Clydesdale är en populär häst

Clydesdale har blivit känd genom att den är maskot för ölet av märket Budweiser. Hästens utmärkande drag är dess vita hovskägg och solida resning. Dessa egenskaper hos hästen får rasen att se klok och ståtlig ut. Här har vi samlat det som du behöver veta om clydesdale.  


Clydesdalehästen

Men ursprung i Clydesdale, Skottland, har clydesdalehästen blivit en populär körhäst som härstammar från boskapshästarna. Det är en hög hästras som ofta ses i brun färg. De vita tecken som hästen har är orsakade av sabinogener.

Clydesdale användes ursprungligen inom jordbruket och har samma användningsområde idag. Det finns även clydesdalehästar såsom budweiser clydesdale som användes som trumhästar av det brittiska kavalleriet.

Clydesdales egenskaper

Här är några av de egenskaper hos clydesdalehästen som du kommer älska:

  • Clydesdale är en kallblodig häst. De är kända för att ha en vänlig disposition och är större än andra raser av varmblodiga hästar. Hästen har en medgörlig och vänlig attityd vilket gör dem passande för oerfarna ägare.
  • Hästen är känd för att vara hälsosam och det finns inga för rasen kända, specifika hälsoåkommor.
  • Hästens temperament gör rasen passande för ett flertal uppgifter och aktiviteter såsom fritidsridning och annat arbete.

Clydesdales historia

Clydesdale hästar användes som krigshästar men  nuförtiden är rasen populär som en kommersiell hästar. Hästen blev känd för omvälrden sedan den presenteras i reklam för ett av det populära ölmärkena, Budweiser. Man tror att rasen har funnits i över 300 år. Det har noterats att hästen var väl använd i jordbruket och att dra tunga laster på landsbygden, industrien och stadsområdet. På 1960-talet sågs hästen fortfarande dra vagnar av mjölk, grönsaker och som reklammaskot för Anheuser-Busch Brewing Company. Fram till idag är rasen fortfarande företagets maskot.

Antalet individer av rasen minskade drastiskt och rasen blev listad som en art hotad av utrotning år 1975. Hästens popularitet gjorde att den kunde återhämta sig och idag beräknas det att det finns över 5000 individer av rasen och att runt 600 föl föds varje år.

I och med utvecklingen av jordbruksmaskiner har clydesdalehästen blivit utbytt mot maskiner inom jordbruket, förutom av traditionella bönder som ännu föredrar användningen av hästen, och för dem som kämpar för att bevara miljön.

Clydesdales kännetecken

Clydesdale är känd för sin storlek. Hästen är över 180 cm hög och det långa håret ovan ankeln är ett av dig utmärkande dragen hos rasen. Det tjocka hovskägget var viktigt för hästens överlevnaden i det kalla klimatet i Skottland. Hästens ögon ger ett intryck av att hästen är intelligent. Den har även ett stort huvud med små öron, djupt bröst och kraftig benstruktur i bogarna. Den väger runt 900 kg och har hög manke. Hästen är även känd för sin elegans. Hästen utstrålar alltid en positiv attityd då den lyfter hoven från marken innan den fortsätter sin långa gång. Pälsens färg kommer i ett flertal toner av brunt, fux och svart. Vanligtvis har hästen en vit mage och vitt hovskägg. Hästens nos har vanligtvis svarta fläckar runt hakan och läpparna och ansiktet är täckt av en vit mask.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar