Cleveland bay är en populär körhäst

Cleveland bay är en av de äldsta hästraserna från England och är en populär körhäst. Hästen är muskulös och stark med korta ben. Hästen har varit den brittiska kungliga familjens favorit i alla tider och det är fortfarande vanligt att se kungligheternas vagnarna dras utav rasen. Här har vi samlat det du behöver veta om cleveland bay.  


Cleveland bay historia

Cleveland Bay är en hästras som härstammar från i England. Hästen anses vara stark med en välmusklad kropp och ben som är starka men korta. Cleveland Bay är den äldsta hästen som utvecklats i England. Det har fastställts att förfäderna av rasen utvecklades under medeltiden för att användas som packhästar.

Cleveland bays egenskaper som häst

Här är några av cleveland bays särdrag

  • Cleveland bay är ett exempel på en varmblodig häst som har både egenskaperna hos en varmblodig och en kallblodig häst. Detta resulterar i en häst som är snabb och smidig samt har ett milt temperament.
  • Hästentusiaster anser att rasen är hälsosam då det inte finns några för rasen kända, specifika sjukdomar.
  • Rasen är känd för att kunna utföra ett flertal uppgifter och aktiviteter väl, såsom dressyr, fritidsridning, jakt, arbete och annat.

Cleveland bays historia

Cleveland bays ursprung kan spåras tillbaka till medeltiden då hästen användes som packhäst. Det är därför hästen bär smeknamnet ”Chapman horse”. Dessa hästar korsades så småningom med den andalusiska hästen och berberhästen så väl som arabiskt fullblod och engelskt fullblod. Resultatet av aveln är cleveland bay som vi känner den idag.

Cleveland bay är den äldsta hästrasen i England. Rasen utvecklades i de norra delarna av England och användes till jordbruk och som droskhäst. År 1883 grundade Cleveland Bay Society den första stamboken som publicerades 1884. Antalet individer av rasen cleveland bay minskade på grund av de två världskrigen. Uppfödare gjorde gemensamma insatser för att rädda rasen.

Cleveland bays karaktärsdrag

Cleveland bay är runt 163 till 168 cm i mankhöjd. Rasen kommer i färgen bay, alltså brun, så som namnet avslöjar och vissa har vit stjärna i pannan. Hästen har ett stort huvud med ett konvext ansikte, långt stark hals, sluttande bogar och lång kropp med stark bakdel. Dessa egenskaper gör hästen till en duktig hoppare som har mycket uthållighet.

Cleveland bay är känd för att vara intelligent, lugn och förnuftig. Dessa egenskaper gör hästen duktig vid flera aktiviteter, vilket älskas av många hästentusiaster och uppfödare. Rasen är en populär körhäst, i synnerhet i England där de var kända för att dra droskor. Rasen är den föredragna av den brittiska kungliga familjen under senaste århundradena.

Idag används hästen för att dra vagnar i kungliga processioner. Hästen används även för att utveckla och förbättra flera andra raser av varmblodiga hästar och körhästar. De används vid flera olika jordbruksarbetaren, som körhäst och arbete i sadel. Idag är hästen populär vid rävjakt och shower i hoppning.

Idag anses denna häst vara av en ovanlig ras, och är på gränsen till utrotning. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar