Colorpoint shorthair en pratsam katt

Colorpoint shorthair är känd för att vara en högljudd och pratsam katt. Den kommer att bli pratsam så snart den vill ha någonting vare sig det handlar om mat, vila, mys, eller vad som helst annat. Det är en kärleksfull och lojal katt som älskar att få sina ägares uppmärksamhet. Här har vi samlat den information du behöver om du funderar på att skaffa dig colorpoint shorthair.

 

Colorpoint shorthair som familjekatt

Colorpoint shorthair är nära besläktad med siamesen vad gäller dess fysiska egenskaper samt dess temperament. Detta på grund av att siamesen användes vid utveckling av rasen colorpoint shorthair. Rasen har en medelstor kropp med fasta muskler. Den har även mandelformade ögon, avsmalnande svans, och smala ben. Till skillnad från siamesen kan colorpoint shorthair komma i flera färger så som röd och créme. Ett av de utmärkande dragen hos rasen är dess blå ögon som man vet har ärvts från den siamesiska katten.

Om du inte är en person som störs av ett konstant jamande, då är colorpoint shorthair passande för dig. De är sällan tysta och vill alltid uttrycka vad de tänker och känner. Dessa är bara några få av många goda egenskaper som rasen besitter och som älskas av många .

Vissa av colorpoint shorthairs egenskaper

Här är några av karaktärsdragen hos colorpoint shorthair som du kommer att älska:

 • Rasen behöver endast skötseln då och då för att hålla pälsen fin och gott skick. Att borsta katten kan förhindra tovor i pälsen och samtidigt stimulera blodcirkulationen.
 • Vanligtvis fäller rasen mycket lite eller inte alls. De mjällar inte heller varför de vanligtvis kan hanteras något bättre av människor med kattallergi.
 • Colorpoint shorthair är känd för att ha flera sjukdomar och andra hälsoåkommor. Detta betyder att ägaren bör förbereda sig på utgifter för sjukvård av katten, kanske under en längre tid.
 • De är mycket ljudliga och ägare behöver vara beredda på att höra dem jama även under natten.
 • Colorpoint shorthair kräver en hel del uppmärksamhet. Därför rekommenderas rasen inte till personer som är mycket upptagna.
 • Ge rasen många aktiviteter eftersom den älskar att vara aktiv. Interaktiva lekar kommer att stimulera den fysiskt och mentalt.
 • Den kommer väl överens med barn så länge som leken överses av en vuxen,  vilket gör den till ett utmärkt husdjur för familjen.

Colorpoint shorthairs historia

Colorpoint shorthair beskrivs som en siameskatt av en annan färg. År 1940 började man i England och USA att utveckla katter som liknade siamesen men med andra mönster och färger. De använde siamesen som grund för rasen. Uppfödare använde även den abessiniern och en röd korthårig tamkatt för att korsa med siamesen. Så småningom användes även den amerikanska korthårskatten för att utveckla rasen vi känner vid namnet colorpoint shorthair.

Cat Fanciers Association erkände rasen år 1964, medan International Cat Association anser att rasen är en variant av siamesen och inte en egen ras.

Colorpoint shorthairs temperament

Colorpoint shorthair och siamesen Har identiska personligheter. En colorpoint kommer att berätta allt som den tänker och känner för dig med sin högljudda och hesa stämma. Var noga med att lyssna för det är det katten vill. Katten är mycket tillgiven sina människor och den tenderar att försöka vara hjälpsam på sitt eget sätt genom att följa dig runt i huset och titta på vad du gör.

Om du är lika pratsam som en colorpoint shorthair så kanske denna ras är perfekt för dig. Glöm inte att ge katten den uppmärksamhet den behöver och kom ihåg att den avskyr att bli lämnad ensam under en längre period. Om du är en upptagen person som arbetar under dagen rekommenderas det att du har två katter som kan hålla varandra sällskap.

Katten är intelligent, aktiv och älskar att leka. Ge katten tillräckligt med mental och fysisk stimulans genom att erbjuda dem kluriga och interaktiva leksaker. Du kan bli förvånad en dag när du ser katten öppna din väska på jakt efter något som glänser. De kan också möblera om i huset när känner för det genom att tömma vissa förvaringslådor eller dra ut papper eller annat som de tycker är kul över golvet.

Colorpoint shorthair hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som vilken annan kattras som helst kan colorpoint shorthair uppleva vissa hälsoåkommor som ägare bör vara medvetna om:

 • Amyloidos
 • Astma och andra sjukdomar i luftvägarna
 • Medfödda hjärtfel
 • Vindande ögon
 • Matstrupeförstoring, så kallad megaesophagus
 • Lymfom
 • Ögondarrning, så kallad nystagmus
 • Hyperesthesia syndrom
 • Progressiv retinal atrofi (PRA)
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar