Cocker spaniel – 10 saker du bör veta om den energiska hunden med långa öron

Funderar du på att skaffa en cocker spaniel? Det här behöver du veta om hundrasen med de långa öronen innan du fattar ditt beslut. 


Läs också: När hunden löper – här är allt du behöver veta

Kärt barn har många namn: cocker, engelsk- eller amerikansk cocker spaniel, merry cocker och naturligtvis cocker spaniel. Det är en hundras med många smeknamn, vilket inte är så konstigt eftersom cocker spanieln är en av de mest populära hundraserna i världen. 

1. Cocker spaniel – jakthund eller familjehund?

En cocker spaniel är en liten hund i stort format, som passar väl in i många sammanhang.  Den är full av energi, uthållig och älskar att leka, och lämpar sig väl för aktiva familjer. Den har samtidigt ett otroligt tillgivet och trofast sinne, och är en perfekt sällskapshund.

Förutom det är den också en född jakt- och spårningshund, för det är just det som den är framavlad till från början. Jaktsinnet avslöjas ofta hos cocker spanieln även om den bara används som familjehund och aldrig har varit på jakt. Det visar den till exempel genom att den älskar att söka upp och hämta saker, det som i jaktsammanhang kallas för apportering. 

Cocker spaniel i språng med en dummy En stolt cocker spaniel i full språng med en dummy i munnen.

 

2. Hundens temperament

Cocker spanieln är en livlig, aktiv och allsidig hund. Den är vanligtvis väldigt ivrig när den arbetar och den har ett okomplicerat förhållande till andra hundar.

Utöver det är den väldigt smart, och behandlas den med respekt och blir stimulerad, brukar cocker spanieln bli en okomplicerad hund att ha som husdjur. Å andra sidan är det viktigt att den uppfostras på ett konsekvent sätt, eftersom den annars kommer att försöka ta kontrollen och kan bli problematisk, men det brukar sällan hända cocker spaniels.

Det är generellt sett en hundras som är full av liv och energi. Den är glad, tillgiven och lojal mot alla i familjen – och snäll mot främlingar. Men den är även en beslutsam och självständig jakthund som kräver aktivering. 

3. Historia

Cocker spanieln härstammar från Wales och södra England och blev en erkänd ras år 1892. Den är framavlad för att jaga småvilt som till exempel morkullor och ibland även kaniner. Rasens namn kommer från ”woodcock” som är det engelska ordet för fågeln morkulla.

4. Cocker spanielns utseende

En cocker spaniel är en mellanstor hund på 12-14 kg. En hane är 39-41 centimeter hög, och en hona 38-39 centimeter. Pälsen är halvlång och silkesaktig. Cocker spanielns mest karaktäristiska drag är de långa öronen med sin långa päls.  

Hundrasen finns i många olika färgkombinationer. De vanligaste färgerna är svart, röd, gyllene, brun, svart med tanteckning och brun med tanteckning. 

Cocker spaniel-hundar

Två söta cocker spaniels i vackra färgkombinationer. 

 

5. Hälsoproblem och livslängd

Cocker spanieln är utsatt för några ärftliga sjukdomar, bland annat: 

 • Höftledsdysplasi
 • Knäskål, som går ur led
 • Ögonsjukdomar, som i värsta fall kan leda till blindhet 
 • Eksem
 • Epilepsi

En cocker spaniel lever normalt cirka 13-14 år.

 

6. Passningsbehov

En cocker spaniel är en bra hundras för dig som önskar en aktiv liten hund. Den har ett stort behov av aktivitet och motion – helst där den har möjlighet att använda sitt luktsinne och där den kan röra sig fritt. 

Cocker spaniels har ett stort behov av sällskap och tycker inte om att vara ensamma för länge. Därför kräver det lite tid och uppmärksamhet att ha en cocker spaniel. 

7. Krävande pälsvård

Den här rasen behöver en del pälsvård och regelbunden borstning för att pälsen inte ska trassla ihop sig. Det långa håret på öronen kräver särskild vård, och det kan kännas obehagligt för cocker spanieln att bli borstad där pälsen är trasslig vid öronen och mellan tassarna. Därför är det bra att låta hunden vänja sig vid pälsvården tidigt i livet. 

Du kan välja att klippa, trimma och borsta hundens hår flera gånger om året på dessa ställen, antingen själv eller med hjälp av en hundfrisör.

Om du inte har tid att vårda pälsen varje vecka kan du välja att klippa cocker spanieln kort och låta håret långsamt växa ut igen. Men då förlorar du den klassiska frisyren som cocker spaniels brukar förknippas med – men det är en förstås en smaksak. 

En cocker spaniel som får pälsvård Här har pälsvården blivit ett nöje för hunden. 

 

8. Så tränar du den

En cocker spaniel är lättlärd men kräver tydliga gränser och konsekvent träning från att den är valp. Det har en fantastisk lust till att arbeta och lyda ägaren vilket betyder att den inte behöver mycket motivation för att prestera. Uppmärksamhet och kärleksfullt gos räcker oftast och kan användas som extra motivation. Ett bra inlärningstips är att skifta belöningar mellan olika övningar.

Eftersom hundrasen har en stark jaktinstinkt är det viktigt att din cocker spanieln är lydnadstränad. Kommandot för inkallning bör tränas in ordentligt under uppväxten så att inte jaktsinnet tar över. Röda cocker spaniels har en särskilt stark jaktinstinkt. 

Vissa cocker spaniels utvecklar också ett resursförsvar som gör att de inte vill lämna ifrån sig byten som de har fått tag i. Därför är det viktigt att öva på “byteslekar” med saker som cocker spanieln uppskattar, som köttben och leksaker. 

9. Fördelar och nackdelar med en cocker spaniel  

Fördelar:

 • Rasen är vanligtvis hängiven och levnadsglad

 • Den är lydig och aktiv

 • Den är oerhört mångsidig, och passar bra för lydnad, smidighet, spår, utställning, småviltjakt, och som räddnings- och familjehund.

 • Den lär sig snabbt med konsekvent träning.

 • Den passar både i lägenhet och i hus, på grund av sin storlek.

Nackdelar: 

 • Pälsen kräver regelbunden vård.

 • Smala öronkanaler och mycket päls utgör en risk för öroninflammation och hudproblem – varför korrekt pälsvård är viktigt.

 • En cocker spaniel riskerar att bli utsatt för en mängd ärftliga sjukdomar.

10. Tänk på detta innan du gör ett köp

 • Har du tillräckligt med tid och energi över i ditt dagliga liv för att kunna aktivera en cocker spaniel?

 • Har du korta arbetsdagar så att din cocker spaniel inte behöver vara ensam länge?

 • Har du tid att vårda pälsen?

 • Kan du leva med att ofta få hem en våt hund?

Om du kan svara ja på alla dessa frågor kommer det inte att vara ett problem och då är cocker spanieln definitivt ett perfekt val för dig och din familj.

Källa: dogtime.com

Läs också: Köpa en hundvalp – tänk på det här

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar