Colorpoint shorthair en pratsam katt

Colorpoint shorthair är känd för att vara en högljudd och pratsam katt. Den kommer att bli pratsam så snart den vill ha någonting vare sig det handlar om mat, vila, mys, eller vad som helst annat. Det är en kärleksfull och lojal katt som älskar att få sina ägares uppmärksamhet. Här har vi samlat den information du behöver om du funderar på att skaffa dig colorpoint shorthair.  


Colorpoint shorthair som familjekatt

Colorpoint shorthair är nära besläktad med siamesen vad gäller dess fysiska egenskaper samt dess temperament. Detta på grund av att siamesen användes vid utveckling av rasen colorpoint shorthair. Rasen har en medelstor kropp med fasta muskler. Den har även mandelformade ögon, avsmalnande svans, och smala ben. Till skillnad från siamesen kan colorpoint shorthair komma i flera färger så som röd och créme. Ett av de utmärkande dragen hos rasen är dess blå ögon som man vet har ärvts från den siamesiska katten.

Om du inte är en person som störs av ett konstant jamande, då är colorpoint shorthair passande för dig. De är sällan tysta och vill alltid uttrycka vad de tänker och känner. Dessa är bara några få av många goda egenskaper som rasen besitter och som älskas av många .

Vissa av colorpoint shorthairs egenskaper

Här är några av karaktärsdragen hos colorpoint shorthair som du kommer att älska:

 • Rasen behöver endast skötseln då och då för att hålla pälsen fin och gott skick. Att borsta katten kan förhindra tovor i pälsen och samtidigt stimulera blodcirkulationen.
 • Vanligtvis fäller rasen mycket lite eller inte alls. De mjällar inte heller varför de vanligtvis kan hanteras något bättre av människor med kattallergi.
 • Colorpoint shorthair är känd för att ha flera sjukdomar och andra hälsoåkommor. Detta betyder att ägaren bör förbereda sig på utgifter för sjukvård av katten, kanske under en längre tid.
 • De är mycket ljudliga och ägare behöver vara beredda på att höra dem jama även under natten.
 • Colorpoint shorthair kräver en hel del uppmärksamhet. Därför rekommenderas rasen inte till personer som är mycket upptagna.
 • Ge rasen många aktiviteter eftersom den älskar att vara aktiv. Interaktiva lekar kommer att stimulera den fysiskt och mentalt.
 • Den kommer väl överens med barn så länge som leken överses av en vuxen,  vilket gör den till ett utmärkt husdjur för familjen.

Colorpoint shorthairs historia

Colorpoint shorthair beskrivs som en siameskatt av en annan färg. År 1940 började man i England och USA att utveckla katter som liknade siamesen men med andra mönster och färger. De använde siamesen som grund för rasen. Uppfödare använde även den abessiniern och en röd korthårig tamkatt för att korsa med siamesen. Så småningom användes även den amerikanska korthårskatten för att utveckla rasen vi känner vid namnet colorpoint shorthair.

Cat Fanciers Association erkände rasen år 1964, medan International Cat Association anser att rasen är en variant av siamesen och inte en egen ras.

Colorpoint shorthairs temperament

Colorpoint shorthair och siamesen Har identiska personligheter. En colorpoint kommer att berätta allt som den tänker och känner för dig med sin högljudda och hesa stämma. Var noga med att lyssna för det är det katten vill. Katten är mycket tillgiven sina människor och den tenderar att försöka vara hjälpsam på sitt eget sätt genom att följa dig runt i huset och titta på vad du gör.

Om du är lika pratsam som en colorpoint shorthair så kanske denna ras är perfekt för dig. Glöm inte att ge katten den uppmärksamhet den behöver och kom ihåg att den avskyr att bli lämnad ensam under en längre period. Om du är en upptagen person som arbetar under dagen rekommenderas det att du har två katter som kan hålla varandra sällskap.

Katten är intelligent, aktiv och älskar att leka. Ge katten tillräckligt med mental och fysisk stimulans genom att erbjuda dem kluriga och interaktiva leksaker. Du kan bli förvånad en dag när du ser katten öppna din väska på jakt efter något som glänser. De kan också möblera om i huset när känner för det genom att tömma vissa förvaringslådor eller dra ut papper eller annat som de tycker är kul över golvet.

Colorpoint shorthair hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som vilken annan kattras som helst kan colorpoint shorthair uppleva vissa hälsoåkommor som ägare bör vara medvetna om:

 • Amyloidos
 • Astma och andra sjukdomar i luftvägarna
 • Medfödda hjärtfel
 • Vindande ögon
 • Matstrupeförstoring, så kallad megaesophagus
 • Lymfom
 • Ögondarrning, så kallad nystagmus
 • Hyperesthesia syndrom
 • Progressiv retinal atrofi (PRA)

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar