Chincoteagueponny är ett socialt och vänligt djur

Chincoteagueponny, även känd som assateagueponny, är en amerikans hästras. Rasen blev känd genom en serie från 1947 av Marguerite Henry, vid benämning Misty of Chincoteague. Rasen kallas ofta för en ponny på grund av sitt lilla format vilket är ett resultat av deras tuffa livsmiljö på Assateague-öarna i Virginia och Maryland i USA. Här har vi samlat det du behöver veta om chincoteagueponnyn.    


Chincoteagueponnyn

Chincoteagueponnyn är en ras av ponny som levde vilt på Assateague-öarna i Virginia och Maryland i USA. Rasen blev känd genom en serie av böcker från 1947 kallade Misty of Chincoteague, vilka skrevs av Marguerite Henry. Rasens lilla format och vissa fysiska egenskaper gjorde att den blev benämnd som ponny. I det vilda lever rasen på mycket fattig föda så som träskplantor och grenar. Rasens fysiska egenskaper har utvecklats och påverkats av den hårda levnadsmiljön på Assateague-öarna.

Några av chincoteagueponnyns egenskaper

Här är några av chincoteagueponnyns särdrag

  • Hästentusiaster anser att rasen är hälsosam då det inte finns några för rasen specifika, kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över chincoteagueponnyn regelbundet för att bibehålla hästens hälsa.
  • Chincoteagueponnyn passar för och används ofta vid aktiviteter som fritidsridning och jakt.

Chincoteagueponnyns historia

Chincoteagueponnyns existens dokumenterades redan år 1631. 1639 uppmuntrades importen av ponnyer till kolonin av de lokala myndigheterna. Men antalet djur blev en börda för den lokala miljön varför chincoteagueponnyn blev beskattad och ägare blev tvungna att hägna in sina hästar under sensommaren och den tidiga hösten. Införskaffandet av skatter på djuren tvingade ägare att förflytta sina hästar till närliggande öar för att undvika skatter och inhägnader.

År 1671 förbjöd de lokala myndigheterna införseln av djuren under tre års tid. Hästar som inte var önskvärda tvingades leva i det vilda, i öns kärr där flocken betade.

Flocken i området i Maryland sköts av National Park Services, medan flocken i Virginia översågs och sköttes av Chincoteague Volunteer Fire Company. Flockens betande i Chincoteague National Wildlife Refuge tilläts av de lokala myndigheterna.

Varje år under den sista veckan i juli samlas alla ponnys för den populära simturen till Chincoteague för Pony Penning Carnival. de unga och starka hästarna auktionerades och vinsten användes för skötsel av flocken. Denna sorts aktivitet håller populationens antal under kontroll och förbättrar samtidigt djurens livskvalitet.

Chincoteagueponnyns karaktärsdrag

Chincoteagueponnyn beskrivs som en kort och satt ponny med korta och smala ben. Huvudet är litet och har ett elegant utseende. Ögonen är små och sitter brett isär. Ponnyn har också starka fötter och leder. En av de utmärkande dragen hos rasen är dess stora och runda magar. Detta på grund av att ponnyn dricker dubbelt så mycket som andra hästar plus deras diet som främst består av gräs från kärr som är rika på salt. Förutom detta har chincoteagueponnyn också en tjock man och svans, samt starka hovar och ett lätt hovskägg.

Pälsen hos chincoteagueponnyn kommer i fux, brun, gulvit, grå, svart och palomino.

Ponnyn är självständig, troligtvis på grund av djurets historia. När den väl har tämjts kan ponnyn vara vänlig mot alla.

Man tror att rasens utseende idag utvecklats av de tuffa förhållanden vad gäller miljö och föda på ön där ponnyn lever.

Ägare behöver inte oroa sig särskilt mycket över djurets hälsa då den anses vara av en frisk ras. Regelbundna besök av veterinären för att bibehålla djurets hälsa bör räcka.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar