseende idag utvecklats av de tuffa förhållanden vad gäller miljö och föda på ön där ponnyn lever.

Ägare behöver inte oroa sig särskilt mycket över djurets hälsa då den anses vara av en frisk ras. Regelbundna besök av veterinären för att bibehålla djurets hälsa bör räcka.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar