Cleveland bay är en populär körhäst

Cleveland bay är en av de äldsta hästraserna från England och är en populär körhäst. Hästen är muskulös och stark med korta ben. Hästen har varit den brittiska kungliga familjens favorit i alla tider och det är fortfarande vanligt att se kungligheternas vagnarna dras utav rasen. Här har vi samlat det du behöver veta om cleveland bay.

 

Cleveland bay historia

Cleveland Bay är en hästras som härstammar från i England. Hästen anses vara stark med en välmusklad kropp och ben som är starka men korta. Cleveland Bay är den äldsta hästen som utvecklats i England. Det har fastställts att förfäderna av rasen utvecklades under medeltiden för att användas som packhästar.

Cleveland bays egenskaper som häst

Här är några av cleveland bays särdrag

  • Cleveland bay är ett exempel på en varmblodig häst som har både egenskaperna hos en varmblodig och en kallblodig häst. Detta resulterar i en häst som är snabb och smidig samt har ett milt temperament.
  • Hästentusiaster anser att rasen är hälsosam då det inte finns några för rasen kända, specifika sjukdomar.
  • Rasen är känd för att kunna utföra ett flertal uppgifter och aktiviteter väl, såsom dressyr, fritidsridning, jakt, arbete och annat.

Cleveland bays historia

Cleveland bays ursprung kan spåras tillbaka till medeltiden då hästen användes som packhäst. Det är därför hästen bär smeknamnet ”Chapman horse”. Dessa hästar korsades så småningom med den andalusiska hästen och berberhästen så väl som arabiskt fullblod och engelskt fullblod. Resultatet av aveln är cleveland bay som vi känner den idag.

Cleveland bay är den äldsta hästrasen i England. Rasen utvecklades i de norra delarna av England och användes till jordbruk och som droskhäst. År 1883 grundade Cleveland Bay Society den första stamboken som publicerades 1884. Antalet individer av rasen cleveland bay minskade på grund av de två världskrigen. Uppfödare gjorde gemensamma insatser för att rädda rasen.

Cleveland bays karaktärsdrag

Cleveland bay är runt 163 till 168 cm i mankhöjd. Rasen kommer i färgen bay, alltså brun, så som namnet avslöjar och vissa har vit stjärna i pannan. Hästen har ett stort huvud med ett konvext ansikte, långt stark hals, sluttande bogar och lång kropp med stark bakdel. Dessa egenskaper gör hästen till en duktig hoppare som har mycket uthållighet.

Cleveland bay är känd för att vara intelligent, lugn och förnuftig. Dessa egenskaper gör hästen duktig vid flera aktiviteter, vilket älskas av många hästentusiaster och uppfödare. Rasen är en populär körhäst, i synnerhet i England där de var kända för att dra droskor. Rasen är den föredragna av den brittiska kungliga familjen under senaste århundradena.

Idag används hästen för att dra vagnar i kungliga processioner. Hästen används även för att utveckla och förbättra flera andra raser av varmblodiga hästar och körhästar. De används vid flera olika jordbruksarbetaren, som körhäst och arbete i sadel. Idag är hästen populär vid rävjakt och shower i hoppning.

Idag anses denna häst vara av en ovanlig ras, och är på gränsen till utrotning. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar