Clydesdale är en populär häst

Clydesdale har blivit känd genom att den är maskot för ölet av märket Budweiser. Hästens utmärkande drag är dess vita hovskägg och solida resning. Dessa egenskaper hos hästen får rasen att se klok och ståtlig ut. Här har vi samlat det som du behöver veta om clydesdale.

 

Clydesdalehästen

Men ursprung i Clydesdale, Skottland, har clydesdalehästen blivit en populär körhäst som härstammar från boskapshästarna. Det är en hög hästras som ofta ses i brun färg. De vita tecken som hästen har är orsakade av sabinogener.

Clydesdale användes ursprungligen inom jordbruket och har samma användningsområde idag. Det finns även clydesdalehästar såsom budweiser clydesdale som användes som trumhästar av det brittiska kavalleriet.

Clydesdales egenskaper

Här är några av de egenskaper hos clydesdalehästen som du kommer älska:

  • Clydesdale är en kallblodig häst. De är kända för att ha en vänlig disposition och är större än andra raser av varmblodiga hästar. Hästen har en medgörlig och vänlig attityd vilket gör dem passande för oerfarna ägare.
  • Hästen är känd för att vara hälsosam och det finns inga för rasen kända, specifika hälsoåkommor.
  • Hästens temperament gör rasen passande för ett flertal uppgifter och aktiviteter såsom fritidsridning och annat arbete.

Clydesdales historia

Clydesdale hästar användes som krigshästar men  nuförtiden är rasen populär som en kommersiell hästar. Hästen blev känd för omvälrden sedan den presenteras i reklam för ett av det populära ölmärkena, Budweiser. Man tror att rasen har funnits i över 300 år. Det har noterats att hästen var väl använd i jordbruket och att dra tunga laster på landsbygden, industrien och stadsområdet. På 1960-talet sågs hästen fortfarande dra vagnar av mjölk, grönsaker och som reklammaskot för Anheuser-Busch Brewing Company. Fram till idag är rasen fortfarande företagets maskot.

Antalet individer av rasen minskade drastiskt och rasen blev listad som en art hotad av utrotning år 1975. Hästens popularitet gjorde att den kunde återhämta sig och idag beräknas det att det finns över 5000 individer av rasen och att runt 600 föl föds varje år.

I och med utvecklingen av jordbruksmaskiner har clydesdalehästen blivit utbytt mot maskiner inom jordbruket, förutom av traditionella bönder som ännu föredrar användningen av hästen, och för dem som kämpar för att bevara miljön.

Clydesdales kännetecken

Clydesdale är känd för sin storlek. Hästen är över 180 cm hög och det långa håret ovan ankeln är ett av dig utmärkande dragen hos rasen. Det tjocka hovskägget var viktigt för hästens överlevnaden i det kalla klimatet i Skottland. Hästens ögon ger ett intryck av att hästen är intelligent. Den har även ett stort huvud med små öron, djupt bröst och kraftig benstruktur i bogarna. Den väger runt 900 kg och har hög manke. Hästen är även känd för sin elegans. Hästen utstrålar alltid en positiv attityd då den lyfter hoven från marken innan den fortsätter sin långa gång. Pälsens färg kommer i ett flertal toner av brunt, fux och svart. Vanligtvis har hästen en vit mage och vitt hovskägg. Hästens nos har vanligtvis svarta fläckar runt hakan och läpparna och ansiktet är täckt av en vit mask.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar